Umetnost

Najpoželjniji umetnički predmet: slika Pabla Pikasa procenjena na 30 miliona dolara

„Žena u stolici“ biće na aukciji Christie's u Njujorku 6. oktobra.

Zašto je ovo senzacija? Neke stvari nikad ne izlaze iz mode. A u svetu umetnosti, Pikasova dela su i dalje predmeti koji neprestano izazivaju „žeđ za posedovanjem“ i kojima nema premca. Autor je svojim imenom potpisao preko 20.000 slika, crteža, grafika, skulptura i fotografija. Umetnikova slika Femme dans un fauteuil iz 1941. godine sada će se pojaviti na večernjoj aukciji Christie's u Njujorku 6. oktobra. I očekuje se da će dobiti visoku novčanu vrednost.

Muza umetnika, Dora Mar, upoznala ga je 1936. godine, a tokom njihove devetogodišnje veze, koja je, s obzirom na Pikasovu ličnost, bila izuzetno burna, slikao ju je mnogo puta. 1941. godine, kada su Pariz uglavnom zauzeli nacisti, a ulice su bile u haosu, njih dvoje su bili zatvoreni u Pikasovom ateljeu u kojem je on svakodnevno radio. Nije iznenađujuće što su portreti Dore među najvrednijima u delu genija kubizma.

Konor Jordan, potpredsednik Christie za impresionizam i savremenu umetnost, rekao je u izjavi: „Kako je Pariz ušao u drugu godinu nemačke okupacije, Pikaso se nastanio u svom ateljeu na ulici Grand Augustin na levoj strani obale i stvorio zapanjujuću seriju slika njegove voljene Dore Mar. Bolno i lirično, agresivno i depresivno - sva dela izražavaju duševno stanje Pikasa, baš kao i Dorini portreti“.

Delo je prvi put došlo na aukciju i nije iznenađujuće što se oko njega digla takva frka. Očekuje se da bi njegova prodaja mogla vlasniku doneti oko 30 miliona dolara. S obzirom na auru koja okružuje bilo koji Pikasov komad, ovo sigurno zvuči sasvim realno.

Povezane teme

Muzika

5 najlepših video snimaka Sade

Sade Adu je 16. januara proslavila 62. rođendan.

Film

Imamo li sledećeg Bonda?

Britanski glumac Rege-Žan Pejdž izbio je na vrh liste za agenta 007 jer jasno shvata kakav muškarac nam je uzor u 21. veku

Muzika

Svi lookovi Dženifer Lopez u novom spotu In The Morning

Dženifer Lopez je 2020. godinu završila neverovatnim novogodišnjim performansom, a početak 2021. godine je još očaravajući.

Film

Prada je kreirala kostime za film o Bili Holidej

„United States vs. Billie Holiday“ biografski film o legendarnoj džez pevačici Bili Holidej će biti objavljen 26. februara na platformi Hulu.

Muzika

Srušio je internet: novi izgled The Weeknda sa botoksom i filerima

Šta je nateralo muzičara da promeni, tačnije, unakazi svoj izgled?

Knjige

Šta ćete čitati u 2021?

Da li je digitalizacija „pojela“ čoveka?

Film

Ema Stoun je trudna

U decembru 2019. glumica Ema Stoun i njen partner Dejv Makari, režiser Saturday Night Live, najavili su veridbu, a u septembru 2020. održali su tajnu ceremoniju venčanja.

Knjige

Tri žene – Lisa Tadeo

U predgrađu Indijane upoznajemo Linu, domaćicu i majku dvoje dece, iz čijeg je desetogodišnjeg braka strasti nestalo, ako je ikada i bilo.

Muzika

Kakav poklon je Hari Stajls pripremio svim fanovima?

Muzički video koji podiže raspoloženje!

Film

Praznični i porodični sadržaji koji će vam ulepšati praznike

Idealno vreme za okupljanje porodice su upravo božićni i novogodišnji praznici. Nakon burne godine, na redu je vreme ispunjeno smehom, ljubavlju i nežnošću.  To je prilika da sumir...

Film

Seksi Deda Mraz: Dvejn Džonson sprema poklone

„Moj najbolji poklon si ti“

Film

Love & Anarchy – Nova švedska serija na Netflix-u

Ako želite da pogledate novu zanimljivu seriju, predlažemo da potražite seriju Love & Anarchy na Netflix-u.

Knjige

Rod – Miljenko Jergović

Sa mnogo autobiografskih elemenata poznati pisac pripoveda sagu o porodici Karla Stublera, svog pradede.