Lifestyle

5 nesvesnih fizičkih reakcija i šta one znače za vašu psihu

Stiskanje zuba, znojenje dlanova, mehaničko tresenje stopala, ali i složenija pitanja, poput migrene i stomačnih problema. Očigledno je da iza svake telesne reakcije postoji patološko objašnjenje, ali nije uvek samo to. Neobičan ili ekstreman način reagovanja na emocije može se smatrati odbrambenim mehanizmom.

„Umesto da samo gledamo u očigledni razlog zašto škripimo zubima, dobro je pokušati da otkrijemo šta naše telo pokušava da nam kaže i u kojoj meri manifestujemo kako se osećamo ili šta ugnjetavamo“, objašnjava psihoterapeut dr. Steven Rosenberg.

Dakle, šta se može kriti iza klasičnih nesvesnih pokreta koje pravimo?

Savijena ramena

Osim činjenice da to radite u slučaju da ste vrlo visoki i ne želite da osećate da se neprestano ističete u gomili, možda se osećatie tužno i umorno. Ali ako ne gledate sagovornika u oči, to pokazuje da se možete osećati postiđeno ili se plašiti druženja.

Stalno iritirate kožu ili nokte

Nicole Micucci, klinički psiholog, objašnjava da u vreme velikog stresa možemo intenzivno da grickamo nokte ili grebemo kožu (dok ranije nismo). Ako vam se ovo dogodilo, znate da to radite potpuno nesvesno i možda ćete doći do tačke kada se pitate odakle ti ožiljci na koži. To je ciklus navika koji vam pomaže da ublažite intenzivan osećaj stresa koji se polako nakuplja.

Stiskanje zuba

Doktori objašnjavaju da je škripanje zubima obično povezan sa besom. Većina nas ima ležeran stav što se tiče stvaranja slike o sebi. Ali ono što se zaista događa je da ne možemo da obradimo bes koji osećamo i izrazimo ga pravilno. Rezultat; dolazi i pronalazi nas kada se predamo i pokazuje nam da moramo nešto da učinimo.

Znojenje dlanova

U redu, ako je sobna temperatura visoka, možete se samo zagrejati. Ali ako vam se to često događa, verovatno znači da je vaše telo ušlo u proces borbe ili bega i pokušava fizički da odgovori na intenzivan stres koji doživljava. „Mokri dlanovi signaliziraju stres. „Ova osoba oseća da nosi težinu čitavog sveta“, naglašava dr. Rosenberg. Meditacija ili duboko disanje mogu pomoći u ublažavanju ovog simptoma.

Stežete šake

Ako ste na ivici da iskažete svoj bes i uhvatite se kako stežete šake, to znači da je osećaj prisutan. Uvek radi automatski i nesvesno i vi to radite kako biste stvorili sigurno okruženje oko sebe.