Preplanulost: Hrana koja će vam ubrzati put do preplanule kože

Kvalitet hrane koju jedemo i hranljive sastojke koje ta hrana sadrži ne ogledaju se samo u tome kako se osećamo, već i na našoj koži.

Neki sastojci mogu nam pomoći da imamo glađu kožu, sjajniju kosu ili jače nokte. Ali sada, kada je leto stiglo, mogli bismo da iskoristimo hranu koju unosimo u telo, čak i da ubrzamo tamnjenje.

Ključ punog iskorišćavanja hrane je jesti voće i povrće bogato beta-karotenom (crveni pigment koji im daje boju). Vitamin A i posebno b-karoteni odgovorni su za povećanje proizvodnje melanina u koži, pigmenta koji je odgovoran za boju kože i njeno jačanje, odnosno voljenu preplanulost.

Šta jesti da biste poboljšali preplanulost ovog leta?

Breskve: sadrže visok sadržaj b-karotena, ali takođe i vitamine A, B i C.

Lubenica: savršen je desert za najtoplije dane leta. Zahvaljujući crvenoj boji, takođe podstiče tamnjenje kože.

Mango: sadrži vitamine A i C, vlakna, a njegova kremasta tekstura čini ga savršenim sastojkom za hladni letnji smoothie!

Šargarepa: poznata je kao glavno povrće koje pomaže preplanulosti. Dodajte je u salate, voćne sokove ili kao međuobrok sa malo dubokog humusa.

Bundeva: bogata je b-karotenom, vlaknima, vitaminima A, B i C. Takođe, njena diuretička svojstva pomoći će vam u borbi i zadržavanju tečnosti koja vam može smetati.

Spanać: Pun je b-karotena, folne kiseline i vitamina E. Spanać je prirodna zaštita od sunčevih UV zraka. Pored svojstava b-karotena, vitamin E održava kožu hidriranom i štiti ćelije hvatanjem slobodnih radikala proizvedenih izlaganjem suncu i na taj način sprečava starenje.