Jesenja putovanja: Slikovita italijanska ostrva idealna su za beg iz grada

Pri odabiru naredne destinacije, vredne jesenjeg putovanja, razmislite o jugu Italije: Siciliji. Salina je mesto koje može da se pohvali predivnom vodom i spektakularnim mogućnostima za šetnje po unutrašnjosti. Mafala je gradić gde ćete iznajmiti smeštaj, Pollara šarmantno selo za posmatranje zalaska sunca uz aperitiv, a Rinella je direktna veza sa Palermom, gde pristaju trajekti.

Cela Sicilija je trenutno označena označena kao „žuta“ zona (što znači da su maske potrebne I u zatvorenom i na otvorenom, a određene muzeje i kulturna mesta treba rezervisati online unapred) restorani i barovi su i dalje otvoreni noću, a sve ostalo je manje – više uobičajeno.

Gde odsesti?

Capofaro je otvoren tokom čitave godine, i veoma atraktivan zbog svojih elegantnih vikendica, ogromnog kuhinjskog departmenta u vrtu, vrhunskog bazena i mogućnosti obilaska vinograda (u vlasništvu je porodice Tasca d’Almerita, čija je Malvazija, proizvedena na ovim zemljama). Hotel Signum je najprometniji, zbog svojih tradicionalnih soba, savršenog bara na terasi i gastronomskih užitaka Martine Caruso (31-godišnje ćerke vlasnice ovog mesta), koja poseduje Michelin zvezdu.

A sada se selimo na još jedno zvezdano ostrvo: Ischiu. Starija sestra ostrva Capri, smeštena u Napuljskom zalivu, sa neobično oskudnim termama i plažama koje su inspirisale Elenu Ferrante i njen napuljski kvartet. Dolazak Marie-Louise Scio 2019. godine na ovo elegantno ostrvo, kako bi preuzela Mezzatorre hotel, smestio je ovo mesto u centar pažnje. Sada je mala grupa hotelijera, ugostitelja i lokalnih preduzetnika (među njima i Mezzatorre), osnovala konzorcijum za „ponovno pokretanje“ turizma ostrva ističući njegove tajne lokalitete, vrhunsku kuhinju, sjajne vinarije, uključene vodiče i prilično fascinantnu istoriju.

No, opet, čini se, sve se dešava u Piedmontu‚ gde je sa dolaskom septembra, počela ozbiljnija sezona pripreme i degustacije jela i pića (grad Bra je mesto gde je započeo Slow Food pokret). Tri hotela koja su dospela u centar pažnje od proletos su Cassa di Langa, sa vajbom moderne seoske kućice koja poseduje 39 soba, neutralnih nijansi, posteljinu od organskog pamuka I drven nameštaj I podove.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Casa di Langa (@casadilanga)

Sledi Pinacoteca di Brera, koji je omiljeni smeštaj umetnika I fotografa, i na kraju Nordelaia, kompleks otvoren u julu ove godine, koji nudi smeštaj u vodu soba I renoviranih seoskih kuća (starih oko 800 godina).

Foto: Instagram

Tekst: T. Mišović