Iznenađujuće navike zbog kojih ne možete da imate zdravu vezu

Ljubav ranije možda jeste bila jednostavnija jer, čini se, o njoj se nije razmišljalo toliko koliko danas, ali baš zato što danas možemo da osvestimo toliko toga, imamo toliko prilika da svoje veze i odnose učinimo zaista zdravim i kvalitetnim. No, ukoliko osećate da nešto i dalje ne radite kako treba, te smatrate da ste negde na pola puta ostali zaglavljeni, proverite, možda vas ove navike zapravo udaljavaju od vaše “happily ever after” bajke. 

Imate problem sa drugim oblastima života

Koliko je posvećenost bitna u vezi, toliko je bitna i u vašem životu. Naravno da neće uvek sve biti savršeno niti će svaki trenutak biti pravi za nešto što želite da uradite, ali da biste zaista bili zadovoljni svakim segmentom svog života važno je da vaše potrebe u svakom od njih budu zadovoljene – tako ćete najlakše moći da očuvate zdravlje svojih odnosa. Ukoliko niste srećni što živite u gradu u kom živite ili ste nezadovoljni svojim poslom, pa čekate velike promene, to će vas udaljiti od zdrave veze – nezadovoljstvo u jednom segmentu lako se može preliti na drugi, a osim toga, ukoliko na primer planirate preseljenje, sigurno nećete želeti da započnete vezu koja je vrlo verovatno osuđena na propast. 

Toliko želite vezu da vam nije važno sa kim će ona biti

Biti singl zanimljivo je do jednog trenutka. A onda, prirodno je da želimo da pronađemo ljubav svog života, da se venčamo, formiramo porodicu i sve što uz to ide. Međutim, naša želja za vezom ne sme da bude jača od ignorisanja svih znakova upozorenja (bez obzira na to da li je reč o novoj ili vezi koja traje već neko vreme) samo da bismo živeli u iluziji ljubavi. Zapamtite, veza sa pogrešnom osobom ima isti efekat na vaš život kao i “samovanje” – ne onakav o kakvom maštate. 

Reagujete na svaku notifikaciju

Činjenica je – postali smo zavisni od telefona. Rezultat toga je konstantno “bombardovanje” porukama, mejlovima, vestima i drugim obaveštenjima na koje smo naviknuti da reagujemo i odgovaramo istog trenutka. Na taj način, teško je da ćemo biti fokusirani na ono što nam se dešava u stvarnom životu, uključujući i našu romantičnu vezu. Slobodno ponekad ignorišite telefon i uživajte u onome što se dešava oko vas. 

Ne tražite ono što želite

Ukoliko imate problem sa izražavanjem svojih osećanja, želja i potreba, sa prijateljima, na poslu ili u bilo kojoj drugoj ne-romantičnoj oblasti, isti problem ćete imati i u vezi. U svakom odnosu komunikacija je jedna od, ako ne i najvažnija stvar, koja vas dovodi do mesta na kome želite da budete. Pre nego što se prepustite ljubavnom talasu, oslobodite se i počnite otvoreno da tražite ono što želite i zaslužujete. 

Očekujete da vaša veza bude savršena

Savršenstvo jeste individualna stvar, ali ono što bi bilo zajedničko svim “savršenim” vezama jeste zdrav odnos sa partnerom koji počiva na sreći što ste jedno sa drugim, ljubavi, podršci i razumevanju. Ovo ne znači da se apsolutno nikada nećete posvađati ili da nećete naići na bilo kakvu prepreku ili da će vaš partner biti bez mane – naprotiv – ali važno je da to prihvatite. Zato, pokušajte da ne gajite nerealna očekivanja jer vas to udaljava od uživanja u prelepoj, ispunjavajućoj ljubavi. 

Ne volite svoje telo

Mišljenje koje imate o sebi direktno utiče na vaše samopouzdanje što pak direktno utiče na to kakav odnos ćete imati sa partnerom. Ukoliko se ne osećate dobro u svojoj koži, bićete nesigurni, a to će se osetiti u svim vašim odnosima i sprečiće vas da se zaista prepustite svemu što osećate (i ovo se ne odnosi samo na seks). Pokušajte da ne razmišljate toliko šta drugi misle o vama i pokušajte da osvestite koliko ste zapravo lepi, dobri i vredni, radite na jačanju samopouzdanja, jer će ljubav prema sebi privući i ljubav sa i prema drugima. 

Ne negujete zdrave navike

Da biste voleli sebe (o čemo smo govorili iznad) morate da budete dobri (prema) sebi. Osećaćete se dobro u vezi sa samim sobom tako što ćete brinuti o svom fizičkom i mentalnom zdravlju, navikama, nezi, treninzima, ishrani, hobijima i tako dalje, i tako dalje. Radite ono što vam prija jer ćete se na taj način osećati sjajno, bićete samouvereni, srećni i zadovoljni. 

Čekate ispunjenje cilja da biste bili srećni

Sreća i zadovoljstvo svojim životom i sobom nije stvar okolnosti već, na neki način, veština. Pokušajte da promenite način razmišljanja – ne čekajte da promenite posao, kupite stan ili započnete vezu da biste bili srećni. Budite srećni sada, ovog trenutka, sa svim onim što trenutno imate. Budite srećni na putu do ostvarivanja cilja. A usput će se naći neko ko će biti srećan sa vama. 

Foto: Instagram

Priredila: I. T.