Film

Srećan rođendan, Sofija Loren!

Legendarna Italijanka Sofija Loren proslavila je 86. rođendan. Podsećamo se najvažnijih trenutaka u životu glumice.

Detinjstvo u Pocuoliju

Život Sofije Loren klasična je priča o Pepeljugi: devojka koju je odgajila samohrana majka odrasla je u kući svoje bake u provincijskom ribarskom mestu blizu Napulja i živela siromašno. Sofija je rođena van braka, a nakon njenog rođenja otac je odbio da se oženi njenom majkom. Majka - nastavnica muzike - da bi nahranila dvoje dece, bila je primorana da svira klavir u lokalnoj kafani, u kojoj je mlada Sofija istovremeno radila kao konobarica. Sa 14 godina Sofi je pobedila na prvom izboru lepote i preselila se sa majkom u Rim. Tamo je na jednom od takmičenja upoznala filmskog producenta Karla Pontija, koji će kasnije postati njen suprug i najbolji prijatelj. Ona je imala 16, on 38, a on je bio oženjen.

Karlo Ponti: 50 godina zajedno

Bilo je mnogo legendi o ovom braku. Neko je rekao da je iskusni producent Ponti, čim je video Sofi, odmah odlučio da će od nje napraviti seksualni simbol italijanske kinematografije, i prvih godina ciljano je snimao samo u glavnim filmovima, u kojima se većina glumica pojavila polugola, pored toga isto, zamolio je da ode pod nož plastičnog hirurga. Drugi su uživali u detaljima kako je Katolička crkva odbila da odobri razvod Pontiju, koji je deset godina bio u sukobu sa samim papom. Prošlo je više od 70 godina otkako su se Ponti i Loren upoznali, a činjenice su odavno preplavljene gomilom spekulacija, ali jedno je sigurno: svet je dobio upravo takvu Sofiju Loren, uglavnom zahvaljujući Pontiju. Za nju je bio više od supruga - prijatelj i mentor: pomagao je u odabiru pravih režisera, sklapao ugovore sa filmskim studijima koji su bili od koristi za Loren i promovisao priznanje u Holivudu.

„Pomogao mi je da pronađem smisao svog života“, sažeto je priznala Loren u jednom intervjuu. Potajno su se venčali u Meksiku, zatim, posle 10 godina veze, sasvim javno - u Italiji, i živeli zajedno pola veka.

Prava Italijanka

Za većinu je Sofija Loren oličenje svega italijanskog. U većini filmova pojavila se u ulozi jednostavne, ali jake žene, koja ima mnoštvo iskušenja. Ovu sliku u njoj je video reditelj Vitorio de Sika, četvorostruki oskarovac, jedan od glavnih predstavnika italijanskog neorealizma. Zajedno su radili više od 20 godina, a u svojim filmovima Loren je igrala sve uloge - od Napuljskog zlata (1954) do udovice u Dve žene (1960). Poslednji se i dalje smatra jednim od glavnih glumicinih filmova: u dobi od 26 godina devojka je uspela da odigra tragičnu ulogu - udovicu i majku koja beže iz rata da bi spasila ćerku. U jednoj od poslednjih scena, heroina je podvrgnuta nasilju - prošlo je više od 50 godina od izlaska filma, ali i dalje ova scena ostaje jedna od najemotivnijih u bioskopu, po napetosti se poredi sa scenom nasilja u filmu „Nepovratnost”, gde je igrala još jedna Italijanka - Monika Beluči.

„Dve žene“, gde je mladu Lauren pratio Žan Pol Belmondo, dirnula je ne samo publiku, već i akademike Oskara - 1962. godine postala je prva neamerička glumica koja je dobila Oskara.

Majčinstvo

Poznato je da se Sofija Loren lečila od neplodnosti. Imala je dva pobačaja, a Lauren je svoje prvo dete rodila sa 34, a drugo sa 38. Sinovi Karlo i Edvard Ponti ponos su glumice, koja je skoro prestala da snima par godina nakon njihovog rođenja: njena poslednja istaknuta dela u Holivudu datiraju iz 1974.

