5 dnevnika velikih umetnika, pisaca i revolucionara u koje želite da zavirite

Ne postoje redovi iskrenije napisani od onih u dnevnicima. Sve što želimo, mislimo i jesmo stavljamo na te skrivene stranice sveske, verujući da ih niko nikada – sem nas – neće pročitati.

Ipak, postoje dnevnici u koje nam je dozvoljeno da zavirimo od prve do poslednje stranice, bez skrivanja. Izvanredni umetnici, pisci, buntovnici i revolucionari, kroz svoja dela, slike, memoare, knjige – ma koliko inspirisani tuđim poimanjima stvarnosti – neizostavno utkaju i deo sebe.

Možda naviknuti da pomalo (ili skroz) ogoljuju dušu pred poklonicima njihovog dela, dnevnike koje su vodili o svom životu odlučili su da pretoče u knjige i podele ih sa svetom.

Dnevnici u koje ćete sigurno želeti da zavirite nalaze se u nastavku teksta.

“Dnevnik Fride Khalo: Intimni autoportret”

Dnevnik Fride Kalo objavljen je u celosti i ilustrovan njenim originalnim crtežima. Na 170 strana intimnih zapisa, umetnica nam je dopustila da zavirimo u njen težak, strastven i nadasve veseo svet. Od prisećanja na detinjstvo do isticanja političkih stavova i ideja, a sve protkano opsesijom Dijegom i događajima iz njihove turbulentne veze, ovo je knjiga koju morate pročitati.

“Dnevnici”, Endi Vorhol

Endi je čitavog života vodio dnevnike, praktično do poslednjeg daha, te se celokupan opus nalazi na preko 20.000 stranica. Njegova asistentkinja i partnerka Pet Haket izdvojila je najzanimljivije i najvažnije trenutke pretočivši ih u knjigu „Dnevnici“. Endi je pisao o svojim nadama, strahovima, vrlinama i manama, ali i putovanjima, umetnosti, žurkama, pa čak i trivijalnim stvarima poput troškova za žvake. Sjajan uvid u njegovu ličnost i pop kulturu jedne ere.

“Dnevnik spisateljice” Virdžinija Vulf

Prve zapise iz dnevnika Virdžinije objavio je njen muž Leonard 1953. nakon njene smrti. Kasnije je knjiga prerađena, selektovana i spakovana u formalniju zbirku, koja se na kraju svela na vrstu proze koju ona nikada nije ni pisala. Knjiga još jednom doživljava re-objavljivanje, sa dopunjenim izdanjem koje je vratilo smisao dnevniku spisatejlice i obuhvatanju svakodnevnih situacija iz njenog života.

“Dnevnici” Franc Kafka

Ova knjiga je sve što se može očekivati od jednog pisca. Kafka nam otkriva najintimniji deo sebe, svoje snove, razmišljanja, kao i porodične odnose – od detinjstva do ljubavnog života, osećanja krivice, odbačenosti i neprilagođenosti.

“Dnevnik motocikliste” Ernesto Če Gevara

„Dnevnik motorcikliste“ prati život revolucionara Če Gevare, pre nego što je postao revolucionar. U svom dnevniku, koji je vodio dok je još uvek bio student medicine, piše o danima kada je kupio motor nazivajući ga „La poderosa“ sa kojim kreće na putovanje iz Buenos Ajresa, preko Anda i Čilea, do Kolumbije i Venecuele. Iako tek na začetku svojih ideja, u dnevniku nam je upravo opisao bit svojih borbi za siromašne, obespravljene i ujedinjenu Latinsku Ameriku.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T.M.