Zašto “Tiha luksuzna smeđa” postaje najpopularnija boja 2024?

Smeđa boja se ponovo vraća. Odbačena kao zastarela zajedno sa drugim zemljanim tonovima iz 1970-ih, ova svestrana boja sada ponovo dobija na popularnosti. Sofisticirani tonovi smeđe boje čine savršenu pozadinu za prirodne materijale koji se trenutno koriste u savremenim enterijerima, uključujući pletivo, ratan, tople drvene površine i kamene završne obrade. Sve navodi da je došlo je do evolucije u načinu kako uključujemo smeđu boju u savremene enterijere.

Tradicionalni britanski enterijeri svakako su doprineli popularnosti ove nijanse na današnjim mood board-ovima. Britanski dizajn oduvek je stvarao put u boji, teksturi, toploti i slojevima, i uz te elemente, potrebna je osnovna boja poput smeđe. Došlo je do evolucije u načinu kako uključujemo smeđu boju u savremene enterijere. Proteklih meseci uviđamo povećanu upotrebu braon antikvitetnog nameštaja, zidnih tapeta i obloga sa prirodnim drvenim tonovima, pa čak i braon presvlake.

Na američkom tlu, pristup smeđoj boji više naginje prirodi nego nasleđu. Dizajneri često traže inspiraciju u prirodnim pejzažima Kalifornije. Ideja da nas uređivanje bojama zemlje zapravo može približiti samoj zemlji deluje izrazito kalifornijski. Ali funkcioniše. Smeđa je postala novi neutralni ton koji se dobro slaže sa komplementarnim zemljanim tonovima poput žalfije, terakote i senfa. Pažljivo odabrana nijansa smeđe boje organski se uklapa sa tonalnim šemama. Smeđi zidovi su efektan način da se razbiju neutralni enterijeri.

Privlačnost smeđe boje leži u njenoj svestranosti. Bilo da je uparena sa tradicionalnim printovima i mesinganim detaljima za sofisticiran izgled, ili sa lanenim tekstilom i starim kamenom za rustičnu čar, smeđa boja predstavlja “boju tihe luksuzne revolucije”. Bilo da se naziva “Tiha luksuzna smeđa”, “Britanska smeđa” ili “Kalifornijska obalna smeđa”, vreme je da preispitamo ulogu smeđe boje u našim enterijerima. Sledeći put kada uzmete paletu boja za slikanje, razmislite o sofisticiranim mogućnostima koje smeđa nudi.

Foto: Instagram, Unsplash

Tekst: Natalija Kunić