12 znakova da forsirate vezu koja prosto nije ona prava

Oduvek sam verovala da neke stvari prosto znaš. Nazovite to intuicijom ili čime god želite ali činjenica je da svako može da oseti šta je za njega ispravno i korisno, šta treba da radi i u kom pravcu da se kreće. Ipak, dok je lako dati otkaz na poslu koji vam nije legao, u kome se niste pronašli i koji prosto nije ono što želite, kada je u pitanju veza, stvari su znatno komplikovanije. 

Ne znam zašto, ali kao da je veliki problem biti single. Toliki, da ostajemo u vezama samo da bismo bili u vezi, da ne bismo bili sami jer je to zaboga strašno. Čak, od mnogo žena u svom okruženju sam čula da ne znaju ili ne žele da budu same. “Bolje sam nego u lošem društvu”? Zaboravite na to! Veza je veza.

Ipak, ako se vratimo na početak i onaj osećaj u stomaku, znaćete da li je veza vredna truda ili nije, samo što, ako nije, nećete želeti to sebi da priznate, jer – vratimo se na drugi pasus. I ovo “pravilo” važi kako za one koji su na početku veze, s tim što je tad ipak lakše da raskinete, tako i za duge, komforne veze koje su u mnogo slučajeva samo navika ili čak prijateljstvo koje deluje sasvim u redu, ali nešto ipak nedostaje. I možda nije ni do tebe, ni do mene, nego – do nas. Mi se ne uklapamo.

Ako niste sigurni da li je vaša veza ona prava, to vam već dovoljno govori. Ali, ako ipak želite da budete 100% sigurni da stvari nisu onakve kakve želite da budu, ovo je 12 znakova da gubite vreme i forsirate nešto što, verovatno, nema blistavu budućnost.

Više želite vezu nego partnera

Ukoliko ste dugo bili sami i jedva ste čekali da pronađete partnera, velika je verovatnoća da ćete se uhvatiti za taj odnos kao za slamku spasa i da ćete više biti zaljubljeni u ideju da imate nekoga, nego u tog nekoga. Budite iskreni prema sebi – da li vas ta osoba usrećuje? Da li biste bili prijatelj sa njom, da li biste želeli da bude u vašoj blizini takva kakva jeste? Da li imate iste poglede na svet? Da li je ta osoba sve što ste oduvek želeli od partnera?

Partner vas guši

Bez obzira na to da li između vas postoji strast ili ne, veza je gubljenje vremena ukoliko vas guši, ako osećate obavezu prema partneru, a naročito ukoliko vas on navodi da stalno preispitujete sebe, svoje misli, reči i ponašanja, ako ne možete da se opustite i budete ono što jeste, ako ograničavate sebe na bilo koji način. Ako treba da “hodate po jajima” da bi veza uspela – da li je to uopšte veza kakvu želite i, još važnije, zaslužujete?

Veza se ne oporavlja nakon svađa i neslaganja

Čak i najsavršenije veze imaju uspone i padove i to je sasvim normalno. Normalno je da i partner i vi imate loš dan koji će rezultirati svađom i ne treba bežati od toga, ali mnogo je važnije šta se dešava sa odnosom nakon svađe. Da li vam je više stalo do veze nego do toga da budete u pravu ili je obrnuto? Da li vam se dešava da se greške o kojima ste već pričali ponavljaju? Da li uopšte možete da budete iskreni prema partneru, da li možete da razgovarate ili se komunikacija pretvara u još svađa? Jasno vam je šta je od ovoga zdravo, a šta toksično…

Više pokazujete ljubav javno nego privatno

Svaka veza je različita i posebna na svoj način. Bez obzira na to da li obožavate da svaki detalj svog odnosa delite na društvenim mrežama ili vas je sramota čak i da se poljubite pred prijateljima – u redu je. To je vaš odnos i vi znate šta vam najviše prija. Međutim, ako je vaša veza više javna nego privatna, ako se više volite pred nekim nego kada ste sami – da li vam se čini da zapravo želite da se pokažete i dokažete, a ne da jednostavno budete srećni?

Nadate se da će se neke stvari vremenom promeniti

Sa 18 godina sam bila sa dečkom na kom sam želela da promenim, otprilike, sve. I ovde ne mislim na fizički izgled, već na ono što on jeste. Sada, 10+ godina kasnije pitam sebe zašto sam u toj vezi uopšte bila pet godina kada mi je malo toga odgovaralo? Iskreno, nemam pojma, samo znam da je taj odnos bio prilično toksičan. Poenta je – kada nekoga želite da promenite, zašto ste onda sa tom osobom? Zar ne bi trebalo da pronađete nekoga po svojoj meri? Ako hvatate sebe da stalno razmišljate kako bi sve bilo savršeno samo kada bi (dodajte želju ovde) onda to prosto nije to jer, nažalost, neke stvari se neće promeniti. Razlike su u redu, ali moraju se poštovati, prihvatiti i ne smeju bitno da utiču na vaš odnos. Ukoliko nema kompromisa, gubite vreme. 

