Lifestyle

Šta je Pareto princip i kako ga koristiti

Pravilo 80/20 koje vam može promeniti život.

Ako ste studirali ekonomiju, verovatno vam je poznat Pareto princip. Zanimljiv obrazac nazvan je po italijanskom ekonomisti i sociologu, što u prevodu zvuči otprilike ovako: „20% napora daje 80% rezultata, a preostalih 80% napora - samo 20% rezultata“.

Legenda kaže da je 1897. godine Vilfredo Federiko Damaso Pareto, zabavljajući se posmatrajući sadnju graška u svojoj bašti, primetio da je samo petina mahuna proizvela većinu graška. Ova činjenica iznenadila ga je redosledom, koji je zabeležio u svojim sveskama o istraživanju: 20% najisplativijih biljaka daje 80% zrelih mahuna graška. Zaintrigiran, Pareto je odlučio potražiti manifestacije principa 80/20 u drugim oblastima života i shvatio je da se primenjuje gotovo bilo gde. Konkretno, ispitujući raspodelu dohotka stanovništva, naučnik je otkrio da 80% zemljišta pripada samo 20% stanovništva, a 80% proizvoda koje kompanije proizvode u Italiji proizvodi ne više od 20% kompanija.

Zapravo, Pareto princip je odraz neravnomerne raspodele uzroka i posledica u prirodi. Pravilo 80/20 koristi se kao osnovna smernica u analizi efikasnosti bilo koje aktivnosti i optimizaciji rezultata. Pravilno identifikujući minimum važnih radnji, možete brzo dobiti značajan deo planiranog rezultata, dok će dalji napori biti neefikasni i, najverovatnije, neopravdani.

PARETO NAČELO U ŽIVOTU

Odnos dat u zakonu ne može se smatrati bezuslovno tačnim: to je pre mnemotehničko pravilo nego stvarna smernica. Iako ovo nije uvek 80/20, primeri potvrđuju relativnu stabilnost proporcija. U većini zemalja oko 80% njihovog bogatstva pripada oko 20% stanovništva. 80% uspeha kompanije zavisi od 20% zaposlenih. U trgovini i uslugama 80% celokupne dobiti donosi samo 20% kupaca. Pored toga, 80% dobiti dolazi od 20% asortimana proizvoda i usluga. Osoba provodi 80% svog vremena u društvu 20% ljudi koje poznaje. 20% pročitanih knjiga, po pravilu, donosi 80% koristi ljudskom razvoju. Preostalih 80% oduzima puno vremena i može oštetiti vid.

Ako želite da isprobate Pareto zakon za svakodnevne situacije, lako možete pronaći potvrdu principa 80/20.

Na primer, imate pet atraktivnih poslovnih odela, ali ujutru ruke i dalje posežu za istim - tamno sivim sa prugama. Ista je priča sa cipelama - police pucaju, a u upotrebi je samo nekoliko modela. Isprobajte matematiku i pobrinite se da obično prošetate oko petine svog blaga cipela. Ili, recimo, vi i vaš supružnik, uspešan poslovni čovek, uspeli ste da postanete srećni vlasnici luksuznog 15-sobnog stana, ali 80% vremena provodite u spavaćoj sobi, u dnevnoj sobi gledajući televiziju i u kuhinji (prebrojite preostali procenat). Ili jednostavno uzmite svoj pametni telefon i shvatite koliko je aplikacija učitano i koliko ih zapravo koristite.

Isprobajte, analizirajte kakav je odnos sa Pareto principom u vašem životu - zaista je fascinantno.

ŠTA JE KORISNO ZA PARETO ZAKON

Pored toga što je kognitivan, zabavan i filozofski, princip 80/20 ima i korisni potencijal. Zamislite kako se ova veza uklapa u vaš radni vek i shvatićete da Pareto zakon može olakšati radni život.

Upozorenje o spojleru: Pravilo 80/20 može da smanji 4/5 vašeg rada. Na primer, na rukovodećem ste položaju i stalno se suočavate sa problemom ograničenih resursa, pokušavate da optimizujete svoj doprinos procesu, pažnju na različite projekte u kojima ste uključeni, ukupan tempo rada i timski napor. Koristite Pareto princip da odredite koji su ciljevi najvažniji u ovoj fazi, a koji su zaposleni produktivniji od ostalih. Kada shvatite šta je važno, prenesite ovlašćenje vrednim kolegama i usredsredite se na postizanje svojih prioritetnih ciljeva. Sa ostalim stvarima (uključujući neefikasne zaposlene) može se postupati opušteno.

