7 knjiga zbog kojih ćete poželeti da otputujete

Krenite putem Indije, Turske, Nepala, Španije, Meksika i Egipta

Knjige oduvek predstavljaju ključ i vrata u potpuno nove univerzume. Mašta i pažljivo odabrane reči autora, dovoljne su da obrišu granice i zapute nas bilo gde na ovom svetu. Ukoliko ste i vi željni avanture i putovanja, sledeće knjige su pravi izbor za vas.

Rečnik zaljubljenika u Indiju- Žan-Klod Karijer

Indija se opire pogledu ništa manje nego razumu: mnoštvo naroda, jezika, običaja, verovanja i zanimanja. Mnoštvo prošlosti u mnoštvu sadašnjosti. Mogli bismo pomisliti da takva zemlja ne postoji. Ipak, indijska demokratija funkcioniše i svi ti narodi deluju kao jedan.

Ovaj rečnik – u kome bi ljubav želela da ne bude slepa – pokušava da odgovori na to pitanje tokom neprestanog i veoma indijskog cikcak putovanja od mesta do mesta, od boga do boga, od čoveka do čoveka i od slučaja do slučaja. Vodič nam je Mahabharata, veliki epski spev koji čini nevidljivo ali svemoćno vezivo Indije, iluzije koja svoju stvarnost nalazi samo u spevu.

Istanbul- Orhan Pamuk

Autor nam nudi svoj Istanbul, mešajući svoje lične uspomene sa kulturnom istorijom grada. Za pisca, dečaka-sanjara, samo srce tog uzavrelog grada, njegovo utočište i centar bila je zgrada “Pamuk” u kojoj je svaka grana njihove velike familije zauzimala jedan sprat. Sada, na ovim stranicama,. pisac Orhan Pamuk, sa svojim izuzetnim osećajem za istoriju i izvanrednim pripovedačkim darom, oživljava tajne i zbivanja u svojoj porodici, otkrivajući nam šta je njih činilo tako posebnim u to vreme i na tom mestu. I dok nas, kao vodič i saputnik, vodi da “obiđemo” sva značajna mesta Istanbula, kao i njegove trošne vile i stare ulice, on nas upoznaje i sa gradskim piscima, umetnicima, ali i zločincima.

Katmandu- Stevan Pešić

Katmandu je kultna knjiga osamdesetih, u kojoj se neprestano, ali gotovo nevidljivo, smenjuju realni i nadrealni svetovi prepuni ezoterije, melanholije i mudrosti… Katmandu je knjiga koja priča o deci koja žive u kućama nalik na velike bele lale, o supi od anđelovog perja i o pastrmki koja govori nemački, o slavujima koji izleću iz čaše vina, o čoveku koji mislima topi sneg, o veštačkim rajevima… Katmandu je knjiga s kojom nas Stevan Pešić uverava da, uporedo s našom svakodnevicom, neposredno pored nas postoji i druga stvarnost, koje nismo ni svesni – realnost stvaralaštva i mita.

Šantaram- Gregori Dejvid Roberts

„Bilo mi je potrebno dugo vremena i da prođem veći deo sveta da bih naučio ono što sada znam o ljubavi, sudbini i izborima koje činimo. Ali suština svega toga sinula mi je za tren oka – i to dok sam bio okovan za zid i mučen.“

Tako počinje epski i opčinjavajući Robertsov prvi roman, smešten u podzemlje savremenog Bombaja. Šantaram je priča koju govori Lin, zatvorenik sa lažnim pasošem, koji je pobegao iz zatvora sa najstrožim obezbeđenjem u Australiji i zaputio se ka vrevi ulica grada u kojem može da se izgubi i nestana.

Senka vetra- Karlos Ruis Safon

Barselona 1945: grad polako zaceljuje svoje rane iz rata, a Danijel, sin trgovca antikvarnim knjigama, koji tuguje zbog gubitka majke, nalazi utehu u misterioznoj knjizi Senka vetra, koju je napisao izvesni Hulijan Karaš. Ali kada je krenuo da pronađe druge naslove istog autora, on dolazi do šokantnog otkrića: neko sistematski uništava svaki primerak svake knjige koju je Karaš napisao! Zapravo, Danijel možda poseduje poslednji primerak Karašovih knjiga. Uskoro, njegova prividno bezazlena potraga otvara vrata jedne od najmračnijih tajni Barselone – epske priče o ubistvu, ludilu i ukletoj ljubavi.

Patagonija ekspres- Luis Sepulveda

U meksičkoj kući Mari Karmen i Paka Ignasija Tajboa ima jedan veliki sto oko kojega se okupljaju dvadeset četiri uzvanice. Tamo sam svojevremeno čuo rečenicu koja je poslužila kao naslov jednoj knjizi Tajboa: „Da se zaustave vode zaborava“. Kada sam kasnije pročitao knjigu, sa jedne strane su narasla moja osećanja i divljenje prema asturijskom piscu, a sa druge strane sam naučio da je nemoguće izbeći opraštanje od nekih tekstova, ma koliko ih čovek voleo i u njima video suštinski deo svoje intime.

Sada se opraštam od ovih zapisa, saputnika na jednom dugom putu, koji su uvek bili sa mnom da me podsete na moje gotovo nikakvo pravo da se osećam sam, potišten ili sa zastavom na pola koplja.

Pisani su na različitim mestima i u različitim situacijama. Nikada nisam znao kako da ih nazovem, a ne znam ni sada.

– Luis Sepulveda

Zamalek- Dejan Tiago Stanković

Roman o kismetu.

U srcu Kaira, na ostrvu usred Nila, decenijama je postojala antikvarnica krcata svakojakim blagom kao Ali-babina pećina. Radnju, najčuveniju u tom delu sveta, vodili su Kosta, glasoviti egiptolog, i njegova poćerka Arna sve dok kismet, zbog nekih Kostinih misterioznih greha, nije odlučio drugačije. Ova priča u kojoj se mešaju ovozemaljski i zagrobni život nije mogla da se dogodi nigde osim u Kairu, pa su taj pustinjski megalopolis, njegova tiha mahala Zamalek, ljudi, običaji i vrelina grada jednako važni junaci romana kao i Kosta antikvar i pripovedačica Arna, prašina koja stalno pada i Nil koji teče kao život.

Foto: Promo, Profimedia