Ne verujete svom partneru

Ovde se ne misli samo na pitanje da li će vas prevariti ili ne, već i na sva ona druga. Ponovo ćemo uključiti intuiciju – žene jednostavno znaju da li je neko osoba od poverenja ili nije. A ako nije – da li želite da živite u nesigurnosti i brizi?

Morate da se pretvarate da vas nešto interesuje

Kao što je već rečeno, razlike su u redu, dokle god ne narušavaju vaš odnos. Nije u redu ako zbog partnera i njegovih interesovanja treba da se pretvarate da ste nešto što niste ili da izbegavate svoja interesovanja zbog toga što njega to neće zanimati. Oboje treba da želite da upoznate ono drugo, da mu date šansu i pronađete teme koje su vam zajedničke i u kojima ćete zajedno uživati. Oboje treba da volite ono što jeste, a ne da pokušavate da budete nešto što niste da biste pridobili malo ljubavi i pažnje. 

Možete da zamislite vaš zajednički život – ali vas on ne uzbuđuje

Ukoliko ne možete da zamislite život sa svojim partnerom, jasno je da on nije za vas. Ali, ako možete, to može da bude zamka! Da li vam se dopada to što zamišljate? Da li želite da živite sa njim, da imate porodicu, da ostarite zajedno? Da li vas ta ideja uzbuđuje do granica ludila i jedva čekate da se to desi ili ne? Nemojte gubiti vreme na nešto za šta osećate da nema budućnost niti vam se ta budućnost dopada. 

Niste prijatelji

Ako sa nekim treba da provedete ceo život, onda je jako bitno da vi kao par budete i dobri prijatelji – da se zajedno smejete, da uživate jedno sa drugim i van kreveta, odnosno, baveći se svakodnevnim “dosadnim” stvarima. Ukoliko se slažete samo u krevetu, a nemate o čemu da pričate i teško vam je da uspostavite tu prijateljsku bliskost, reč je o odnosu koji se zasniva na fizičkoj privlačnosti, a on, nažalost, nije za ceo život. 

Osećate se dobro sa partnerom samo u određenim situacijama i okruženjima

Ukoliko vam se partner dopada kad je sa prijateljima, ali vam se plače kad je sa vašom porodicom jer se toliko ne uklapa; ukoliko vam je u redu da provodite subotu veče zajedno u nekom provodu, ali vam je mrsko da se izležavate sa njim u nedelju ujutru koju želite samo za sebe, onda su velike verovatnoće da vaša veza zavisi od spoljašnjih faktora što je, ponovo, vrlo nestabilno. Kada ste jedno za drugo, želite u svakom trenutku da budete zajedno, da budete uključen u život onog drugog, ali ne na onaj opsesivni način!

Ne osećate se sigurno i uvaženo

Već znate da ljubav nije dovoljna da bi veza opstala, naročito ukoliko se to osećanje pomeša sa požudom, željom da se neko ima samo da bi se imao, strahom od samoće i drugim sličnim, toksičnim emocijama. Ljubav je i poverenje, osećaj smirenosti, poštovanja, uvažavanja, uživanja, podrške i toliko toga još. Razmislite kakva je vaša ljubav i da li ste je kojim slučajem pomešali sa nečim drugim. 

Niste na “istoj strani”

Humor, intimnost, vrednosti, očekivanja od veze – to su neke stvari oko kojih treba da budete na “istoj strani”. Sve one su važne za srećnu i dugu vezu koja može da potraje ceo život, pored te strasti i zaljubljenosti koju osećate na početku. Ukoliko u ovome postoji jaz, neslaganje, svađe, nerazumevanje i ostali problemi, ukoliko ne možete da pronađete zajednički jezik, možda je to zato što jednostavno niste jedno za drugo. Svaka veza je u nekom trenutku teška, ali kada ste pravi partneri u svakom smislu te reči, lako je prebroditi sve što vam stane na put. Ukoliko ste pak dva stranca koja su se eto tako našla zajedno – teško da ćete uspeti da preživite brodolom. 

Fotografije: Pexels

Priredila: Ivana Tomić