SCENA / Umetnost

Umetnost na fudbalskim loptama: Posetite jedinstvenu street art izložbu u SC Stadion

Udruženje za razvoj i promociju urbane umetnosti, TE8, organizuje međunarondnu izložbu Street art connection FWC Qatar2022 koja se održava od 11. od 26. novembra 2022. u SC Stadion. Posetioci će moći da vide radove srpskih, američkih, francuskih, kao i španskih umetnika koji su specialno za ovu izložbu svoju umetnost prikazali na starim fudbalskim loptama.

Svečano otvaranje je zakazano za petak 11. novembar od 19 časova u SC Stadion.

Izložba predstavlja simbiozu ulične umetnosti i fudbala, sporta koji je u velikoj meri nastao na gradskim ulicama. Sa željom da proširi umetnička istraživanja, izložba osvetljava događaj godine u svetu sporta koji se po prvi put održava na Bliskom istoku. Razbijajući predrasude o fudbalu i različitim kulturama, postavka pokriva više tematskih okvira unutar same celine pružajući umetnicima slobodu da se najplodonosnije izraze, dajući svoja viđenja fudbala, Katara, Srbije i same ulične umetosti.

Izbor starih lopti za intervenciju nedvosmisleno sugeriše da mnogo toga možemo ispraviti i promeniti našim radom, i svakako upućuje na podizanje svesti o reciklaži. Jedan od motiva organizacije izložbe je bio i plasman naše reprezenatcije na Svetskom prvenstvu i sam lik i delo Dragana Stojkovića, selektora reprezentacije. Izložba je simbolična vrsta podrške reprezentaciji na predstojećem mundijalu.  

Izložba Street art connection FWC Qatar2022 važan je događaj za kulturu našeg grada, jer su retke prilike da vidimo radove evropskih i svetskih autora kod nas. Posebna zahvalnost ide SC Stadion koji je pomogao oko realizacije izložbe.

Tekst: Promo 

Fotografije: Promo