Da li ste čuli za humektante? Ovo je sastojak koji ima moć da vašu kožu promeni iz korena!

Ako vam je prva asocijacija na zimu zimska idila, blago vama! Mnogi sa nelagodom dočekuju najhladnije godišnje doba samo iz razloga što njihova koža teško podnosi ledeni vazduh spolja, i onaj sasvim suprotan topli iznutra. Ukoliko je vaša koža inače suva, ovaj stres će se na nju dodatno odraziti, a to će vašu muku sa negovanjem podići na viši nivo. 

Naravno, odgovarajuća hidratantna krema je u ovakvim situacijama (a i inače) “pola zdravlja”, ali šta kada osnovna hidratacija nije dovoljna?

Pa, vreme je da u svoju skin-care rutinu uključimo humektante!

Šta su zapravo humektanti?

Reč je o sastojcima koji vole vodu! Oni je privlače u kožu, a potom tu i zadržavaju, kako bi osećaj hidriranosti bio stvaran i dugotrajan. Kako bismo vam olakšali život, reći ćemo vam da je hijalurnoska kiselina zapravo jedan od najpoznatijih humektanata. Sad je sve jasnije, zar ne?

Podsetimo, hijaluronska kiselina može da veže čak 1000 puta više vode u odnosu na svoju težinu, ali zanimljivo je da u igri učestvuje i poliglutaminska kiselina koja je zapravo pet puta snažnija od hijaluronske. 

Koji su benefiti humektanata u nezi kože?

Ne samo da ovi “ovlaživači” hidriraju i čine kožu glatkom i popunjenom, već i mogu da smanje pojavu finih linija i bora. Ipak, s obzirom na to da govorimo samo o gornjem sloju kože, ovakav efekat je privremen. Neki humektanti čak mogu da odrade i piling kože, a ne samo hidrataciju. 

Da li humektanti prijaju samo određenim tipovima kože?

Hidratacija je potrebna svim tipovima kože – od jako masne, do potpuno suve.

Pošto humektanti upijaju vlagu odakle god mogu da je pronađu, kako iz vazduha tako i iz dubljih slojeva kože, važno je da vaši proizvodi za hidrataciju sadrže i okluzivne supstance koje pomažu da se vlaga koju humektant uvlači u kožu zadrži. Međutim, s obzirom na to da okluzivne supstance ponekad mogu da budu agresivne prema masnoj koži, kreme sa ovakvim formulacijama više će odgovarati suvoj koži. 

Kako da koristite humektante?

Da bi ovi sastojci zapravo “radili posao” jako je važno da znamo na koji način se oni koriste. U suprotnom, ne samo da nećemo hidrirati kožu, već je možemo isušiti! Zato humektante uvek nanosite na vlažnu kožu kako bi oni dobili izvor iz kog će upiti i vezati vlagu – to može da bude nakon čišćenja, umivanja ili korišćenja vodenog spreja za lice. 

Foto: Unsplash

Priredila: Ivana Tomić