Lifestyle

Brak bez proslave venčanja: Trend ili nova realnost?

Odgovor smo potražili u pop kulturi

Romantično bekstvo se nekada odnosilo na dvoje zaljubljenih, koji su tajno napuštali domove roditelja da bi stupili u brak bez njihove dozvole. Kako je to izgledalo, najlepše su izveli slavni Šekspirovi ljubavnici. Scena, u kojoj se Romeo i Julija oslobađaju porodične zabrane i ujedinjuju u intimnom obredu na ivici šume, već stotinama godina nadahjuje pisce, filmske stvaraoce i sve druge umetnike.

Savremeni parovi su se, izgleda, uračunali u njih. Iako odavno ne podležu odobrenju svojih porodica, oni se sve češće odlučuju na bekstvo u brak. Ili makar na venčanje bez gostiju, raskošnih dvorana i skupe garderobe. Ponekad čak bez fotografija sa tog velikog događaja, kako je, recimo, odlučio glumački par Rejčel Vajs i Danijel Krejg. Privatnoj ceremoniji u Njujorku prisustvovalo je samo četvoro: njihova deca i kumovi.

Slika iz Šekspirove šume dugo je služila kao izraz vrhunske ljubavi, a danas se pretvara u alternativne svadbe, daleko od nametnutih stilskih normi i dugačke, stresne liste obaveza koje treba ispuniti. Sada možete preskočiti salu koju morate rezervisati godinama unapred, strah da će orkestar biti očajan ili da ćete ogromnu tortu iskasapiti kuvarskim nožem, pred gomilom gostiju. Od kojih bar polovinu nikada u životu niste videli. Bekstvo omogućava efikasno venčanje, ponekad samo sa grupicom odabranih ljudi, tako da se događaj konačno vraća na glavni razlog postojanja: proslava posvećenosti dvoje ljudi da budu jedno uz drugo i u dobru i u zlu (bar neko vreme).

Prema studiji koju su sproveli američki istraživači, neverovatnih 91 odsto milenijalaca kažu da bi se radije venčali daleko od svih nego u tradicionalnoj svadbi. Za isto to bi se sada opredelilo troje od petoro koji su već u braku. Platforma Pinterest je objavila da je pretraga inspirativnih fotografija u vezi sa romantičnim bekstvima porasla za 128 odsto u samo jednoj godini. Štaviše, od 2019, poznate ličnosti su pomogle popularizaciji trenda. Vodeći primeri su bili Sofi Tarner i Džo Džonas koji su se u tajnosti venčali u Las Vegasu. Majli Sajrus i Lajam Hemsvort su ušli u brak nakon obreda pred kaminom svoje kuće. Ideja sa kaminom se dopala pevačicinoj koleginici Arijani Grande kada je rekla “da” Daltonu Gomezu, s tim da je ona ipak dodala nekoliko prijatelja i venčanicu Vera Vang. Sva tri para su se do danas rastala, ali nam se već javljaju drugi uzori. Početkom jeseni, svet je shvatio da su tiha venčanja sa jednocifrenim brojem gostiju u usponu, kada je procurela vest o venčanju Krisa Evansa i Albe Baptiste. Glumac poznat kao Kapetan Amerika i portugalska glumica, koju smo voleli u ulozi Diorove muze (u filmu Gospodin Haris ide u Pariz) počeli su bračni život na usamljenom imanju u Masačusetsu, u malom krugu prijatelja. Malo pre njih, još jedan par je doneo sličnu odluku, samo što su oni tokom noći odleteli u Vegas. Strpljivo su stajali u redu za dozvolu za venčanje sa još četiri para, a onda svi zajedno otputovali u “drevni obred braka”. Tako je Dženifer Lopez opisala venčanje s Benom Aflekom i obožavaoce obavestila naknadno, putem mreža.  

U Americi prosečno venčanje košta 35.000 dolara, najmanje 12.000 evra u razvijenim zemljama Evrope, dok vam u Srbiji, tvrde organizatori, treba bar 7.000 evra. Zato nije čudo što ideja o romantičnom slavlju za dvoje svuda uzima maha. Kako ističu oni koji su je prihvatili, mučno im je čim pomisle da će potrošiti sav taj novac za svega osam sati zabave. Osim toga, neke deprimira ideja o konvencionalnom braku, pa ga neće ni započeti na taj način. To je verovatno bio razlog što su glumica Kristen Bel i komičar Daks Šepard potrošili samo 142 dolara na venčanje i obavili ga u zgradi suda, dok je gospođa Bel Šepard nosila pantalone umesto haljine.

Ipak, to ne znači da su sve mlade i mladoženje nove generacije presrećni da se venčaju u na brzinu u opštini ili na proplanku van grada, u autfitu sa buvlje pijace. Kao u svakoj novorođenoj socio-kulturnoj navici, kapitalizmu nije trebalo previše vremena da ga prisvoji, pretvori u trend i dobro naplati. – Posao je nastavio da se udvostručuje svake godine od jeka pandemije – tvrdi Britanka Dženi Mekfarlejn, organizatorka venčanja u stilu bežanja. Ona potvrđuje da milenijaci (rođeni tokom osamdesetih i do polovine devedesetih) čine njenu glavnu klijentelu.

– Vremena za milenijalce su teška u finansijskom smislu. I to je često glavni razlog za izbegavanje klasične svadbe. Oni samo žele da započnu zajednički život. I više ne žele da slede bilo koji oblik tradicije – analizira ona za Glamour. Agencijski “beg u brak” je hiperpersonalizovan od početka do kraja. A za par nema granica: ako žele da se venčaju na nekoj rečnoj adi sa svojim psom kao jedinim svedokom, a zatim se vrate na svoje omiljen mesto u gradu, upravo to će učiniti. U Velikoj Britaniji, pretraživanje „paket za beg“ na Guglu poraslo je za 120 odsto tokom jedne godine, uz navalu start-up kompanija koje nude pomoć parovima da se pripreme za “tajno” venčanje, bilo da je to kalifornijska plaža, zabačeno velško selo ili “da” koje odjekuje sa vrha neke vratolomne litice.

Da li je to samo hir generacije koja se sa mladim zumerima otima za  pažnju na društvenim mrežama tako što će postavljati što neobičnije, mada i dalje izrežirane snimke? Ne baš. Većina milenijalaca zaista želi nešto što je originalno, a jednostavno. Njima veći problem predstavlja to što će majka zameriti što nije videla ćerku ili sina pred matičarem, otac se naljutio jer nije otvorio ples sa ćerkom ili se pohvalio sinom mladoženjom koji je “ko jabuka”, ili što će neki stric prekinuti sve kontakte, a tetka im doživotno zamerati. Zato je izmišljen prateći trend, venčanje “u dva koraka”: najpre romantično bekstvo, potom vikend za opušteno slavlje sa najbližima. Uostalom,  zašto ne biste priuštili sebi najsrećniji dan u životu – dva puta?

OTKRIVENA TAJNA

Merilin Monro i Džo Dimađo su, pre tačno 70 godina, bili verovatno prve slavne ličnosti koje su rešile da pobegnu u brak. Krišom su ušli u  Gradsku kuću u San Francisku, dan pred gostovanje šampiona bejzbola u Japanu. To putovanje su iskoristili za medeni mesec. Ipak, obožavaoci i fotografi su saznali za ceremoniju i uhvatili par kako izlazi iz većnice kao muž i žena.

Foto: Profimedia

Tekst: Milica Đ.