Dermatolozi savetuju: Kako negovati kožu tokom 40-ih

Sa adekvatnom negom kože potrebno je krenuti što pre – poručuju gotovo svi tekstovi o nezi na koje smo do sada naišli. Ali, nemojte se osećati loše ako niste počeli da se mackate još sa 20 i nešto godina – dermatolozi su nas utešili i otkrili da zapravo nikad nije kasno da se posvetimo svojoj koži i iz njenog izgleda izvučemo maksimum iako je prevencija svakako uvek bolja nego korekcija. 

No, hajde da sada zanemarimo činjenicu da se možda do 40-ih nismo negovali kako treba (a ako jesmo svaka čast) – u ovoj deceniji svakako je potrebno unaprediti svoju skincare rutinu, a dermatolozi otkrivaju i kako:

Vitamin C je obavezan

Dermatolozi su saglasni da je vitamin C jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji antioksidant koji je potrebno uključiti u svoju rutinu već od 20. ili 30. godine i nastaviti sa njegovim korišćenjem tokom 40-ih. Vitamin C sprečava nastanak tamnih mrlja i podstiče proizvodnju kolagena, a najbolje je koristiti serum sa njegovom visokom koncentracijom i to ujutru, pre nanošenja hidratantne kreme i kreme sa zaštitnim faktorom. 

Radite piling kože 2-3 puta nedeljno

Kako koža stari, tako izgleda sve umornije, “teže” i gubi sjaj. Zato je važno osvežiti je hemijskim ili fizičkim pilingom koji će ukloniti mrtve ćelije i vratiti joj neophodnu blistavost, u kombinaciji sa ostalim proizvodima za negu. 

SPF je jedini anti-age proizvod koji vam je potreban

Da li ste znali da, kada govorimo o starenju kože, sunce čini čak 80% ukupnih uzročnika? Upravo zato nam nikada neće dosaditi da govorimo kako je SPF od ključnog značaja za zdravu kožu lepog izgleda i da je gotovo jedini anti-age proizvod koji vam je potreban. Nikada nije kasno da počnete sa ovim korakom u nezi jer čak i da ste ceo život proveli na suncu, uvek možete sprečiti dalje oštećenje kože.

Hidratacija treba da bude “jača”

Budući da koža starenjem gubi svoju svežinu i vlažnost, vremenom je potrebno pojačati hidrataciju kako biste zadržali blistavost i mladolikost. Hijaluronska kiselina i lipidi su ključni sastojci za hidrataciju kože, naročito tokom 40-ih. 

Počnite sa korišćenjem retinola

Ukoliko je vitamin C već postao vaš omiljeni sastojak jutarnje rutine, evo predloga i za onu večernju – retinol. Najaktivnija forma vitamina A pospešuje proizvodnju kolagena i sprečava nastanak bora i finih linija, tokom noći. Uz to, istraživanja su pokazala da korišćenjem retinola za 12 nedelja možete značajno umanjiti vidljivost bora!

Ne odustajte od svoje skincare rutine

Čak i da koristite najbolje i najskuplje proizvode za negu kože na svetu, oni neće delovati ukoliko ih koristite kad-kad. Morate biti uporni i konzistentni. Osim toga, koži je potrebno vreme da pokaže rezultate nege – nemojte odustajati! 

Pažljivo i detaljno pregledajte svoju kožu

Iako svi želimo da izgledamo mlađe, najvažnije je zapravo da naša koža bude zdrava. U tome nam neće pomoći samo nega, već i briga – redovno proveravajte svoju kožu kako biste na vreme uočili potencijalna oštećenja ili probleme koji mogu da budu uzrok raka kože. Uz to, posećujte dermatologa makar jednom godišnje kako biste obavili i stručni pregled. 

Foto: Shutterstock

Priredila: I. T.