Beograd postao bogatiji za još jedno delo ulične umetnosti

Ulična umetnost koju čine murali i grafiti, predstavlja jedno od važnih obeležja svake svetske metropole. Beograd je već dugi niz godina prepoznat kao jedan od gradova čiji su murali svojevrsna umetnička dela oslikana na zidovima zgrada, imajući u vidu da su autori nekih od najpoznatijih murala priznati domaći i svetski umetnici.

Naša prestonica je odnedavno postala bogatija za još jedan nesvakidašnji mural, čiji je autor čuveni umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista. On je zid stambene zgrade, na uglu ulica Tiršove i Deligradske, ukrasio devojčicom koja u rukama drži svezan oblak. Nije reč o samo lepom delu ulične umetnosti, već i o važnoj poruci koju ono nosi.

Poruka ispod samog murala glasi “Ne ostaj bez daha, teška astma se leči“, a ima za cilj da skrene pažnju javnosti na bolest o kojoj se malo priča i još manje zna. Od  teške astme boluje više od 16 miliona ljudi u svetu, od čega čak 40 odsto nema kontrolu svoje bolesti, a 65 obolelih umire svakoga dana. Obolelima od teške astme svaki dan predstavlja borbu za dah, što je slikovito prikazano upravo na ovom muralu, koji će bez sumnje postati jedno od obeležja ovog dela grada.

Tekst: Promo 

Fotografija: Promo