7 fantastičnih načina da unaprediš svoju kreativnost i oduševiš sve koji te prate na društvenim mrežama

Još uvek se sećam 2013. godine kada sam se prvi put susrela sa Instagramom. Malo me je blam da priznam da tada nisam shvatala da je reč o društvenoj mreži već sam ga percipirala kao još jednu aplikaciju za obradu fotografija koje bih kasnije objavljivala na Facebooku. Kakav sudar titana! Osam godina kasnije, Instagram je gotovo neprepoznatljiv, a pred nas su postavljeni mnogo ozbiljniji zahtevi u pogledu kreiranja sadržaja koje pokušavamo da ispunimo iz dana u dan. Feed filteri, blur, fotografije sa ramovima i kolaži samo su neki od Instagram opcija koje su nekada bile vrhunac kreativnosti – danas nam je potrebno mnogo više od toga da bismo oduševili svoje pratioce. Ukoliko ne želiš da te “pregaze” mlađe generacije koje ove nove medije poznaju na mnogo dubljem nivou od nas milenijalaca i starijih, predlažemo ti nekoliko načina da unaprediš svoj nastup na društvenim mrežama i kreiraš sadržaj koji će biti vredan svakog lajka!

Isprati trendove, ali ih prilagodi sebi

Dobar sadržaj je sadržaj koji je u skladu sa digitalnim trendovima, zato, prvi korak je uvek praćenje svih noviteta. Ipak, caka u vezi sa trendovima je ta da je lako skliznuti u monotoniju – kada previše puta vidimo istu stvar, na kraju nam više i nije toliko zanimljiva. Iz tog razloga, kada uočiš novi, zanimljivi trend, nemoj ga ispratiti slepo, već ga prilagodi sebi.

Pronađi svoj stil

Kako prilagoditi trendove sebi i ne stopiti se sa masom? Tako što ćeš pronaći svoj stil, estetiku i pravac u kom ćeš graditi svoje prisustvo na mrežama. Jedan od najlakših načina svakako je odabir palete boja, ali tu su i tip fotografije i prizori koji će se na njima naći. Bonus savet: Gomilu inspiracije možeš pronaći na Pinterestu!

Potrudi se oko fotografija i…

Nakon što smo postavili osnovu, dolazimo i do realizacije – kreiranje fantastičnih fotografija za društvene mreže. Kvalitet fotografije je imperativ, ali uz dobar mobilni telefon, poput nekog od modela iz Samsung Galaxy A serije, to neće biti nikakav problem. Zašto nam se dopada ova serija telefona? Zato što omogućava sve što nam je potrebno za fotografiju koja privlači pažnju! 

Galaxy A52 i A72 dolaze sa sistemima kamera od 64MP i vrhunske 4K rezolucije, sa dodatim funkcijama na bazi veštačke inteligencije kao što je nova Scene Optimizer opcija. Zahvaljujući njoj dobijaš najbolji kvalitet fotografija, uz optimalna podešavanja za čak 30 kategorija fotografija i pozadina kao što su hrana, pejzaži ili kućni ljubimci. Uvek oštra i stabilna kamera donosi fotografije sa fenomenalnim detaljima, čak i pri slabijem osvetljenju, i selfije na kojima ćeš izgledati najbolje moguće, svaki put. 

… posveti pažnju njihovoj obradi

Nakon što si napravila savršeni snimak, lepotu fotografije dodatno možeš istaći adekvatnom obradom. Pritom, ovde ne mislim na preterivanje i korišćenje filtera koji izgledaju neprirodno i neprofesionalno, već na sitnice zbog kojih će tvoje remek-delo izgledati još i bolje. Ukoliko ti se ne dopadaju filteri koje nudi Instagram, možeš isprobati neku drugu aplikaciju ili neki od filtera na svom Samsung Galaxy A52 ili A72 telefonu koje čak možeš i sama da napraviš, po svom ukusu i u skladu sa svojom estetikom. 

Izrazi svoju individualnost

Ukoliko želiš da svoje fotografije podigneš na viši nivo i privučeš pažnju svojom kreativnošću, obavezno isprobaj AR Doodle tool, dostupan na Galaxy A52 i A72 uređajima. Uz malo virtuelne umetnosti, digitalnih crteža, natpisa i kul, trendi kolaža, moći ćeš svima da pokažeš koliko si #awsome! Bez obzira na to da li je reč o portretu ili o pejzažu, tvoje fotografije će definitivno privući pažnju internet zajednice, a svaki novi projekat vući će te da isprobavaš nove stvari i pomeraš granice svoje kreativnosti. 

Ne zapostavljaj video sadržaj

Video sadržaj je već neko vreme unazad na vrhu liste stvari koje dobro prolaze na mrežama, a ako uzmemo u obzir uspon Instagram Reelsa i TikToka, nije nam potreban razlog više da se pozabavimo i ovim formatom. Video pruža mnogo više prostora za igru i izražavanje kreativnosti, a čak nije ni neophodno da zvezda videa budeš ti sama. Šta god da snimaš, uz Samsung Galaxy A52 ili A72 telefon moći ćeš da ostvariš sve svoje zamisli – zahvaljujući 4K Video Snap opciji, samo jednim dodirom ekrana moguće je snimanje videa zapisa i pravljenje vrhunskih fotografija od omiljenih kadrova. Uz to, nema potrebe da brineš da li će snimak ispasti dobro zbog brzih pokreta ili podrhtavanja telefona, jer se OIS (optička stabilizacija slike) brine o tome da sve što snimiš bude izuzetnog kvaliteta. Bonus poene Samsung Galaxy A serija dobija za fenomenalnu bateriju koja traje čak dva dana i koja ti daje još i više vremena da otkrivaš i radiš ono što voliš.  

Budi prepoznatljiva

Da bi zauzela svoje mesto u svetu društvenih mreža, trebalo bi da poseduješ “ono nešto”, svoj zaštitni znak po kom ćeš biti prepoznatljiva. To može da bude tvoj posao ili hobi, nešto što voliš i znaš da radiš, nešto što bi želela da podeliš sa svetom. Profil na društvenim mrežama je ništa drugo do ličnog portfolija, a na tebi je šta ćeš u njemu da istakneš. Neguj svoj stil, svoj pristup, svoj pogled na svet, a tvoj telefon je tu da sve to zabeleži na pravi način. 

Tekst: PROMO / Ivana Tomić
Fotografije: PROMO / Samsung Srbija