Najmlađi, Karlo Ponti, uspešan je dirigent. Stariji, Eduardo - reditelj: slavna majka je povremeno glumila u njegovim filmovima.

„Sve što imam dugujem špagetama"

Vlasnica izražajnih očiju, punih usana, bujnih grudi i tankog struka, Sofija Loren jedna je od najlepših žena na svetu. Pored toga, ona ima odličan smisao za humor: u jednom intervjuu je više puta ponovila da svoje obline duguje ne dijetama, već ... testeninama. „Napokon, postoje dobre vesti: jedite više testenine“, piše glumica u svojoj knjizi „Žena i lepota“, nagoveštavajući da dijeta ženu neće učiniti zdravom, ali to čine pravi ugljeni hidrati. Još jedna tajna Italijanke sa odličnim apetitom je maslinovo ulje: Sofija Loren preporučuje devojkama ne samo da ga stavljaju u hranu, već i da od njega prave kupke - za glatku kožu.

„Ženska haljina treba da bude poput ograde od bodljikave žice: ispuni svoju svrhu, ali ne ometa pogled“, piše glumica u jednoj od svojih knjiga.

Štaviše, Sofija Loren se danas pridržava ove filozofije, svako malo uzbuđujući crveni tepih Kana ili Venecije dubokim dekolteom i uskim suknjama i haljinama.

foto:Pinterest

Povezane teme

Knjige

Intervju – Ivana Rokvić

Sa romanom „Zapisi crnog pera“ vodi nas Ivana Rokvić u avanturu večitog otkrivanja Beograda i njegovih tajni, ovoga puta prelomljenih kroz prizmu prošlosti, sadašnjosti i ljubavne...

Film

Kristen Stjuart govori o svojoj ulozi u filmu "Spencer"

"Prvi put posle dugo vremena sam toliko uzbuđena zbog neke uloge."

Film

30 godina Beverly Hills-a 90210 - protagonisti serije dele neobjavljene fotografije

Bilo je to 4. oktobra 1990. godine kada je na kanalu FOX USA emitovana prva epizoda serije Darren Stara i Aaron Spellinga - Beverly Hills 90210.

Film

30 fotografija mlade Brižit Bardo

Brižit Bardo je 28. septembra proslavila 86.rođendan.

Film

50 filmova koje vredi pogledati bar jednom u životu

Da li ste već gledali ove filmove? Ako niste, pred vama je vikend.

Umetnost

Najpoželjniji umetnički predmet: slika Pabla Pikasa procenjena na 30 miliona dolara

„Žena u stolici“ biće na aukciji Christie's u Njujorku 6. oktobra.

Film

Prva scena seksa u svetu filma

Film iz 1933. godine, predstavila nam je Hedi Lamar i svoju senzualnu scenu vrhunca.

Film

Filmski festival u Veneciji: Tilda Swinton & Zlatni lav za nagradu za životno delo

Hvaljena glumica i ambasadorka CHANEL-a Tilda Swinton nagrađena je Zlatnim lavom za životno delo na 77. međunarodnom Filmskom festivalu u Veneciji 2. septembra.

Muzika

Svi stajlinzi Lejdi Gage na ceremoniji MTV VMA 2020

Sekularni događaji se vraćaju u naš život, ali u novom formatu.

Film

Zbogom superheroju: preminuo je glavni glumac "Crnog pantera"

Američki glumac Čedvik Bozman, koji je glumio superheroja „Crni panter“ u istoimenom filmu Marvel Universe, tragično je preminuo u dobi od 43 godine nakon četiri godine borbe proti...

Knjige

Grazia preporučuje: Profesorova tašna - Hiromi Kavakami

Cukiko je žena u poznim tridesetim, sklona izlascima u barove, dobroj hrani i prekomernom piću.

Film

Dženifer Lopez predstavlja film o transrodnom rođaku: „Draw With Me“

Kratki film govori o iskustvu Brendona, rođaka Dženifer Lopez i njegovog izazova sa kojima se susreće u životu.