grazia
X

PROMO

Na lak način nadoknadite minerale koji nedostaju organizmu

Hraniti se zdravo ponekad predstavlja pravi izazov za savremenog čoveka. Svakodnevna užurbanost, mentalni i fizički stres uz neuravnoteženu i jednoličnu ishranu dovode do toga da vrlo često prosto zaboravimo na suštinske potrebe našeg organizma. Sve navedeno je razlog što kod mnogih od nas postoji nedostatak minerala u ishrani, a minerali su zapravo esencijalne hranljive materije koje su nam neophodne i to u relativno malim količinama za optimalno zdravlje i prevenciju oboljevanja. 

„Među mineralima koji nam najviše nedostaju prednjače cink i magnezijum. To ne čudi, jer ljudsko telo ne proizvodi ni cink, ni magnezijum, zato ih dodatno treba unositi ishranom. Ako pogledamo sa druge strane, preporučeni unos cinka za žene je 8 mg, a za muškarce 11 mg na dnevnom nivou. Kad je magnezijum u pitanju, to izgleda ovako: 300 mg za žene i 350 mg za muškarce“, ističe profesor doktor Sergej Ostojić, lekar i višedecenijski fiziolog vrhunskih sportista.  

Preporučene količine zaista nisu velike, ali i pored toga, velika većina ljudi ne uspeva da svakodnevno unese dovoljno cinka i magnezijuma. Stoga, vraćamo se na početak priče, ovaj nedostatak je pre svega posledica uglavnom nametnutog tempa savremenog življenja.

Na koji način naše telo gubi cink i magnezijum? Svakoga dana ove minerale gubimo na različite načine, a nedostatak ume da bude posledica manjkavog unosa tečnosti i namirnica bogatih cinkom i magnezijumom, prekomernog sagorevanja energije na poslu ili intenzivnog znojenja tokom vežbanja i zato moramo da ih nadoknadimo ukoliko želimo dobro zdravlje!   

Za šta su zapravo dobri cink i magnezijum? Pored ostalog, cink doprinosi normalnom metabolizmu, funkciji mozga i optimalnoj funckiji imunskog sistema, dok magnezijum pomaže u smanjenju osećaja zamora i boljem balansu elektrolita u organizmu, omogućava optimalan rad mozga i mišića, a pomaže i u izgradnji zdravih kostiju i zuba.

Na koji način putem ishrane možemo nadoknaditi cink i magnezijum potreban našem organizmu? Dobri izvori cinka su meso i morski plodovi, semenke, mleko i mlečni plodovi, a namirnice kao što su orašasti plodovi, mahunarke, žitarice celog zrna ili riba mogu biti odličan izvor magnezijuma.

“Nadoknaditi ove dragocene minerale sada je umnogome olakšano jer od nedavno kod nas na tržištu postoji osvežavajući napitak Aquarius Water+, koji vam može pomoći da obnovite nivo cinka i magnezijuma u vašem organizmu. Čak i Svetska zdravstvena organizacija sugeriše da bi različiti napici, kao što je Aquarius Water+ sa cinkom i prirodnom aromom limuna ili varijanta sa magnezijumom i prirodnom aromom crvene pomorandže, mogli da budu dobar izvor minerala u cilju postizanja zdravstveno korisnih efekata kod stanovništa“, zaključuje profesor dr Ostojić.

Važno je znati da samo jedna flašica Aquariusa Water+ zadovoljava čak 30 odsto dnevnih potreba za cinkom, odnosno magnezijumom, da ne sadrži veštačke arome i sa svega 14 kcal na 100 ml proizvoda spada u niskokalorijske napitke što ga čini pogodnim i za one koji vode računa o ishrani.

Dolaze sve hladniji dani, počinjemo manje da se krećemo, manje smo aktivni kod kuće i na poslu, vrlo često smanjimo i unos tečnosti. Kako ne bismo dozvolili sebi pad imuniteta ili sprečili umor, treba da vodimo računa o unosu minerala. Optimalan unos cinka i magnezijuma odlična je ilustracija stare poslovice – bolje sprečiti nego lečiti!

Tags:
Povezane teme

PROMO

Sportina Group postaje strateški partner platforme Shoppster

Vrhunska moda i najpoznatiji svetski brendovi koje zastupa Sportina Group od sada i na Shoppster.com

PROMO

#posao: Tražimo Social Media Managera!

Ukoliko voliš modu, pratiš trendove, a o lifestyle temama uvek imaš šta da kažeš, možda si baš ti osoba za nas!

PROMO

Slavimo osam godina!

Rođendansko slavlje šoping centra Stadion

PROMO

Plazma Stiksi sa slanim kikirikijem i karamelom – novi ukus koji nas spaja

Svima omiljena Plazma, i posle više od pola veka, uspeva da iznenadi naša nepca novim ukusima.

PROMO

Akcija - Posadi svoj hlad

Podela besplatnih sadnica građanima Sombora

PROMO

One koje inspirišu

Program za pripadnice lepšeg pola pod nazivom One koje inspirišu održava se 8. marta u Stadion šoping centru.

PROMO

Otvoren najveći Nike shop u Istočnoj Evropi

Najveći Nike shop u Istočnoj Evropi zvanično je otvoren u TC Galerija Belgrade na prvom spratu, a poznati brend je ovom prilikom predstavio potpuno novi koncept koji nudi jedinstve...

PROMO

Poznate voditeljke otkrile koji su im omiljeni proizvodi iz Lilly drogerija!

Kristina Radenković, Danijela Buzurović, Marija Egelja i Marina Kotevski, voditeljke poznate po svom negovanom izgledu, konačno su otkrile koji su to proizvodi deo njihove svakodne...

PROMO

Najlepši poklon: Sigurna luka za sigurnu ljubav

Ljubav je pokretačka snaga koju ništa ne može da zaustavi. To je najlepše osećanje koje se ne može meriti ni sa čim drugim. Zato, ljubav treba negovati i čuvati, kao dragulj.

PROMO

Zaljubi se u…

Obeležavanje Dana zaljubljenih u SC Stadion

PROMO

Jakna kao osnova zimskog garderobera

Najpoželjniji modeli sezone na popustu do -60%

PROMO

Isprobajte Huawei Watch GT 2 Pro i uživajte u omiljenim zimskim aktivnostima

Zima je odličan period za kvalitetno provođenje vremena. Nakon praznika koji su iza nas, ovo je idealan trenutak da se fizički aktiviramo.

PROMO

Galerija Belgrade: Vreme je za kupovinu poklona!

Novogodišnja euforija se zahuktava, a dok čekamo to veče koje će „promeniti sve“, priželjkujemo da naše najdraže obradujemo onim stvarima koje su tokom godine čežnjivo gledali u iz...

PROMO

Praznična trpeza, prijateljska reč, podrška

Vreme praznika uvek nas podseti na međusobnu solidarnost i probudi iskrenu potrebu da nekome darujemo poklon, pažnju ili lepu reč.