Prednosti i mane prirodne kozmetike

U moru preparata koji nas okružuju sa rafova,  često poneseni reklamama i šarenilom pakovanja zaboravimo na glavni zadatak kozmetike. Kozmetički proizvodi su tu da nam hrane i neguju kožu, ako je potrebno da isceljuju i vraćaju joj blistavost i prirodni sjaj. Poslednjih godina se baš zbog toga sve više priča o prirodnoj kozmetici. Darovi prirode nisu nimalo skromni, a magična ulja i minerali su korisni ne samo za kožu, već za ceo organizam.

Korišćenjem prirodne kozmetike oslanjamo se na holistički pristup u nezi. Neminovno je da sve materije koje stavljamo na kožu ili unosimo kroz hranu ostavljaju traga na telu. Prirodnim sastojcima u proizvodima koje koristimo doprinosimo opštem blagostanju našeg organizma. 

Materije iz prirode na jedinstven način pomažu u procesu regeneracije, ishrane kože, održavaju prirodnu vlažnost i brane od štetnih uticaja. Zanimljivo je i da je uočljivo da se korišćenjem prirodnih sastojaka u kozmetici otklanjaju opasnosti od iritacija i nekih alergija koje su sve učestalija boljka savremenog društva.

Koža je organ koji veoma dobro pamti. Ako stavljate veštačke supstance, one koji su potpuno strani i suvišni na koži, reakcija koja sledi je da koža zaboravlja svoju funkciju. Ne može da „diše“, dobija privid nege, te verovatno neće moći da se izbori sa iritacijama koje mogu da nastanu.

Sa prirodnom kozmetkom to nije slučaj. Prava, organska kozmetika ima sve nutrijente koji pravilno hrane kožu, a nemaju agresivan prodor u površinski sloj kože čime ne zapušavaju pore.

Prirodna kozmetika ide rame uz rame sa najvažnijim ekološkim pojmovima. Zaštita životne sredine i održivi razvoj su deo „ideologije“ koju sa sobom donosi prirodna kozmetika. U izradi prirodnih preparata nema mesta hemikalijama, veštačkim bojama, parabenima, konzervansima ili parafinskim uljima koji višestruko štete ljudskom organizmu i narušavaju biodiverzitet.

Ono što se ističe kao eventualna mana prirodne kozmetike jeste što ona nije instant rešenje za neki problem. Prosto, ovaj vid nege ne donosi sa sobom uputstvo kao na kesici za supu i rešen problem preko noći.  Ponekad problem može nastati u procesu prelaska sa obične, konvencionalne kozmetike na prirodnu. Naime, koža zbog svoje smanjenje otpornosti usled korišćenja teških, silikonskih preparata burno reaguje na početku korišćenja prirodne kozmetike. Tada se izbacuju svi nagomilani toksini i na osetljivoj koži  mogu se stvoriti iritacije.

Valja imati na umu da se površinski sloj kože obnavlja na mesec dana, kao i da učinkovitost prirodnih preparata može biti uočljiva nakon tog perioda. Uz strpljenje i kontinuiranu upotrebu dolazi do suštinske promene.

Izvor: pexels.com