8 knjiga za leto zbog kojih ćete zaboraviti da se namažete

knjige

Neće nama nikakav kalendar govoriti kada je leto – leto je kada mi odlučimo da su dani dovoljno dugi da možemo da večeramo bez da palimo svetlo, kada nam se posao malo primiri jer daje naznake prvih godišnjih odmora, ili kada pokušamo da pozovemo nekoga na kafu u grad a oni već odlaze na prve letnje odmore. Kako god da ste planirali da provedete ovogodišnje leto – da li pijući neki alkoholni koktel na plaži (što je moj izbor) ili ležeći na nekoj udobnoj ležaljci na selu, biće vam potreban neki spisak knjiga koji možete poneti sa sobom da se malo diskonektujete od sveta.

E sad, pravljenje spiska za letnje knjige ima svoje izazove. Za letnju knjigu nije bitan žanr, ali bitno je obratiti pažnju na neke druge stvari. Pre svega, dužina knjige je dosta bitna jer nećete sigurno na letovanje nositi knjigu od 500+ strana; znači treba vam nešto brzo ali opet jako upečatljivo; ili knjiga koju smo želeli da pročitamo jako dugo jer, eto, imamo prostora da pročitamo nešto bez da nas ometaju mejlovi ili sastanci koji bi mogli da budu mejlovi.

knjige

Iz tog razloga, evo ga spisak od 10 knjiga koje su idealne za leto. Svi ovi romani su dosta kvalitetna štiva, donose nešto originalno i drugačije, knjige o kojima se može razmišljati i diskutovati naširoko i nadugačko dok čekate na pasoškoj kontroli; ili su romani koji nude taj neki letnji vajb koji će nam trebati jer će leto biti gotovo pre nego što trepnete.

U svakom slučaju, nečete pogrešiti sa bilo kojom knjigom koju ponesete – jer književnost ne zna za godišnja doba ali evo spisak mojih 10 predloga čisto da ne morate da razmišljate. Nema na čemu.

Za putovanje u Brazil ’60-ih: Nevidljivi zivot Euridisi Guzmao, Marta Batalja

knjige

Subjektivni osećaj: Jedna od poslednjih knjiga koje sam pročitao i koja me skroz prijatno iznenadila, i dok sam čitao sebi sam u bradu prokomentarisao kako bi ovo bila idealna knjiga za plažu. Likovi ovog romana su odlični, knjiga kratka a opet vas tera da prevrćete strane; tako da verujem da je možete pročitati čak i za jedan dan na plaži.

O čemu se radi: Posleratni Brazil. Glavne junakinje ovog romana su sestre Euridisi i Gvida koje imaju odličan sestrinski odnos sve dok Gvida ne odluči da pobegne iz porodične kuće. Euridisi je ta koju pratimo od početka knjige – njen brak sa iritantnim Antenorom, patrijarhalno odgojenim muškarcem koji svojoj supruzi ne dopušta ništa osim da bude klasična brazilska domaćica. Euridisi, međutim, ima dosta skrivenih talenata koji prosto ne mogu da dođu do izražaja, a vi možete otkriti da li je Euridisi sredila svoj život i da li se ponovo susrela sa sestrom.

Za dirljivu priču o baki i unuci: Non Ui, Lidija Dimkovska

knjige

Subjektivni osećaj: Kratka ali jako upečatljiva knjiga koja je idealna ako ste raspoloženi za jedan yugo momenat pomešan sa prelepom Sicilijom. Priča se proteže kroz nekoliko decenija što čitanje ovog romana čini još zanimljivijim, a preporučujem i epizodu ’’Scars & Hopes’’ podkasta koji vodim ja a o kom sam sa Angelinom Popović sa profila @svilenebube pričao baš o ovom romanu – tu smo ga detaljno analizirali pa će vam doživljaj biti potpun.

O čemu se radi: Priča je formirana u vidu imaginarnih pisama koje unuka piše svojoj baki. Njih dve dele mnoge sličnosti, a simbolika toga se vidi i u njihovim imenima – obe se zovu Nedjeljka, odnosno Neda (prevedeno direktno na francuski kao Non-Ui – ali videćete u romanu kako je do ovoga došlo). Ono što je centralna tema ovog romana jeste zapravo život baka Nedjeljke koja je iz rodnog Splita nakon Drugog svetskog rata otišla sa suprugom italijanom na Siciliju.

Za detektive iz hobija: Privremena savrsenstva, Đanriko Karofiljo

knjige

Subjektivni osećaj: Ma kad je to loše vreme za italijansku književnost? Leto nije sigurno. A ako želite da se malo dislocirate i odete na Bari, ovaj roman je velika preporuka.

O čemu se radi: ’’Privremena savršenstva’’ je italijanski triler Đanrika Karofilja koji je u mladosti radio kao zamenik tužioca u Bariju. Priča prati Gvida Gverijerija, advokata koji će u jednom trenutku da prihvati istragu nestanka mlade Manuele – ona je nestala pre 6 meseci i ako se ne pronađu neki novi dokazi, slučaj će da zastari.

