Stopama Džejmsa Bonda: Matera na jugu Italije osvaja već na prvu posetu

Matera, grad i istoimena pokrajina u regiji Bazilikata, smeštena je na jugu Italije, tačnije na samom početku “pete italijanske čizme”.

U pitanju je jedan od najstarijih gradova na svetu – biser uklesan je u strme litice, koji  je UNESCO proglasio zaštićenom kulturnom baštinom 1993. Od kada je proglašen evropskom prestonicom kulture za 2019, probudio je ogromnu pažnju turista iz čitavog sveta, koji ne prestaju da se zanimaju za ovo mesto dramatičnog pejzaža.

Grad je postao poznat u Italiji po starom gradu Sasi di Matera (Kamenje Matere), gde dve drevne oblasti čine veliki istorijski centar grada. U stene su prirodno uklopljene građevine, ograde, farme, crkve, palate i kuće – ukopanane u kamen. Mnoge od kuća su zapravo samo pećine, a ulice u nekim delovima Sasija se često nalaze na krovovima susednih kuća – krajnje neverovatan prizor!

No, ovo mesto nije oduvek bilo tako popularno. Naprotiv, smatrano je “sramotom Italije” te je tim područjem vladalo užasno siromaštvo i malarija. Vlasti su iselile stanovnike iz pećinskih područja u novoizgrađeno naselje van grada. Onima, koji su se obavezali da obnove građevine, bilo je dozvoljeno da se vrate u svoje nekadašnje domove, krajem 80-ih.

Ako se odlučite da posetite ovo nesvakidašnje mesto, puno mističnih kutaka, predlažemo vam da posetite Katedralu posvećenu svetoj Mariji od Bruna. Tu je i 150 pećinskih crkava. Grad broji oko 60.000 stanovnika, a zanimljivo je da mnogi meštani žive u kućama svojih predaka koje su napravljene pre više od 9.000 godina.

Zbog spoja mistike, nestvarne arhitekture i veoma zanimljivog istorijskog nasleđa, Matera ne privlači samo turiste, već i filmske reditelje koji ovaj grad vide kao savršenu filmsku lokaciju. Poslednji film koji je sniman ovde bio je upravo najnovija franšiza o agentu 007.

Matera nudi pregršt finog smeštaja, ali ako želite da odsednete baš na istom mestu gde je bio i čuveni Džejms Bond, onda odaberite Palazzo Gattini Luxury Hotel.

U našoj galeriji uverite se u dramatičan šarm Matere, kao i kako je izgledala na 007 setu.

Foto: Profimedia, Instagram

Priredila: T. M.