4 jutarnje navike koje imaju svi oni koji žive 100 godina

Nedavno smo saznali da postoji velika verovatnoća da ćemo dostići 120 (možda 150 godina), kako obećava životni vek novog doba.

Niko ne može tačno znati ni odrediti koliko će godina živeti. Ali pošto je velika verovatnoća da ćete dostići 100, možete usvojiti jutarnje navike svih ljudi koji žive u Plavim zonama i rade stvari svojim tempom. Osim ako ne želite direktno da se preselite u Ikariju, Sardiniju ili Okinavu. Dok se to ne dogodi, steknite navike kojima „stručnjaci dugovečnosti“ započinju svoj dan.  

Pronađite svoj ikigai

Šta vas motiviše da ustajete svakog jutra? Japanska definicija ikigaija opisuje ove iskre koje osvetljavaju vašu dušu i pomažu vam da otkrijete sopstveni smisao za život. A ako ne znate šta je ovo, ali takođe i odakle da počnete, Ken Mogi vam daje 5 koraka. Počnite od jednostavnog i malog, prihvatite sebe, povežite se sa drugim ljudima i planetom, pronađite radost u malim stvarima i živite u sadašnjosti.

Nikada ne preskačite doručak

Mediteranska i vegetarijanska dijeta daje vam sve hranljive sastojke koji su vam potrebni i pomaže vam da živite mnogo, mnogo godina. Doručak je vrlo važan obrok – može vam ulepšati ili uništiti dan. Odličan izbor je zdrava kaša sa ječmom, orasima i bademovim mlekom. Ili možda više volite savršeni smoothie sa voćem i povrćem.

Kafa ulazi u neophodne jutarnje navike

Dajte prednost običnoj kafi i nemojte je oplemenjivati šećerom i mlekom. U idealnom slučaju uživajte u dobrom društvu i napravite od svoje kafe idealno sredstvo za socijalizaciju.  

Recite lepu reč

Ne samo vašem partneru, vašoj deci ili vašim prijateljima. Reci dobru reč strancu. Prema istraživanju sa Harvarda, dobro raspoloženje i komplimenti su zarazni i najverovatnije će vam biti vraćeni. I to sve dodaje godine vašem životu.

via GIPHY