Za one koji vole plot tvistove: Tirza , Arnon Gurnberg

knjige

Subjektivni osećaj: Roman koji me prošle godine toliko iznenadio da nisam znao gde se nalazim. Ovo je knjiga koja se doslovno ne ispušta iz ruku, konstantno ste u osećaju tenzije a nemate pojma šta se zapravo dešava; sve dok ne dođete do poslednjih 50 strana. Ali nije taj plot tvist snaga ovog romana, već neverovatni lik Jergena Hofmestera.

O čemu se radi: Jergen je glavni junak ove priče koji u lepom delu Amsterdama živi sa svojom ćerkom Tirzom. Starija ćerka Ibi se odselila i živi svoj život, supruga ga je napustila pre mnogo godina i prekinula kontakt i sa njim i sa Tirzom. Međutim, Tirza sada maturira, i tačno pred njenu oproštajnu žurku pojavljuje se gospođa majka. Tirza u međuvremenu kasni na sopstvenu žurku jer dolazi sa svojim momkom koji Jergena jako podseća na teroristu optuženog za 9/11.

Za one koji žele klasik na plaži: Slepilo, Žoze Saramago

knjige

Subjektivni osećaj: Ovo je remek-delo. Iako ne bih nikad preporučio klasik za letovanje, ovo je roman koji apsolutno morate da pročitate, i plaža je super mesto za njega jer je kratak a opet jako upečatljiv. Ako volite klasike a pritom ste gledali i voleli seriju ’’Black Mirror’’, onda nemojte ovo propustiti. Takođe, ovo je idealna prilika da se upoznate sa Saramagovim jedinstvenim načinom pripovedanja i njegovim kilometarskim rečenicama.

O čemu se radi: Radnja je smeštena u neimenovanom gradu u neimenovanoj državi (mada se veruje da je u pitanju Saramagov rodni Portugal) u kom se pojavljuje epidemija slepila koja se širi neverovatnom brzinom.

Za ljubitelje kratkih priča: Teske ljubavi, Italo Kalvino

knjige

Subjektivni osećaj: ’’Teške ljubavi’’ sam ja čitao na plaži pre par godina, i dosta mi je prijala prvenstveno jer je ovo bio prvi put da na letovanje nosim zbirku kratkih priča. Super je jer vam diktira tempo čitanja. Možete da organizujete svoj dan na sledeći način: jedna priča, jedno pivo, mala dremka, jedna priča, plivanje, jedna priča, kafa.

O čemu se radi: Knjiga je podeljenja u dva dela, ’’Teške ljubavi’’ i ’’Težak život’’. Prvi deo sastoji se od 13 prilično kratkih priča sličnih naziva (’’Avantura jednog/jedne _’’), i sve su sjajne. Tu je priča o putniku koji nije siguran da li je dodirivanje prstima u vozu sa ženom pored poziv na nešto više ili puka slučajnost; priča o kupačici koja je ostala bez kupaćeg kostima u moru. Odliče priče koje govore o ljudima sa problemima u komunikaciji – šta je to što zaista mislimo i osećamo, i kako to na kraju ispoljimo. Drugi deo sadrži tri malo duže priče, takođe jako dobre.

Za učenje grčke mitologije: Kirka, Medlin Miler

knjige

Subjektivki osećaj: Lično sam veliki ljubitelj grčke mitologije, a ovaj roman i feministički tvist koji mu je Medlin Miler dala mi je bio apsolutno neverovatan. Leto je idealno doba da se čita.

O čemu se radi: Roman prati Kirku, koju iz grčke mitologije znamo kao nimfu i vešticu koja se bavi magijom. Osim nje, upoznajemo se sa brdo drugih likova iz grčke mitologije u jednom neverovatnom modernom epu koji može da podseća na Ilijadu ili Odiseju. Posebno će se svideti ljudima koji imaju neko predznanje o mitologiji. Na primer, ako ste čitali Odiseju, znate za Skilu, morsko čudovište koje ubija mornare. U ovom romanu ćemo saznati kako je Skila nastala, i ko je zapravo ona bila. Epizode se konstantno smenjuju, a sa njima i likovi iz mitologije, tako stvarajući jedan potpuno novi ep.

Za one koji vole da zamišljaju TV seriju dok čitaju: Sjaj, Rejven Lejlani

knjige

Subjektivni osećaj: ’’Sjaj’’ je jedan od onih romana koji nisam imao u planu da čitam, ali me nekako dozvala sa police i pružilo mi jedno super čitalačko iskustvo. Takođe bitno pomenuti – sjaj iz naslova se ne odnosi ni na kakav večiti sjaj, već na sloj koji se nanosi na tek završene proizvode da ih učini sjajnima. To upravo radi junakinja ovog romana.

O čemu se radi: Dvadesettrogodišnja Idi ima dosadan posao u dečijem izdavaštvu. Voli da crta, ali samokritična je jako, pa to ne čini često. Nezadovoljna je na poslu, siromašna je i živi sa cimerkom u stanu okruženog bubašvabama; voli seks i upražnjava ga često jer je to jedino što je ispunjava. Crnkinja je, ne snalazi se u belačkom svetu. Skoro duplo starijeg Erika upoznaje na jednom sajtu za odrasle, i tu kreće priča jednog nesvakidašnjeg ljubavnog trougla.

Pise: Marko Kovačević – Bukmarkić

Foto: Promo, Kaboom pics