grazia

Umetnost

Ova izložba posvećena ženama nateraće vas da preispitate sve što ste do sada znali o njima

Iza nas je još jedan Dan žena, tradicionalno propraćen čestitkama i cvećem. Svakog 8. marta svojim dragim ženama poklanjamo mali znak pažnje, ali uprkos kontinuiranom obeležavanju ovog praznika, čini se da smo vremenom počeli olako da ga shvatamo, ali i da zaboravljamo koja je uopšte njegova svrha. To je dan kada bi trebalo da slavimo emancipaciju i teško stečenu ravnopravnost, međutim, ove teme su retko u fokusu.

Podrška ženama jača je nego ikad - sa svih strana dobijamo ohrabrujuće #womanpower poruke - a i dalje je mnogo nejednakosti, nedoslednosti, nelogičnosti, nepoštovanja… Možda je problem u tome što, kao što se kaže, zaboravljamo istoriju, pa joj dozvoljavamo da se ponavlja i ponavlja.

I baš iz tog razloga, važno je da se podsetimo pozicije žene u modernom društvu i pravog značenja Dana žena; važno je da se podsetimo svih odvažnih, inspirativnih heroina širom sveta i njihovih prošlih i sadašnjih napora kojima preoblikuju ideju o tome šta znači biti žena.

Sa ciljem da se prikaže kako su se žene menjale i koliko su se zapravo promenile kroz istoriju, NATIONAL GEOGRAPHIC je organizovao izložbu “Žene: Vek promene” koja će biti održana u Beogradu, u omiljenim beogradskim šoping centrima (UŠĆE, BEO i Mercator Centar), do 18. marta. Izložbena postavka obuhvata 71 fotografiju iz NATIONAL GEOGRAPHIC zbirke bez premca, i prikazuje fotografije žena iz svih delova sveta tokom perioda od devet decenija - od 1888, kada je i osnovano društvo NATIONAL GEOGRAPHIC, do danas - pružajući osvrt na poziciju žena u modernom društvu, ali i inspiraciju za promene. 

Dvonedeljnu izložbu pratiće i bogat program radionica, seminara, panel diskusija organizovanih u saradnji sa Centrom za biopolitičku edukaciju. Deo pratećeg programa je i tematski mini-festival dokumentarnih filmova kanala NATIONAL GEOGRAPHIC, koji će se emitovati u Cineplexx bioskopima.

Izložba “Žene: Vek promene” pokazuje nam slikom na koji način se menjao položaj žene kroz vreme - gde su one bile, gde su sada i za kakvu budućnost se bore - što je od ključnog značaja za razumevanje prošlosti, kako bismo oblikovali sadašnjost, ali i osmislili budućnost u kojoj će ono za šta se već decenijama borimo zaista biti stvarnost koju živimo. 

Foto: Promo

Pročitajte još

Povezane teme

Muzika

Tipična mama: Rijana deli smešne snimke svoje bebe

"Dečak se ljuti jer ne ide na Dodelu Oskara".

Film

10 filmova i serija koje gledamo u martu

U duhu proleća, unosimo svežinu novim kinematografskim izdanjima.

Knjige

Kijanu Rivs napravio je strip po sopstvenom liku

A prva zemlja van Amerike koja je otkupila prava na objavljivanje je Srbija

Film

Snima se film o moćnom italijanskom paru Ferari

Jedni su ih poštovali skoro koliko i papu, a drugi mrzeli zbog despotizma