Najbolji načini da umanjite vidljivost pora

Za početak, nekoliko činjenica o porama: budući da su sastavni deo kože, nemoguće ih je ukloniti – uostalom, koža ima pore svuda, samo su na licu nešto vidljivije. Na vidljivost pora utiču starost, izloženost suncu, ali i navike koje imamo u pogledu nege – pore mogu izgledati i veće nego što jesu ukoliko je kolagen u koži oslabljen. Još jedna važna stvar – veličina pora je genetski uslovljena što će reći – tako je kako je.

Iako je, dakle, nemoguće ukloniti pore ili ih fizički smanjiti, moguće je učiniti da one makar budu manje vidljive i to je sjajna vest. U nastavku vam otkrivamo nekoliko najboljih načina za to.

Detaljno pristupite čišćenju lica i umivanju

Verovali ili ne, pore mogu delovati izraženije ukoliko ne čistite lice na adekvatan način, a da ne pominjemo mogućnost začepljivanja te stvaranja mitisera. Pokušajte ovako – ujutru se umijte blagim sredstvom za čišćenje, a uveče isprobajte metod duplog čišćenja – najpre očistite lice sredstvom na bazi ulja, a potom istim onim blagim sredstvom koje ste koristili ujutru. Iako deluje kontradiktorno, ulja zapravo bolje rastvaraju šminku i nečistoće nakupljene u toku dana. 

Čistite lice i pre i posle treninga

S obzirom na to da su okružene krvnim sudovima, pore mogu da se prošire usled toplote i znojenja, te da budu vidljivije. Zato je važno da lice bude savršeno čisto i pre i posle vežbanja, kako se šminka, nečistoće i bakterije ne bi “uvukle” u njih i stvorile dodatne probleme. No, postoji i dobra strana otvaranja pora – koža će bolje upiti sve hranljive materije koje joj dajete kroz proizvode za negu. 

Hladna masaža

Korišćenje rashlađenih rolera za lice hladi i osvežava kožu, umanjuje otečenost i crvenilo, ali takođe umanjuje vidljivost pora. Efekat jeste trenutan, ali prija, i lepo ga je uočiti. 

Tretmani lica

S vremena na vreme, a najbolje u dogovoru sa dermatologom ili kozmetičarom, priuštite sebi adekvatan tretman lica zahvaljujući kom ćete dubinski očistiti pore, ali ih i učiniti manje vidljivim. 

Pažljivo birajte šminku

Za trenutni efekat manje vidljivih pora potrudite se da odaberete adekvatan puder i obavezno prajmer (podlogu za šminku) sa “blur” efektom zahvaljujući kojima će vaša koža izgledati besprekorno i glatko. 

Uključite kiseline u svoju rutinu nege

Idealno, u vidu hemijskih pilinga AHA i BHA kiselinama. Ukoliko imate masnu ili kombinovanu kožu, piling možete raditi do tri puta nedeljno, a ukoliko je vaša koža osetljiva, neka to bude jednom nedeljno. Na ovaj način ćete očistiti pore te ih učiniti manje vidljivim, a uz to ćete i poboljšati teksturu kože.

Isprobajte retinoid

Kao što smo spomenuli, pore su vidljivije što je kolagen u koži slabiji. A, da biste podstakli proizvodnju kolagena, te zategnutiju i kožu koja izgleda mlađe, dobra ideja je korišćenje seruma ili krema sa retinoidom ili retinolom. Imajte na umu da su ovo izuzetno moćni sastojci, te ih za početak koristite pažljivo i štedljivo dok se vaša koža ne navikne i stvori toleranciju. 

Jednom nedeljno – maska za lice

Naročito ona na bazi gline koja čisti pore i čini ih manje vidljivim. Efekat je i u ovom slučaju privremen, kao i kod pilinga ili ledene masaže, ali ako budete dosledni, takvi će biti i rezultati.

Uvek koristite SPF

Izloženost suncu smanjuje kolagen, a već znamo da to utiče i na širenje i vidljivost pora. Zato, svakog dana koristite zaštitni faktor – SPF 30 ili više. Plus, na raspolaganju vam je toliko opcija koje će odgovarati čak i masnoj koži.

Foto: Pexels

Priredila: I. T.