grazia

Lifestyle

10 najsigurnijih gradova sveta

Economist Intelligence Unit objavio je indeks sigurnih gradova za 2021., sa Kopenhagenom na prvom mestu, dok ga u stopu slede Toronto i Singapur.

Pored lične bezbednosti i sigurnosti, indeks uzima u obzir digitalnu, ekološku, infrastrukturnu i zdravstvenu bezbednost. Novina je da su ove godine uzete u obzir i reakcije svakog grada na pandemiju i stopu smrtnosti od kovida. Zdravstvena bezbednost mnogih gradova sa liste, bila je dovedena u pitanje u proteklih 18 meseci, pošto je pandemija zahvatila gusto naseljena urbana područja.

Kopenhagen se probio na prvo mesto zbog parkova, zelenih površina i vodenih puteva kojim obiluje, kao i jasnih smernica za borbu protiv kovida, poverenja javnosti u gradske zvaničnike i niskog nivoa korupcije.

S toga ovako izgleda lista najbezbednijih gradova sveta u ovom trenutku:

  1. Kopenhagen
  2. Toronto
  3. Singapur
  4. Sidnej
  5. Tokio
  6. Amsterdam
  7. Velington
  8. Hong Kong
  9. Melburn
  10. Stokholm

Hong Kong i Melburn su zapravo postigli isti rezultat, što ih ustvari čini podjednako na 8. mestu.

U saopštenju za javnost, gradonačelnik Kopenhagena, Lars Vajs, pohvalio je sugrađane i njihov osećaj za jednakost, rekavši: „Kopenhagen takođe karakteriše velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. To je mešoviti grad gde se i radnik iz gradske ćištoće i izvršni direktor firme sreću u lokalnom supermarketu i deca im idu u istu školu. Ovo je jedan od kamena temeljaca danske kulture i u velikoj meri doprinosi visokom nivou poverenja i sigurnosti.“

Foto: Instagram

Priredila: T. M.

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Kako da se svađate na pravi način?

Verbalni sukobi ne moraju da nam otvaraju duboke rane. Čak ih nije poželjno uvek uklanjati ih iz društva, jer mogu da budu produktivni.

Lifestyle

Kako da kupujete luksuzne stvari?

Predstavljamo vam Mastercard Travel Rewards!

Lifestyle

Laki hobiji koji blagotvorno utiču na naše mentalno zdravlje

Pet hobija koji će vam pomoći da se osećate bolje.

Lifestyle

Dobri ste sa fotoaparatom? Dokažite! National Geographic organizuje takmičenje za najbolju fotografiju, a evo kako da se prijavite na konkurs

Volite fotografiju? Umete da ispričate vašu priču kroz objektiv ili da uhvatite emociju na slici? Učestvujte na 2022. National Geographic foto konkursu.

Lifestyle

Rita Moreno o košmaru slave latinoamerikanki

Rita Moreno, prva latino glumica koja je osvojila Oskara, u novom dokumentarnom filmu otkriva mračnu stranu slave, dok se u 89. godini sprema za rimejk čuvene “Priče sa zapadne str...

Lifestyle

U trendu je treći pol

Transrodnost ruši granice tabua.

Lifestyle

Najčešće zablude o jogi

Joga je veština koja zahteva određenu zrelost, spremnost da se prepozna i otkrije taj unutrašnji svet.

Lifestyle

Istražujemo: Šta su aktuelna zanimanja budućnosti?

Zanimanja sutrašnjice nisu nešto što nas tek očekuje, ona su već prisutna. Treba ih samo pronaći. Ako to nije moguće, onda ih valja izmisliti.