Da li ste slobodnjak? Utvrdite kupce koji plaćaju bolje i stabilnije i prvo obavite posao umesto njih. Ovo je vaših 20% rada, što vam donosi 80% prihoda. Naravno, ne treba stavljati "sva jaja u jednu korpu" - previše kategorična diverzifikacija može dovesti do kreativnog sagorevanja i gubitka korisnih (iako dugoročno) kontakata.

Da li ste redovni zaposleni u kompaniji? Procenite koliko je vašeg radnog opterećenja odgovorno za 80% zadataka za koje ste generalno plaćeni. Koja dostignuća i sposobnosti posebno cenite od pretpostavljenih i kolega? Kada otkrijete da 20% vašeg napora pokreće vašu efikasnost, možete se maksimalno usredsrediti na to bez stvaranja frke oko izgubljenog posla. Posao će vam biti radost, jer će nestati nepotreban stres, a zauzvrat će biti predvidiv raspored, vreme za pauze i večernju jogu.

Racionalni Pareto zakon primenljiv je čak i na sferu ljubavi, koja je na prvi pogled potpuno iracionalna. Kojih 20% vaših (i njegovih) postupaka izaziva 80% problema u vašoj vezi? Koji su bili onih 20% razgovora koji su vas zbližili 80%? Da li ste odgovorili? Sada razmislite kako da optimizujete i ove proporcije.

 

Povezane teme

Lifestyle

Citati iz serije „Seks i grad“ o tome kako zadržati polet u životu

Mudri zaključci četiri poznate devojke iz kultne serije „Seks i grad“ pomoći će vam da se ne izgubite u toku sopstvenih misli o smislu života uopšte i o odnosima sa muškarcima.

Lifestyle

Stavovi u životu prave Italijanke

Italijani su nacija esteta i hedonista.

Lifestyle

7 činjenica koje niste znali o seksu

Kako seksualni odnosi utiču na nas i naše zdravlje?

Lifestyle

Uzavrele strasti: da li je istina da je seks bolji posle svađe

Zaista želimo da verujemo, ali naučnici kažu suprotno...

Lifestyle

Moćni Huawei Mate 40 pro od danas može biti vaš!

Huawei Mate40 Pro, najmoćniji pametni telefon kompanije Huawei, od danas je dostupan za poručivanje u Srbiji.

Lifestyle

Primenjujte skandinavski princip za bolje mentalno zdravlje

Ljubav, mir, harmonija i umni, telesni i duhovni balans garantuju čoveku dug i ispunjen život.

Lifestyle

Šta privlači vašeg partnera u krevetu: 4 neočekivane činjenice

Na šta muškarci zaista obraćaju pažnju tokom seksa.

Lifestyle

Može li loš seks biti razlog za prekid veze?

Kako možete da utvrdite da li ste zapravo u ćorsokaku ili imate privremene poteškoće?

Lifestyle

Ko brže zaspi nakon seksa, muškarci ili žene?

Neverovatno evoluciono otkriće koje ruši konvencionalne stereotipe.

Lifestyle

Koliko sati druženja je potrebno da bismo postali najbolji prijatelji?

Naučnici su izračunali vremenski interval za status najboljih prijatelja!

Lifestyle

Retke fotografije: Ana Kurnjikova pokazala fotografije blizanaca

Deca Ane Kurnjikove i Enrikea Iglesiasa imaju tri godine.

Lifestyle

Kako zamisliti želje za Novu godinu da bi se sve ostvarile

Da li se sećate šta ste sebi poželeli prošle godine?

Lifestyle

Otkrivamo: ko su najbogatije princeze sveta

Uprkos činjenici da se o Vindzorima najviše govori o kraljevskoj dinastiji, najupečatljivije bogatstvo nije deo njihove priče, iako se to u budućnosti može promeniti…

Lifestyle

Fraze koje znače da ste ostavljeni

Ponekad je čak i osobi koju više ne volite vrlo teško reći da više ne želite da budete sa njom.