grazia

Lifestyle

Šta možemo da naučimo o "crvenim zastavicama" gledajući Nejta u "Euforiji"

"Euforija" jeste tinejdžerska drama, ali daleko od toga da i mi malo stariji ne možemo da se pronađemo u nekim (gotovo svim?) situacijama u koje dospevaju glavni junaci. U redu, možda nemamo problem zavisnosti kao Ru, ali zavisnost zapravo ne mora da bude samo od opijata, već i od - ljubavi. 

Iako se tema serije najšire gledano bazira na mentalnom zdravlju, a zatim i (uglavnom destruktivnim) načinima na koje se može izaći na kraj sa ovakvim izazovima, u osnovi svega je ljubav - prema sebi, prema partneru, prema prijateljima, prema roditeljima - ili nedostatak iste. Što stvara problem. 

Većina veza koje možemo gledati u "Euforiji" na neki način su pokvarene i toksične, a primer broj jedan je, ako ste gledali seriju onda pogađate, svi odnosi u koje ulazi Nejt Džejkobs, a naročito onaj sa Medi. Nejt je gotovo školski primer "crvenih zastavica" u vezi zbog kojih treba da bežimo glavom bez obzira, samo ako skupimo dovoljno snage ne samo da to učinimo, već i da to uvidimo i prihvatimo. 

Povređeni ljudi povređuju ljude

Krajnje subjektivno ću reći da se na Nejtovom licu vidi da nije najbolja osoba na svetu što samo dokazuje koliko je Džejkob Elordi odličan glumac, a lik koji tumači ozbiljno toksičan.

Kako je otkriveno u seriji, Nejt voli osećaj pobede i vrlo je opsesivan. A, kao što se da primetiti, slika prelepog, bogatog, popularnog sportiste kog svi obožavaju samo je maska za ono što se dešava duboko u njemu, a što potiče iz disfunkcionalne porodice sa ocem kao glavnom figurom i "krivcem" za njegovu izgubljenost. Nasilnost i želja za kontrolom koju Nejt pokazuje možemo povezati upravo sa ovim odnosom - Nejt je sa 11 godina pronašao kolekciju seks-snimaka koje je njegov otac Kal snimio sa muškarcima i transrodnim ženama, što ga od rane mladosti uči iskrivljenoj percepciji seksa, ali i odobravanju svake vrste nasilja i kontrole. Ako je otac njegov uzor kako to prirodno biva u odnosu otac-sin, Nejtu je teško da shvati ko on zaista jeste, što pokušava da nadomesti "ulogom" koju ima među vršnjacima. 

Sa ovakvom osnovom, potpuno je razumljivo (iako nije opravdano) zašto je njegova veza sa Medi takva kakva jeste - tačno je da su oboje fizički i seksualno privučeni jedno drugim, ali ljubav koja među njima postoji nezdrava je i pravi primer kako iskrivljena percepcija ljubavi zapravo izgleda. Medi je u jednom trenutku shvatila da je njihov odnos toksičan, ali to je nije sprečilo da mu se po ko zna koji put vrati i da šansu, sumnjajući u to da može da pronađe drugog partnera, jer, možda oni baš takvi kakvi jesu, zapravo jesu jedno za drugo. Uglavnom, pored nepoverenja, ljubomore i kontrole, ova veza je ispunjena i nasiljem, a gledajući njihov odnos, možemo ili da budemo tužni što je jedna osoba tako ljuta i izmučena pa ne može ništa drugo ni da ponudi do agresije i manipulacije, ili da shvatimo da to kako se odnosimo prema drugima direktno oslikava naš odnos prema sebi samima. 

Oni su problem, ne vi

Znate kako se kaže - za tango je potrebno dvoje - što znači da čak i kada je vaš partner evidentno toksičan, u tom odnosu i vi igrate neku ulogu. A to da li ćete odabrati da odete ili ćete pak kao Medi ostati, vaš je izbor. Svakako, niko ne treba da učini da se zapitate "zašto ja" ili "zašto nisam dovoljno...". Dovoljni ste. Baš takvi kakvi jeste - ne treba da budete žrtva toksične osobe, i ovo čak ni ne važi samo za emotivne odnose. 

