grazia

Putovanja

Pariz bi trebalo da se nađe na vašoj listi planova za februar

Naći se u epicentru modne industrije možda je i sasvim dovoljan razlog za put u Pariz. Ali sa istorijom dugom dva milenijuma, ovaj grad je bio i mesto značajnih istorijskih događaja i stecište emanentinih umetnika.

Uzevši u obzir i sva atraktivna kulturna mesta koja su simbol grada – Ajfelov toranj, Versaj i Luvr, Notr Dam, te čuvene ulice Montmarta, autentičan baget i kroasan, ni malo ne čudi činjenica da Pariz poseti oko 30 miliona turista godišnje.

Međutim, u pariskim vodičima prvo što ćete pročitati je “zaljubite se”… I zaista, Grad svetlosti koji je spojio sve lepote ovog sveta u sebi, neizostavno je i Grad ljubavi, koji poziva da ga posetite u februaru i zaljubite se iznova i iznova – u partnera, prijatelje, sebe i njega!

No, odakle krenuti i šta sve posetiti? U nastavku teksta donosimo vam vodič kroz Pariz.

Znamenitosti

Prva stvar koju svako želi da vidi kada ode u Pariz je Ajfelov toranj. Najbolje fotografije tornja napravićete sa trga Trokadero, mosta Pont de Bir Hakeim, kao i sa ulice Avenue de Camoens. Svetla na Ajfelovom tornju pale se prvih pet minuta svakog sata, te pored predivne arhitekture zgrada koje ga okružuju, dobićete jedan predivan romantični užitak.

Luvr je možda i najposećeniji muzej na svetu, koji poseduje najpoznatija dela, kao što su Mona Lisa, Madona s detetom i Van Gogov autoportret. Suvišno je pominjati veličanstvenu arhitekturu objekta.

Trijumfalna kapija, smeštena na Place Charles de Gaulle, predstavlja pobednički spomenik francuske vojske i jedan je od najpoznatijih pariskih spomenika.

Muzej d’Orsay, u ulici Rue de la Légion d’Honneur, poseduje najveću zbirku impresionizma i postipresionizma, dok će ljubitelje opere oduševiti raskošna Palais Garnier, dvorana koja parira kraljevskim dvorcima.

Na reci Seni, nalazi sečuvena katedrala Notr Dam – još jedan simbol Pariza, koji je nemoguće preskočiti.

Parkovi

Parkovi i vrtovi upoznaće vas sa francuskom metropolom na potpuno drugačiji način. Oduševiće vas brojne staze, okružene jezerom i zelenilom u Parc des Buttes-Chaumont smeštenog u Belleyilleu.

Jardin du Luxembourg još jedna je cenjena lokacija, posebno među porodicama, jer nudi mogućnost jahanja ponija, ali i štandove sa slatkišima kojima neće odoleti ni odrasli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sam J (@callicles)

Za sve ljubitelje botanike i mira, čarobni botanički vrt Jardin des Plantes ostaviće vas bez daha.

Barovi i kafei

Ispijanje kapućina uz kroasan u nekom od boemskih kafića na ulicama Pariza zvuči kao mali san. Neki od naših predloga su Carette,  Angelina, kao i popularni Ladurée, ali i restorani Quai Ouest smešten na Seni, i poznati italijanski restoran Belle Epoque.

foto: Pexels, Unsplash, Instagram

Priredila: T.M.

Pročitajte još

Povezane teme

Putovanja

Spektakularno! Dve kule Sagrada Familije osvetljene po prvi put

Odlazak u Barselonu ovog puta doneće jedno novo, divno iskustvo!

Putovanja

Destinacije koje morate posetiti 2023.

Stručnjaci za putovanja Lonely Planeta imenovali su svoje top destinacije za narednu godinu a evo zašto minimum jedna mora da se nađe na vašoj bucket listi

Putovanja

Iz ličnog ugla: Upoznajemo vas sa bajkovitim nemačkim gradićima

Drevni gradovi u nemačkim pokrajinama Donja Saksonija i Hesen vratili su me pravo u doba srednjeg veka, renesanse i sveta iz mašte koji smo svi upoznali još kao deca.

Putovanja

Poznati otkrivaju gde leto traje i u jesen

Svetske zvezde znaju ponešto o mestima iz snova u kojima leto traje i u jesen. Na ceni su skriveni biseri, gde na prvom mestu nije uvek cena, već udobnost, privatnost i lepota.

Putovanja

Kako da putujete kao Parižani?

Sezona putovanja polako hvata zalet te je pravi trenutak da se posvetite osmišljavanju i planiranju savršenog odmora.

Putovanja

Prvi put putujete sami? Ovih 9 destinacija su savršen izbor!

Solo putovanja sada su u trendu, a mi vam predlažemo gde možete da se uputite.

Putovanja

9 stvari koje možete raditi dok čekate na aerodromu

Ako pre samog odlaska na aerodrom razmislite o tome šta vas tamo očekuje, možete se pripremiti i isplanirati način na koji ćete "ubiti vreme".

Putovanja

Top 8 destinacija za medeni mesec + gde možete da odsednete

Od romantičnih italijanskih gradova do egzotičnih kutaka Meksika, ovo su savršene destinacije za proslavljanje novog poglavlja u vašem životu.