Jošanička Banja: Izvor zdravlja, spomenik herojstva

Jošanička Banja se nalazi na obroncima Kopaonika (24 km udaljena), na nadmorskoj visini od 550 m, u dolini reke Jošanice i njene pritoke Samokovke. Okolina banje je bogata zelenilom i šumama u kojima dominira banjski borjak koji predstavlja deo prirode posebne vrednosti, naročito za zdravstvene i rekreativne potrebe.

Istorijski razvoj Jošaničke Banje kao naselja oduvek je bio vezan za termalne izvore. Pretpostavlja se da su sa lekovitim vodama Jošaničke Banje prvi bili upoznati Rimljani, a da su njihovo blagotvorno dejstvo koristili i Turci. Prvo stručno ispitivanje lekovitosti vode poznato je tek 1834. godine. Voda je ispitivana na Bečkom medicinskom univerzitetu, na zahtev kneza Miloša. Jošaničku Banju je posećivao, u svojim mnogobrojnim prolascima ka Kopaoniku i Josif Pančić, koji za nju kaže da je “najtoplija u Evropi i nema sebi druge do one u Bursi i Maloj Aziji i još se po medičkoj rednji može meriti s vodom u Gostronu, samo što je ova mnogo toplija”.

Jošanička Banja ima 5 izvora mineralnih voda, koji se ubrajaju među najtoplije u našoj zemlji. Glavni izvor daje 12,7 litara vode u sekundi, temperature 78ºC. Temperatura vode svrstava je u kategoriju hipertermalnih voda, što omogućava njeno korišćenje za kupanje, orošavanje, ispiranje i inhalaciju, u zavisnosti od indikacija i načina primene.

Banjski kompleks čine banjsko (novo) kupatilo podignuto 1935. godine sa manjim bazenom, 8 manjih hidromasažnih kada i jednom velikom đakuzi kadom, staro kupatilo (hamam) iz XVIII veka, blatno kupatilo, sauna i manji otvoreni bazen.

Memorijalna soba Milunke Savić

Milunka Savić rođena je 1889. godine u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje. Proslavila se kao bombaš Drinske divizije prvog poziva, bila je borac u opsadi Skadra, Kolubarskoj bici, bombaš slavnog Drugog pešadijskog “Gvozdenog puka” Moravske divizije i drugim akcijama. Preživela je i veliku austro-ugarsku i bugarsku ofanzivu i povlačenje preko Albanije. Za zasluge u oslobodilačkim ratovima dobila je mnoga, i najviša odlikovanja. Nosilac je dve vojne zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, zlatne medalјe za hrabrost “Miloš Obilić”, dve francuske legije časti, Ordena za hrabrost, Albanske spomenice i spomenice Solunskog fronta. Jedina je žena u svetu koja je odlikovana francuskim ordenom “Ratni krst sa zlatnom palmom”.

U Jošaničkoj Banji se nalazi memorijalni kompleks Milunke Savić, koji čine spomenik Milunke u prirodnoj veličini i memorijalna soba sa multimedijalnom postavkom sačinjenom iz nekoliko segmenata. Centralni deo izložbe je interaktivni mozaik sa brojnim Milunkinim fotografijama iza kojih se kriju autentični filmovi iz Velikog rata. Filmove putem tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija. Drugi segment su dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski koji prikazuju uslove u kojima je Milunka ratovala. Posetioci će ovde moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave, oružje. Treći deo postavke je izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografija, dokumenata i naslovnica francuskog dnevnog lista Le Petit Journal. U okviru izložbe postoji video vodič na znakovnom jeziku za osobe sa oštećenim sluhom. Od otvaranja spomen sobe zabeležen je veliki broj poseta – turista Jošaničke Banje, Kopaonika, posetilaca iz raznih krajeva Srbije, kao i dece školskog uzrasta.

PROMO