Kompletan vodič za masažu lica gua sha kamenom

Masaža lica je već neko vreme unazad “big thing” u beauty svetu, a ukoliko ste imalo zainteresovani za negu, onda verovatno već posedujete rolere za lice u raznim bojama, odnosno, izrađene od različitih kristala. A šta je sa preslatkim, srcolikim gua sha kamenom? Čuli ste za njega, ali niste baš sigurni šta da radite sa njim? We got you! 

Gua sha takođe može biti izrađen od različitih kristala (žad i roze kvarc su najčešći) i prepoznatljiv je po svom obliku. Poenta masaže ovim kamenom je aktivan pritisak na kožu kako bi se oslobodila neželjenih toksina i nagomilane tečnosti. Osim toga, gua sha će vam pomoći da poboljšate cirkulaciju i podstaknete limfnu drenažu što za rezultat ima zdravu, blistavu i zategnutu kožu. 

Benefiti gua sha masaže su, dakle, sledeći:

  • podstiče cirkulaciju
  • smanjuje napetost lica i mišića
  • smanjuje bol u mišićima
  • pomaže u proizvodnji kolagena
  • ublažava akutne bolesti, poput prehlade i gripa
  • ublažava upale

Dok se gua sha generalno smatra bezbednim skincare alatom, potencijalni neželjeni efekti mogu uključivati bol, modrice ili suptilnu promenu boje kože. Ovi neželjeni efekti dešavaju se ako vršite preveliki pritisak na kožu ili je vaša koža dehidrirana, zato budite oprezni. 

Kako koristiti gua sha? Pre svega, vaša koža treba da bude čista. Potom, nanesite željeno ulje ili serum koji će je podmazati i koji, samim tim, koža neće odmah upiti. Kamen držite, okvirno, pod uglom od 15 stepeni u odnosu na kožu, odnosno, što ravnije i bliže koži. Lice i vrat masirajte nežno, ka spolja. Ukoliko imate akne, budite obazrivi kako ih ne biste dodatno iritirali.

Kada je reč o odabiru gua sha masažera, oblik srca je idealan za početnike budući da odlično prati konture lica i lak je za držanje u ruci i upravljanje. Kada budete samouvereniji i veštiji, možete se opredeliti i za one neobičnije oblike. Važno je, svakako, da gua sha bude ravan, tanak, sa zaobljenim ivicama i izuzetno je važno da bude izrađen od adekvatnog materijala (dobar izbor su žad, roze kvarc, ametist ili bian). 

Kada je reč o odabiru seruma ili ulja za masažu, imajte na umu da oni treba da hidriraju, ali da ne poseduju previše sastojaka i mirisa, budući da će koža nekada reagovati ne na masažu, već na proizvod za negu. 

Foto: Shutterstock

Priredila: I. T.