grazia

PROMO

Dobre vesti za srčane bolesnike!

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti među građanima Srbije i godišnje odnesu oko 52 hiljade života. Jedna od bolesti sa najlošijom prognozom je srčana slabost, ozbiljno zdravstveno stanje kada oslabljeni srčani mišić ne snabdeva telo dovoljnom količinom krvi.

Simptomi i znaci srčane slabosti su otežano disanje, umor i otok potkolenica, ali zbog nespecifičnosti simptoma, dijagnoza srčane slabosti se na vreme postavlja samo kod 3 odsto pacijenata. Ova bolest nije prisutna samo kod starije populacije, a u prilog tome govori poražavajuća statistika da će čak jedna od pet osoba starijih od 40 godina razviti srčanu slabost. Život pacijenata sa srčanom slabošću je veoma težak zbog upornih svakodnevnih simptoma koji ih ometaju u normalnom funkcionisanju.

Iako je srčana slabost ozbiljno stanje koje se vremenom progresivno pogoršava, moguće je usporiti prirodni tok bolesti i poboljšati kvalitet života pacijenata uz primenu savremene terapije. Jedna od tih savremenih opcija su lekovi koji pripadaju grupi SGLT2 inhibitora, koji su prvenstveno korišćeni kao lekovi za dijabetes, ali pored efikasne kontrole nivoa šećera u krvi pokazali su vrlo povoljne efekte na srce, pa je odobrena primena ovih lekova i u lečenju srčane slabosti.

Po preporukama Evropskog Udruženja Kardiologa, 2021. godine SGLT2 inhibitori trebalo bi da budu prva linija terapije u lečenju pacijenata sa srčanom slabošću. Ovi savremeni lekovi kod pacijenata sa srčanom slabošću dovode ne samo do poboljšanja simptoma i značajnog smanjenja prijema u bolnicu zbog pogoršanja srčane slabosti, već i do smanjenja smrtnosti. Zbog svih povoljnih efekata, odlične bezbednosti kao i jednostavnosti pri kombinovanju sa ostalim terapijama za srčanu slabost, vrlo je važno da pacijenti  što ranije dobiju ovu savremenu terapiju.

Nedavno je RFZO učinio veliki korak za pacijente sa srčanom slabošću u Srbiji, stavljajući na A listu lekova, savremeni lek koji pripada grupi ARNI. Ulaskom i SGLT2 inhibitora na listu lekova pacijenti u Srbiji imali bi priliku da se leče u skladu sa najsavremenijim preporukama, uz mogućnost značajnog poboljšanja kvaliteta života, kao i njegovog produženja.

Za poboljšanje poražavajuće statistike i uspešno lečenje srčane slabosti od velike je važnosti neprestano podizanje svesti javnosti o ovoj bolesti, kao i da su rana dijagnostika, dostupnost savremene terapije svima, uz praktikovanje zdravih životnih navika ključne za zdravlje svakog građanina Srbije.

Upravo sa ciljem da podigne svest javnosti o ovom problemu, kompanija AstraZeneca sprovela je krativan projekat na Velikim stepenicama u Beogradu. Motivacione poruke na stepenicama imaju za cilj da brojne prolaznike podsete da obrate pažnju na osećaj koji penjanje uz stepenice izaziva u njihovom telu, jer su pravovremena dijagnostika i prevencija ključni koraci kada je u pitanju srčana slabost.

Tekst: Promo 

Fotografije: Miljan Perović, Pexels 

 

Pročitajte još

Povezane teme

PROMO

Ove sezone ovako nosimo glamur!

Bliži nam se period u kome stajling može da vas učini modom zvezdom!

PROMO

Roman Olivere Zulović „Priručnik za solidan život“ predstavljen novosadskoj publici

Roman „Priručnik za solidan život“ Olivere Zulović, uvek aktuelna priča o dečijem pogledu na svet odraslih i odrastanje uopšte, predstavljen je sinoć novosadskoj publici u prisustv...

PROMO

Nezaboravna porodična zabava: Noć veštica u SC Stadion

Popularan praznik Noć veštica kako kod odraslih tako i kod najmlađih, kojima ovaj praznik donosi najviše radosti ove godine obeležavamo 29. i 30. oktobra u SC Stadion.

PROMO

Ova 3 jesenja mirisa mirišu na magični Orijent

Bogata i senzualna kombinacija nota ono je što ovu vrstu parfema jasno izdvaja od ostalih koji se mogu naći na tržištu.

PROMO

Stadion Šoping Centar: Zajedno protiv raka dojke

Posetite nas u šoping centru Stadionu u subotu 22. oktobra od 10 časova na nivou 0.

PROMO

H&M Move i Zlatan Ibrahimović zajedno pokreću svet

H&M Move sa velikim zadovoljstvom najavljuje dolazak Zlatana Ibrahimovića u svoj tim. Poznati švedski fudbaler pridružiće se brendu u proleće 2023. kako bi zajedno pokrenuli svet i...

PROMO

Po svetskim standardima: Stigao je najbolji priručnik za pedikir na domaćem tržištu

Samo ako posvećeno i ozbiljno pristupimo temi dobićemo uslugu visokog kvaliteta.

PROMO

PRAVO U SRCE GRADA: Rajićeva SC slavi 5. rođendan!

Pridružite se humanitarnoj izložbi modnih fotografija u samom srcu grada ovog septembra.

PROMO

Nova Jenny Fairy kolekcija podiže modni ulog!

"Caliente, Caliente" je španski ritam koji obećava zaista vrelu jesenju sezonu. Ove jeseni ćemo plesati uz note Jenny Fairy Records kampanje, koje će nas odvesti na modno putova...

PROMO

Beograd postao bogatiji za još jedno delo ulične umetnosti

Mural posvećen teškoj astmi privlači znatiželjne poglede prolaznika.

PROMO

Poslednji dani astronomskih popusta u Promenadi!

Back to school šoping dani stižu u Promenadu od 27. do 31. avgusta!

PROMO

Nedelja 28. avgust dan je posebnih popusta u Stadionu!

Letnji raspust se polako bliži kraju i puni lepih utisaka krećemo u novu školsku godinu.

PROMO

Poklanjamo vam anti-age uređaj za kožu: Fenomenalni FOREO BEAR!

Zahvaljujući FOREO BEAR uređaju, preskupi anti-age tretmani postaju stvar prošlosti.

PROMO

Pravila nagradnog konkursa: FOREO BEAR

Učestvujte u nagrađivanju i osvojite fenomenalan FOREO BEAR!

PROMO

Iskoristite neverovatne popuste na proizvode za negu kose u svim Lilly drogerijama

Lilly Drogerie su za svoje verne potrošače pripremile još jedno iznenađenje! Popust do čak 30 odsto na sve proizvode za negu kose i to u periodu od 08. do 21. avgusta.