Medi nije jedina sa kojom Nejt ima toksičan odnos (a čija je potreba za kontrolom eskalirala kada ju je zgrabio za vrat i napravio modrice, a ona odbila da kaže da je to on učinio čime je prećutno pristala na takav odnos u slabosti da izabere sebe, a ne njega) - tu je i Džuls za koju Nejt saznaje da se nalazi na jednom od očevih snimaka te pokušava da je ucenjuje ne bi li ponovo pobedio u nekoj svojoj igri, zatim Kejsi koju manipuliše iz želje da bude sa njom, ali nemogućnosti da ostavi Medi jer je i ona upletena u priču sa snimcima, kao i većina njegovih prijatelja sa kojima se Nejt takođe ponaša nepodnošljivo. 

Kako serija odmiče, sve nam je jasnije da se Nejt ne može promeniti, a to ni ne očekujemo. Samo se nadamo da ćemo u životu umeti da prepoznamo "Nejta" i sklonimo mu se sa puta - za sopstveno dobro. 

Ukoliko lažete ili skrivate bilo šta od najbližih, vreme je za preispitivanje

Incident sa modricama pokazao je još jednu "crvenu zastavicu" - svesni smo toga da Medi više voli Nejta nego sebe, ali problem je u tome što je ona skrivala istinu od svoje porodice i prijatelja samo zato da ne bi dobila prekor što je i dalje sa njim.

Kada ste u toksičnoj vezi, činite sve da svog partnera predstavite boljim nego što on jeste, samo da biste dobili "zeleno svetlo" jer duboko u sebi vam je potpuno jasno šta radite i zašto to što radite nije u redu, niti je dobro za vas. Ipak, nije važno što druge držite u zabludi, oni čak nisu ni važni - vi ste ti koji ne treba da budu u zabludi. Zato, ukoliko shvatite da morate da lažete, da se suzdržavate, krijete neke segmente svoje veze ili u vašem životu ne postoji ništa drugo do te veze, možda je vreme da preispitate koliko vam dobra ona zapravo donosi, u svakom smislu, a najpre onom mentalnom. 

Foto: Profimedia

Priredila: Ivana Tomić

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Huawei predstavio novu generaciju vrhunskih proizvoda

Kompanija uvek pažljivo osluškuje iskustva svojih potrošača, i na toj osnovi razvija svoj ekosistem proizvoda koji mogu da obezbede besprekorno AI iskustvo.

Lifestyle

Holivudske zvezde koje imaju poznate očeve

Ove zvezde pratile su stope svojih slavnih roditelja.

Lifestyle

10 karakteristika mentalno zdravih ljudi

Kako mentalno zdravlje izgleda u stvarnom životu?

Lifestyle

NEW MOMENT SE VRATIO KUĆI

Mnoge poznate ličnosti poput Princa Filipa i Princeze Danice Karađorđević, Bojana Perića, Ane Štajdohar i Nikole Demonje, Stefana i Danijele Buzurović okupile su se na New Moment ž...

Lifestyle

Da li želite da provedete noć u Skubi Du kombiju? Sada imate mogućnost!

Zavirite u unutrašnjost legendarnog Mystery Machine - vozila družine uz koju smo odrastali!

Lifestyle

Vikend horoskop od 17. do 19. juna

Pokažite drugima koliko vredite.

Lifestyle

Kako da uništite vezu u 5 lakih koraka

Ukoliko želite da vaša veza bude zdrava, kvalitetna i dugovečna - radite sve suprotno!

Lifestyle

6 znakova da je vašem partneru i vama potrebna pauza

Nažalost, faza medenog meseca u vezi ne može da traje zauvek...

Lifestyle

Banca Intesa i Stefan Milenković najavili saradnju na projektu "Banka pod vašim prstima"

Banca Intesa je, u okviru projekta "Banka pod vašim prstima", predstavila brend ambasadora novog digitalnog bankarstva, svetski poznatog violinistu - Stefana Milenkovića.

Lifestyle

Doživite novo iskustvo kupovine u Tehnomanija Bosch Concept Store prodavnici

Tehnomanija je u saradnji sa svojim dugogodišnjim partnerom, kompanijom Bosch, otvorila jedinstvenu i specijalizovanu prodavnicu – Bosch Concept Store.

Lifestyle

Čitav svet pogodnosti uz Visa premium kartice

Visa je omogućila specijalne pogodnosti prilikom plaćanja Visa Gold, Visa Platinum i Visa Infinite karticama kod više od 50 partnera.