Koja je razlika između oksigenacije i hidratacije kože?

Da li ste ikada išli na tretman lica kiseonikom ili kupili kremu koja sadrži kiseonik kao glavni sastojak? 

Zapitali smo se sledeće: šta je zapravo oksigenacija kože i kako se ona razlikuje od hidratacije?

Teoretski gledano, oksigenacija kože je proces u kojoj vašoj koži direktno dajete pristup kiseoniku – bilo putem tretmana lica ili upotrebom nekog proizvoda. Dodatni kiseonik u vašoj koži bi trebalo da poveća proizvodnju ćelija i cirkulaciju, što potom poboljšava njenu moć upijanja drugih sastojaka koje vaša beauty rutina sadrži. 

Godinama unazad, medicinska zajednica koristila je O2 u bolnicama kako bi se ubrzalo zarastanje kože koja ima jake opekotine ili rane, ali važno je reći da u ovom kontekstu, kiseonik postoji u komorama pod velikim pritiskom. 

Hidratacija kože uključuje upotrebu topikalnih proizvoda koji sadrže humektante, koji vezuju i privlače vodu vašim ćelijama, hrabreći ih na taj način da upiju više vlažnosti i poboljšaju izgled vašeg tena. Moramo još reći da postoji velika razlika između hidratacije kože i korišćenja hidratantne kreme – za najbolje rezultate, trebalo bi da hidrirate svoju kožu serumom ili esencijom, a da potom nanesete sloj hidratantne kreme koja će sve to zaključati. 

Kada se radi o beneficijama oksigenacije kože, možemo reći da nema nikakvih nuspojava, tačnije neće vam štetiti, ali studije koje govore o dobrobitima ovog procesa su vrlo oskudne. Ako dođete u situaciju gde se pitate da li treba da potrošite svoj novac u drogeriji ili u spa centru, savetujemo vam da se radije odlučite za hidrirajući tretman, umesto oksigenacije.