10 najsigurnijih gradova sveta

Economist Intelligence Unit objavio je indeks sigurnih gradova za 2021., sa Kopenhagenom na prvom mestu, dok ga u stopu slede Toronto i Singapur.

Pored lične bezbednosti i sigurnosti, indeks uzima u obzir digitalnu, ekološku, infrastrukturnu i zdravstvenu bezbednost. Novina je da su ove godine uzete u obzir i reakcije svakog grada na pandemiju i stopu smrtnosti od kovida. Zdravstvena bezbednost mnogih gradova sa liste, bila je dovedena u pitanje u proteklih 18 meseci, pošto je pandemija zahvatila gusto naseljena urbana područja.

Kopenhagen se probio na prvo mesto zbog parkova, zelenih površina i vodenih puteva kojim obiluje, kao i jasnih smernica za borbu protiv kovida, poverenja javnosti u gradske zvaničnike i niskog nivoa korupcije.

S toga ovako izgleda lista najbezbednijih gradova sveta u ovom trenutku:

  1. Kopenhagen
  2. Toronto
  3. Singapur
  4. Sidnej
  5. Tokio
  6. Amsterdam
  7. Velington
  8. Hong Kong
  9. Melburn
  10. Stokholm

Hong Kong i Melburn su zapravo postigli isti rezultat, što ih ustvari čini podjednako na 8. mestu.

U saopštenju za javnost, gradonačelnik Kopenhagena, Lars Vajs, pohvalio je sugrađane i njihov osećaj za jednakost, rekavši: „Kopenhagen takođe karakteriše velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. To je mešoviti grad gde se i radnik iz gradske ćištoće i izvršni direktor firme sreću u lokalnom supermarketu i deca im idu u istu školu. Ovo je jedan od kamena temeljaca danske kulture i u velikoj meri doprinosi visokom nivou poverenja i sigurnosti.“

Foto: Instagram

Priredila: T. M.