Ko je Klara Bov, originalna It devojka, koju Tejlor Svift pominje u novom hitu

Zahvaljujući najnovijem albumu Tejlor Svift, The Tortured Poets Department, glumica iz dvadesetih godina i modna muza Klara Bov postala je najnovija fascinacija interneta – i ne možemo im zameriti. Naime, kao poslednju pesmu na albumu, Tejlor je dodala numeru pod nazivom “Clara Bow”. Naravno, fanovi su se odmah obratili društvenim mrežama kako bi spekulisali o značenju stihova pesme, gde Tejlor nežno peva:

“Izgledaš kao Klara Bou
U ovom svetlu, izuzetna
Celog svog života, da li si znala
Da ćeš biti izabrana poput ruže?”

I dok je nova pesma pevačice ponovo probudila interesovanje za Klaru Bov, glumicu iz 20-ih godina Holivuda, ono što mnogi obožavaoci Tejlor Svift ne znaju je da je gotovo sto godina pre nego što je Tejlor dobila status It devojke, Klara smislila taj termin.

Da li ste znatiželjni da saznate više o istoriji originalne It devojke?

Iako je njenoj karijeri trebalo neko vremeda se pokrene, Klara je postigla svoj zvezdani status nakon pojavljivanja u filmu iz 1922, Down to the Sea in Ships. Iako nije bila navedena kao glavna glumica, njen strastveni nastup je dobio pozitivne kritike od kritičara.

Nakon ovog uspeha i priznanja njenog talenta u očima javnosti, Bov se preselila u Kaliforniju 1923. godine, i tamo, u holivudskoj sceni sredinom dvadesetih godina, njena karijera zaista je procvetala.

“Prvi put u mom životu znala sam da u svetu postoji lepota. Prvi put sam videla udaljene zemlje, mirne, divne domove, romansu, plemstvo, glamur”, rekla je Klara u intervjuu iz 1929. godine. “Uvek sam imala čudan osećaj prema glumcima i glumicama na ekranu … Znala sam da bih to uradila drugačije. Nisam mogla da analiziram, ali uvek sam to mogla da osetim”.

Klara je glumila u nekoliko kratkih filmova i nemih filmova pre nego što je dobila ulogu u filmu Grit, nemi film iz 1924. godine napisan od strane F. Scotta Fitzeralda. Film je bio kritički i komercijalni uspeh i dodatno je povećao uticaj Klare u zabavnom svetu dvadesetih godina.

Pored svoje privlačne pojave, glumica je bila poznata po svojoj impresivnoj prisutnosti na ekranu, a njen dinamičan energičan nastup i raspon emocija često su bili hvaljeni od strane profesionalaca i kritičara industrije. “Klara Bov ostaje u oku, dugo nakon što je slika nestala,” napisao je Variety u recenziji filma Grit iz 1924. godine.

1924. godine glumila u Maytime, adaptaciji popularne operete, što je označilo njen prvi pravi holivudski film. Nekoliko godina nakon dolaska u Kaliforniju, reditelj Frank Lloyd – jedan od osnivača Akademije za filmsku umetnost i nauku – odabrao je za ulogu visoko društvene, glamurozne flaperke Dženet u filmu Black Oxen. “Bov je personifikacija idealne aristokratske flaperke, nestašna, lepa, agresivna, brzopleta i duboko sentimentalna”, rekao je Lloyd novinarima nakon što ju je odabrao.

Kao zauzeta mlada glumica, Klara je glumila u bezbroj filmova godišnje tokom ovog perioda u svom životu, pri čemu je svaki projekat izgledao kao korak bliže i bliže zvezdanom statusu koji je želela. Pored svoje očaravajuće prisutnosti na ekranu, postala je široko prepoznatljiva po svojoj izvanrednoj lepoti i nestašnoj ličnosti.

I dok bi bilo logično pretpostaviti da su slava Klare Bov, senzualna privlačnost o kojoj se priča i talenat podigli na status It devojke, zapravo je glumica nazvana “It Girl” zbog svoje čuvene uloge u filmu It iz 1927. godine. “Ne možete pobeći od ove devojke Klare Bov. Ona sigurno ima to određeno ‘It’…i jednostavno ponese film”, napisao je kritičar za Variety nakon ranog prikazivanja filma iste godine. Dok sve naše omiljene It devojke danas poseduju istu dinamičnu, privlačnu je ne sais quoi, Klara Bov je bila originalna holivudska glumica za koju je taj termin izmišljen.

Foto: Profimedia