grazia

Lifestyle

5 nesvesnih fizičkih reakcija i šta one znače za vašu psihu

Stiskanje zuba, znojenje dlanova, mehaničko tresenje stopala, ali i složenija pitanja, poput migrene i stomačnih problema. Očigledno je da iza svake telesne reakcije postoji patološko objašnjenje, ali nije uvek samo to. Neobičan ili ekstreman način reagovanja na emocije može se smatrati odbrambenim mehanizmom.

„Umesto da samo gledamo u očigledni razlog zašto škripimo zubima, dobro je pokušati da otkrijemo šta naše telo pokušava da nam kaže i u kojoj meri manifestujemo kako se osećamo ili šta ugnjetavamo“, objašnjava psihoterapeut dr. Steven Rosenberg.

Dakle, šta se može kriti iza klasičnih nesvesnih pokreta koje pravimo?

Savijena ramena

Osim činjenice da to radite u slučaju da ste vrlo visoki i ne želite da osećate da se neprestano ističete u gomili, možda se osećatie tužno i umorno. Ali ako ne gledate sagovornika u oči, to pokazuje da se možete osećati postiđeno ili se plašiti druženja.

Stalno iritirate kožu ili nokte

Nicole Micucci, klinički psiholog, objašnjava da u vreme velikog stresa možemo intenzivno da grickamo nokte ili grebemo kožu (dok ranije nismo). Ako vam se ovo dogodilo, znate da to radite potpuno nesvesno i možda ćete doći do tačke kada se pitate odakle ti ožiljci na koži. To je ciklus navika koji vam pomaže da ublažite intenzivan osećaj stresa koji se polako nakuplja.

Stiskanje zuba

Doktori objašnjavaju da je škripanje zubima obično povezan sa besom. Većina nas ima ležeran stav što se tiče stvaranja slike o sebi. Ali ono što se zaista događa je da ne možemo da obradimo bes koji osećamo i izrazimo ga pravilno. Rezultat; dolazi i pronalazi nas kada se predamo i pokazuje nam da moramo nešto da učinimo.

Znojenje dlanova

U redu, ako je sobna temperatura visoka, možete se samo zagrejati. Ali ako vam se to često događa, verovatno znači da je vaše telo ušlo u proces borbe ili bega i pokušava fizički da odgovori na intenzivan stres koji doživljava. „Mokri dlanovi signaliziraju stres. „Ova osoba oseća da nosi težinu čitavog sveta“, naglašava dr. Rosenberg. Meditacija ili duboko disanje mogu pomoći u ublažavanju ovog simptoma.

Stežete šake

Ako ste na ivici da iskažete svoj bes i uhvatite se kako stežete šake, to znači da je osećaj prisutan. Uvek radi automatski i nesvesno i vi to radite kako biste stvorili sigurno okruženje oko sebe.

 

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Otkrivamo vam koja ostrva Grci sakrivaju od turista i gde se ona nalaze

Grčka je mnogo više od tri prsta. Ona svoja najlepša ostrtva čuva samo za svoje lokalce, ali mi vam otkrivamo koja su to ostrva.

Lifestyle

Matcha: Sve što treba da znaš o ovom trendi, ali i zdravom napitku

Napici sa matcha prahom nisu samo u trendu, već su i jako dobri za zdravlje. Otkrivamo ti šta je matcha, koji su njeni benefiti i kako da je konzumiraš.

Lifestyle

8 trendova koje ćemo zauvek zaboraviti kada se pandemija i zvanično završi!

Opustili se jesmo, ali i dalje nije sve završeno. A kada bude - nemojte da je neko spomenuo neki od ovih trendova!

Lifestyle

Kako da nam koža ne bude tesna: Vodič za održavanje kožnih torbi

Kao što je naša majka imala “tu jednu” kožnu torbu koju nam je dala u amanet, tako smo i mi želeli da sebi jednog dana priuštimo makar jednu kvalitetnu, kožnu torbu za koju znamo d...

Lifestyle

Otkrivamo: Kako se zaista hrane sportistkinje tokom priprema za Olimpijske igre

Verovala ili ne, ukusni zalogaji kao što su pasta, pica i sladoled uključeni su u njihove planove ishrane!

Lifestyle

Kako se danas traži posao?

Ne možete da pronađete novo radno mesto? Možda pravite neku od 5 grešaka koje se, na sreću, mogu lako ispraviti.

Lifestyle

Svuda gde želite da budete

U svetu punom priča, vaša iskustva su ono što vas izdvaja od drugih. Za korisnike Premium kartica, Visa je pripremila ekskluzivno iskustvo koje ide u korak sa vašim dinamičnim stil...

Lifestyle

Pratimo modu i volimo trendove. Go Blue!

Trendovi nam se nameću iz sezone u sezonu, teško je ispratiti baš sve ali se trudimo da sebi priuštimo stvari koje će nam dati osećaj slobode i izražaja.

Lifestyle

Zavirite u jedan od najlepših stanova koji Meril Strip godinama nije uspevala da proda

18 fotografija dokazaće vam ono što reči ne mogu, ovaj penthouse koji se nalazi na donjem delu Menhetna jedan je od najlepših životnih prostora koje smo ikada videli.

Lifestyle

Najkul letnji trendovi koji će osvežiti tvoju svakodnevicu

Potražili smo inspiraciju za osveženje u fashion, beauty i lifestyle trendovima i evo šta je to privuklo našu pažnju.

Lifestyle

Deca poznatih: Siroti mali bogataši

Istaknuti milijarderi se obavezuju da potomcima neće ostaviti ništa ili će im dati tek delić svoje ogromne imovine. Zašto to čudi običan svet?

Lifestyle

Bitka superbogataša za svemir

Rivalstvo dva najbogatija čoveka na svetu, Iliona Maska i Džefa Bezosa, svelo se na takmičenje u novoj igrački elite - privatnim letovima među zvezde.

Lifestyle

Lora Doneli: Heroina koju ćemo voleti

Posle nagrađivanih dramskih uloga, 38-godišnja Lora Doneli prokrčiće put ka slavi kao ideal nove žene u seriji Nemoguće, i to doslovno - natprirodnim moćima i pesnicama.

Lifestyle

Rita Moreno: Košmar američkog sna

Rita Moreno, prva latino glumica koja je osvojila Oskara, u novom dokumentarnom filmu otkriva mračnu stranu slave.