20 najlepših kostima sa karnevala u Veneciji

Jedan od najlepših vesnika proleća definitivno je čuveni karneval pod maskama koji se u Venecij održava vekovima.

Tradicionalno svake godine negde od sredine februara, pa do kraja marta ovaj festival postaje vodeća evropska atrakcija, privlačeći brojne turiste kako iz Italije i okolnih zemalja, tako iz celog cveta.

Zbog kovid mera koje su ove godine bile na snazi, festival nije posetilo uobičajen broj ljudi, a gužve su bile značajno manje, kao i sam broj maski, ali karneval i originalnost maski su svakako bili izuzetno zapaženi.

Gosti karnevala najčešće se odlučuju za tipične venecijanske maske, odajući tako počast ovom karnevalu koji datira još iz 12 veka.

Postoji nekoliko vrsta venecijanskih maski, a ovo su one najpopularnije koje se mogu videti i kupiti tokom trajanja karnevala u Veneciji:

Bauta

Bauta je najpopularnija venecijanska maska. Prekriva gornji deo lica do obraza, tako da osoba koja nosi masku može da nesmetano razgovara, ali i da jede i pije.

Kolumbina

Kolumbina prekriva samo oči, nos i gornji deo obraza. Nju su isključivo u prošlosti nosile žene, ali u današnje vreme mogu da se sretnu i muškarci sa tim maskama. Ove maske su se ukrašavale zlatom, srebrom, različitim kristalima i kožom.

Moreta

Moreta je ženska maska ovalnog oblika koju su nosile žene. Bila je često sa baršunom i velom. Osobe koje su je nosile nisu mogle da govore. Postojali su samo otvori za oči.

Maska sa belim kljunom

To je najprepoznatljivija maska Karnevala u Veneciji. Prvobitno se koristila kao prevencija prilikom zaraznih bolesti, a kasnije kao karnevalska maska.

Larva

Larva je vrlo popularna venecijanska maska. Najčešće je bele boje i nosi se uz trorubi šešir i plašt. Napravljena je od voska i finih tkanina. Čuva celo lice, tako da osoba ne može da se prepozna.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia