7 namirnica koje će transformisati vašu kožu

Nega kože nije jedini preduslov za lepu kožu – ishrana može učiniti čuda.

I zagađenje vazduha i vreme, vlažnost i drugi spoljni faktori utiču na zdravlje naše kože, čak i ako smo savršeno posvećeni svojoj rutini lepote. Proizvodi za negu kože, duboka hidratacija i dobro čišćenje su neophodni “sastojci” za lepu kožu, ali naravno blistava i mladalačka koža ne dobija se samo na ovaj način.

Ishrana igra presudnu ulogu u izgledu naše kože i najbolji je način da joj pružimo sve potrebne elemente da vremenom ostane hidrirana i sveža. Sada, kada su majski praznici iza nas, prilika je da preispitate svoju ishranu, uključujući namirnice bogate vlaknima i hranljivim sastojcima.

Evo osnova za početak:

Jagode

Kao divno sezonsko voće intenzivne boje i ukusa, jagode su bogate vitaminom C i naš su najvažniji saveznik protiv starenja, jer jačaju tkiva i pomažu koži da izgleda zdravo i snažno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna 🌈 (@anna.culina)

Zeleno povrće

Sigurno ste spanać izbegavali u detinjstvu, ali sada je neophodan. Zeleno povrće je puno vitamina, antioksidansa i minerala koji štite ćelije i podstiču njihovu obnovu.

Tamna čokolada

Takozvano slatko iskušenje. Nedavna istraživanja sugerišu tamnu čokoladu zbog visokog nivoa flavonoidnog kakaoa koji sadrži i pomaže zaglađivanju i hidrataciji kože.

Lubenica

Savršena za celu godinu, a ne samo leti. Slatka i ukusna, bogata je karotenoidima koji smanjuju akne, poboljšavaju kvalitet kože, smanjuju suvoću i povećavaju njenu elastičnost.

Avokado

Avokado, osim što je vrlo fotogeničan, posebno je dobar za kožu. Ostavlja je mekom i štiti od ultraljubičastog zračenja.

Šargarepa

Mi smo ono što jedemo. Zahvaljujući visokom sadržaju karotena i antioksidansa, šargarepa pomaže u borbi protiv znakova starenja, istovremeno štiteći kožu od spoljnih napada.

Krastavac

Pun vitamina i minerala neophodnih za telo, hladni krastavac savršen je kao hrana ujutro, a idealan kao kozmetika popodne. Iskoristite to, kako za unutrašnju tako i za spoljnu stranu kože.

foto: @sasha.mei