Proizvodi koji štete koži

Šta isključiti iz ishrane?

 Mleko

Čovek je jedini sisar koji tokom života pije mleko. Iako je u početku bilo namenjeno samo hranjenju potomstva, stoga pored proteina, masti i ugljenih hidrata sadrži i supstance koje ubrzavaju rast i razvoj. Čak i mleko domaćih krava sadrži nekoliko desetina hormona i biološki aktivnih molekula. A laktoza (mlečni šećer) stimuliše sintezu insulina, što dodatno pojačava efekat steroida na kožu. Prema tome, to utiče na naš hormonalni nivo, izazivajući probleme sa kožom.

Šećer

Šećer i hrana koja ga sadrži u velikim količinama čine kožu ranjivom na starenje i oksidativne procese. Šećer ima sposobnost da se veže na proteine kože i formira štetne molekule koji oštećuju kolagen i elastin, zahvaljujući čemu naša koža zadržava čvrstinu i elastičnost, ubrzava prirodno razbijanje tih vlakana, ona postaju suva i krhka, što dovodi do stvaranja bora. Slatka peciva, mafine, kolače i slatkiše trebalo bi isključiti iz ishrane.

Alkohol

Važan faktor za zdravu i lepu kožu je pravilna i dobra hidratacija. Još jedan razlog za dehidraciju i, kao rezultat, suvu kožu – alkoholna pića. Konzumiranje alkohola, posebno alkohola koji sadrži šećer, treba smanjiti, ili još bolje, potpuno odustati. Čaša vina najsigurnija je stvar koju možete priuštiti na zabavi. I ne zaboravite da popijete vodu tokom večeri.

So

Previše natrijuma u ​​telu može biti glavni uzrok suve kože. Ako zloupotrebljavate slanu hranu, koža postaje sivkasta i ljuskasta. A to je neprijatno ne samo sa estetske tačke gledišta, piling takođe može izazvati akne i razne upale: prljavština i mikrobi uđu u mikro pukotine, što sa sobom povlači najprijatnije posledice. Pored toga, so zadržava vodu u organizmu, što može izazvati edeme.