SCENA / Umetnost

Umetnost

Pogledajte sliku koja je 50 godine bila deo velike kolekcije Dejvida Rokfelera

Prethodnog vikenda, otvorena je izložba ‘’Krug’’ Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera u Modernoj galeriji Beograd, u saradnji sa Galerijom Lazar Vozarević  iz Sremske Mitrovice. 

Ovo je prvo javno prikazivanje remek-dela pred domaćom publikom, budući da je slika posle izlaganja na 9. Bijenala u Sao Paolu bila otkupljena za kolekciju Davida Rokfelera i provela više od 50 godina u jednoj od najvećih i najznačajnijih kolekcija na svetu.

Slika je monumentalnih dimenzija, 208  x 160cm, rađena u kombinovanoj tehnici ulja na platnu, sa metalnim “pulijama“ koje upravo čine krupnu savršenu kružnu formu u središtu slikanog polja.  

Ispred ulaza u Modernu galeriju Beograd mnogobrojne posetioce je dočekao crveni MGB kabriolet, koji je Vozarević kupio od prodate slike, i koji je vozio Beogradom te 1967.godine. Pored slike koja zauzima dominantnu poziciju u galeriji, predstavljena je i važna (arhivska) dokumentacija i fotografije dobijene od Fondacije Bijenala Sao Paula, Muzeja savremene Umetnosti u Beogradu, Biblioteke grada Beograda, galerije Lazar Vozarević i Ivane Stojanović, ćerke umetnika, koja je prisustvovala i otvaranju ove značajne izložbe.

Tokom trajanja izložbe  ‘’KRUG’’ Lazara Vozarevića iz kolekcije Dejvida Rokfelera, posetioci će imati priliku da čuju profesora Ješu Denegrija, jednog od autora izložbe, u okviru stručnog vođenja, a prvo najavljeno vođenje je u subotu, 25.juna 2022. godine u 13 časova.

Radno vreme Moderne galerije Beograd  je od ponedeljka do subote od 12 do 20 časova.

Beograd, Strahinjića Bana 8.

Foto: Promo