grazia

PROMO

Dobre vesti za srčane bolesnike!

Kardiovaskularne bolesti predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti među građanima Srbije i godišnje odnesu oko 52 hiljade života. Jedna od bolesti sa najlošijom prognozom je srčana slabost, ozbiljno zdravstveno stanje kada oslabljeni srčani mišić ne snabdeva telo dovoljnom količinom krvi.

Simptomi i znaci srčane slabosti su otežano disanje, umor i otok potkolenica, ali zbog nespecifičnosti simptoma, dijagnoza srčane slabosti se na vreme postavlja samo kod 3 odsto pacijenata. Ova bolest nije prisutna samo kod starije populacije, a u prilog tome govori poražavajuća statistika da će čak jedna od pet osoba starijih od 40 godina razviti srčanu slabost. Život pacijenata sa srčanom slabošću je veoma težak zbog upornih svakodnevnih simptoma koji ih ometaju u normalnom funkcionisanju.

Iako je srčana slabost ozbiljno stanje koje se vremenom progresivno pogoršava, moguće je usporiti prirodni tok bolesti i poboljšati kvalitet života pacijenata uz primenu savremene terapije. Jedna od tih savremenih opcija su lekovi koji pripadaju grupi SGLT2 inhibitora, koji su prvenstveno korišćeni kao lekovi za dijabetes, ali pored efikasne kontrole nivoa šećera u krvi pokazali su vrlo povoljne efekte na srce, pa je odobrena primena ovih lekova i u lečenju srčane slabosti.

Po preporukama Evropskog Udruženja Kardiologa, 2021. godine SGLT2 inhibitori trebalo bi da budu prva linija terapije u lečenju pacijenata sa srčanom slabošću. Ovi savremeni lekovi kod pacijenata sa srčanom slabošću dovode ne samo do poboljšanja simptoma i značajnog smanjenja prijema u bolnicu zbog pogoršanja srčane slabosti, već i do smanjenja smrtnosti. Zbog svih povoljnih efekata, odlične bezbednosti kao i jednostavnosti pri kombinovanju sa ostalim terapijama za srčanu slabost, vrlo je važno da pacijenti  što ranije dobiju ovu savremenu terapiju.

Nedavno je RFZO učinio veliki korak za pacijente sa srčanom slabošću u Srbiji, stavljajući na A listu lekova, savremeni lek koji pripada grupi ARNI. Ulaskom i SGLT2 inhibitora na listu lekova pacijenti u Srbiji imali bi priliku da se leče u skladu sa najsavremenijim preporukama, uz mogućnost značajnog poboljšanja kvaliteta života, kao i njegovog produženja.

Za poboljšanje poražavajuće statistike i uspešno lečenje srčane slabosti od velike je važnosti neprestano podizanje svesti javnosti o ovoj bolesti, kao i da su rana dijagnostika, dostupnost savremene terapije svima, uz praktikovanje zdravih životnih navika ključne za zdravlje svakog građanina Srbije.

Upravo sa ciljem da podigne svest javnosti o ovom problemu, kompanija AstraZeneca sprovela je krativan projekat na Velikim stepenicama u Beogradu. Motivacione poruke na stepenicama imaju za cilj da brojne prolaznike podsete da obrate pažnju na osećaj koji penjanje uz stepenice izaziva u njihovom telu, jer su pravovremena dijagnostika i prevencija ključni koraci kada je u pitanju srčana slabost.

Tekst: Promo 

Fotografije: Miljan Perović, Pexels 

 

Pročitajte još

Povezane teme

PROMO

PRAVO U SRCE GRADA: Rajićeva SC slavi 5. rođendan!

Pridružite se humanitarnoj izložbi modnih fotografija u samom srcu grada ovog septembra.

PROMO

Nova Jenny Fairy kolekcija podiže modni ulog!

"Caliente, Caliente" je španski ritam koji obećava zaista vrelu jesenju sezonu. Ove jeseni ćemo plesati uz note Jenny Fairy Records kampanje, koje će nas odvesti na modno putova...

PROMO

Beograd postao bogatiji za još jedno delo ulične umetnosti

Mural posvećen teškoj astmi privlači znatiželjne poglede prolaznika.

PROMO

Poslednji dani astronomskih popusta u Promenadi!

Back to school šoping dani stižu u Promenadu od 27. do 31. avgusta!

PROMO

Nedelja 28. avgust dan je posebnih popusta u Stadionu!

Letnji raspust se polako bliži kraju i puni lepih utisaka krećemo u novu školsku godinu.

PROMO

Poklanjamo vam anti-age uređaj za kožu: Fenomenalni FOREO BEAR!

Zahvaljujući FOREO BEAR uređaju, preskupi anti-age tretmani postaju stvar prošlosti.

PROMO

Pravila nagradnog konkursa: FOREO BEAR

Učestvujte u nagrađivanju i osvojite fenomenalan FOREO BEAR!

PROMO

Iskoristite neverovatne popuste na proizvode za negu kose u svim Lilly drogerijama

Lilly Drogerie su za svoje verne potrošače pripremile još jedno iznenađenje! Popust do čak 30 odsto na sve proizvode za negu kose i to u periodu od 08. do 21. avgusta.

PROMO

Novi letnji parfem Nine Ricci sadrži 92% prirodnih sastojaka

Mirisna kompozicija se otvara citrusnim i voćnim notama jabuke Granny Smith i italijanskog limuna...

PROMO

Ovo su razlozi zbog kojih nikako ne smete da zanemarite putno osiguranje

Putno osiguranje vas u svim ovim okolnostima može zaštititi, a najbolje od svega jeste to što ne morate sami da brinete o svakom detalju

PROMO

Novi beogradski muzej koji je vest leta!

Otvaranje muzeja privuklo je veliki broj ljubitelja i poznavaoca viskija, među kojima je bilo mnogo poznatih ličnosti.

PROMO

Sezona poklona bez granica: mts ti poklanja 150 GB!

Stižu dobre vesti i za one kojima su potrebni neograničeni internet, pozivi, poruke i dodatni gigabajti u romingu!

PROMO

Ovi gelovi za tuširanje mirišu ceo dan kao letnji parfem

Lepota i moć prirode sinoć su napravile odličan uvod za upoznavanje sa prefinjenom egzotikom.

PROMO

Održano drugo izdanje Weekend Bazzar festa za sve ljubitelje umetnosti i zabave!

Weekend Bazzar fest, koji je prošlog mesesa posetilo više hiljada ljudi, održan je po drugi put u Beogradu na šetalištu iza zgrade Geozavoda.

PROMO

Ovog leta biramo prefinjeno: Otkrijte mirisne note Van Cleef & Arpels

Kreirana 2009, Van Cleef & Arpels’ Collection Extraordinaire predstavlja omaž prefinjenim sastojcima u parfimeriji.