Kako suziti pore kućnom negom

Borimo se za savršenu kožu.

Proširene pore su problem od koga mnogi pate. Po pravilu je to posledica prekomerne proizvodnje sebuma, nakupljanja mrtvih ćelija i prljavštine. Postoje još dva razloga za proširene pore: genetske predispozicija i starenje – koža s godinama gubi elastičnost, pa pore postaju uočljivije.

Mnogi su uvereni da se protiv ovog nedostatka ne možemo boriti, ali to se može ispraviti redovnom, pravilnom negom kože.

Koristite AHA kiseline

Piling pomaže da se očiste pore nakupljene prljavštine, sebuma i ostataka šminke, pa koža postaje glatka i počinje da “diše”. Redovna upotreba AHA kiselina takođe sprečava začepljenje pora i mitisera. Za najbolji efekat preporučuje se piling dva puta nedeljno.

Ne zaboravite na tonik

Tonik daje dodatni piling efekat, omekšava kožu i promoviše bolju penetraciju korisnih komponenti drugih sredstava za negu. Izaberite losion sa voćnim kiselinama u sastavu, a za masnu kožu – sredstvo za regulisanje sebuma.

Redovno čistite kožu

Čišćenje kože je važan korak u svakodnevnoj rutini lepote. Pažljivo uklonite šminku i prljavštinu nakupljenu tokom dana sa sredstvima za čišćenje odabranim prema tipu kože. Začepljene pore mogu uzrokovati osip.

Odaberite preparate sa vitaminom C

Nanesite serum ili kremu sa vitaminom C jednom dnevno – ima antioksidativna i protivupalna svojstva, ubrzava regeneraciju tkiva i povećava elastičnost. Pored toga, kozmetika sa vitaminom C pogodna je za bilo koji tip kože.

Temeljno hidrirajte kožu

Prava hidratantna krema obnavlja i hrani kožu bez začepljenja pora. Obratite pažnju na proizvode na bazi vode lagane teksture, bez mineralnih ulja u sastavu.

Nanesite kremu sa SPF faktorom

Sunčevi zraci uništavaju prirodno proizveden kolagen, zbog čega se pojavljuju prerani znakovi starenja i pore postaju uočljivije. Birajte kozmetiku sa SPF faktorom i obavezno koristite kremu za sunčanje na plaži.

Koristite kozmetičke proizvode sa kolagenom

Kozmetika sa kolagenom pomaže u zadržavanju vlage stvarajući film na površini kože. S godinama se proizvodnja kolagena usporava i pore se proširuju. Proizvodi sa kolagenom imaju regenerativno svojstvo, održavaju elastičnost kože i podstiču proizvodnju prirodnih kolagenih vlakana.