Upoznajte Rašku

Raška, grad u Srbiji koji nosi ime stare srpske srednjovekovne države, nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, na ušću reka Raške i Ibra.

Kao naselje prvi put se pominje 1835. godine a konačno rešenje o osnivanju varoši doneo je knez Aleksandar Karađorđević 17. septembra 1845. godine. Planine Kopaonik i Golija, topli izvori Jošaničke Banje, manastiri i crkve iz ranog srednjeg veka, među kojima se ističu manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica, brojne prirodne lepote i retkosti, čine Rašku nezaobilaznom za posete turista.

U turističkoj ponudi opštine Raška se nalazi i spomen soba „Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915. godine“ koja predstavlja sećanje na održavanje sednica Vlade Kraljevine Srbije (ukupno 11) u periodu od 30. oktobra do 12. novembra 1915. godine. Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji i jedna od najpopularnijih i najposećenijih destinacija tokom čitave godine. Obeležje ovog skijaškog centra su moderne žičare, raznovrsne staze, pogodne za početnike i za zahtevne skijaše.

Turistički centar Kopaonik tokom letnje sezone pruža idealne uslove za aktivan i pasivan odmor. Veliki broj letnjih sadržaja koje nudi JP Skijališta Srbije predstavljaju pravo uživanje za decu i odrasle: adrenalinski sadržaji – bob na šinama, tjubing i zip line, mountain cart, avantura park koji se sastoji od brojnih elemenata i raznovrsnih prepreka, trim staza. Najmlađe posetioce očekuje zabava na dečijem igralištu sa brojnim sadržajima. Posetioci kojima su avantura, sport i rekreacija neizostavni deo odmora, zabavu i adrenalin mogu da pronađu u vožnji kvadova, alpinizmu, paraglajdingu, biciklističkim turama, streličarstvu.

Odličan način da upoznate i doživite Kopaonik u letnjem periodu jesu pešačke ture kroz najatraktivnije predele Kopaonika. Uz pratnju vodiča možete posetiti crkvište Metođe, vodopad Jelovarnik, Markov kamen, Nebeske stolice, Barsku reku. U podnožju Kopaonika, 24 km udaljena, nalazi se Jošanička Banja čiji se termalni izvori vode ubrajaju među najtoplije u našoj zemlji, temperature 78°C. U banjskom kompleksu nalazi se banjsko kupatilo sa manjim bazenom, đakuzi kadom i osam manjih kada, staro kupatilo (hamam), blatno kupatilo, sauna i manji otvoreni bazen.

U Jošaničkoj Banji se nalazi spomen soba posvećena Milunki Savić, koja je rođena 1889. godine u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje. Spomen soba je deo memorijalnog kompleksa u okviru koga se nalazi spomenik Milunki Savić u prirodnoj veličini. Multimedijalna postavka sačinjena je iz nekoliko segmenata: interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata, dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski koji prikazuju uslove u kojima je Milunka ratovala i izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata.

U selu Koprivnica nalazi se obnovljena rodna kuća Milunke Savić u kojoj se nalazi etnološka postavka sa predmetima koji datiraju iz vremena kada je Milunka živela u Koprivnici (prva polovina XX veka). Do kuće se može doći makadamskim putem, terenskim vozilom ili pešaka (3 km od glavnog puta Biljanovac – Jošanička Banja). Atrakcija za turiste je Semeteško jezero, koje je udaljeno od centra Kopaonika oko 16 km. Jezero ima oblik izduženog kruga prečnika oko 50 m i dubine oko 7 m. Karakteristika jezera je dva ploveća ostrva, odnosno busena, koji plutaju po površini.

Raška je grad bogatog kulturno-umetničkog života. U Raški se tokom godine održavaju manifestacije koje godinama čuvaju tradiciju i kulturu: Dani kraljice Jelene, Raške duhovne svečanosti, Dani Milunke Savić, Vašar u Raški, Dani borovnice i Dani vrganja na Kopaoniku. Raška tradicija počiva na neiscrpnom izvoru narodnog duha, autentičnog stvaralaštva, domaće radinosti, običaja i specifičnosti folklora. Ljubitelji domaće hrane ne treba da propuste priliku da probaju: pogače, pite i proje, domaću pršutu, kajmak sa Golije, teletinu sa vrganjima i lisičarkama, jagnjetinu sa ražnja, pastrmku u Jošaničkoj Banji, pitu od borovnica sa Kopaonika.

Tekst: Promo

Foto: Promo