grazia

Lifestyle

JYSK predstavio rezultate istraživanja o navikama spavanja

Gotovo dve trećine ispitanih građana Srbije u proseku ne spava poželjnih sedam do osam sati, a čak polovina ima osrednji kvalitet spavanja, pokazalo je najnovije istraživanje koje su u Srbiji za kompaniju JYSK sprovele istraživačke agencije Masmi i Hendal. Srbi nedovoljno spavaju noću, ali imaju naviku kratke dremke tokom dana koja najčešće traje od 30 minuta do sat vremena, a kako naglašavaju anketirani građani, najvažniji preduslovi za kvalitetan san su sveže oprana posteljina, provetrena prostorija i kvalitetan dušek.

Nedostatak sna i problem sa spavanjem mnogima ugrožava zdravlje i kvalitet života, a na ovu opasnost svetske organizacije upozoravaju već više od decenije. Kao lider u kategoriji proizvoda za spavanje, kompanija JYSK je sprovela jedinstveno istraživanje o navikama spavanja za tržište Srbije pod nazivom “Znamo li kako spavamo?” kako bi otkrila najčešće uzroke lošeg sna, ali i podigla svest o važnosti higijene i kvaliteta spavanja.

Zvjezdana Novak, menadžerka za komunikacije u JYSKu za tržišta Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH, ističe da je cilj kompanije da kulturu spavanja u Srbiji podigne na viši nivo.

„Kao stručnjak za kulturu spavanja i življenja, JYSK ima dugogodišnju tradiciju da svojim kupcima nudi proizvode koji u značajnoj meri mogu da poboljšaju kvalitet života. Svima nam je poznata činjenica da je dobar san podjednako važan kako za fizičko, tako i za mentalno zdravlje. Zato smo kao kompanija sproveli istraživanje o navikama spavanja u regionu, koje će nam pomoći da saznamo koji su to najčešći problemi sa kojima se građani susreću kada je reč o noćnom snu, ali i da na još bolji način odgovorimo na potrebe naših vernih potrošača. Pored asortimana proizvoda za kvalitetan san, našim kupcima nudimo i kompletno savetovanje i pomoć pri izboru adekvatnih proizvoda za spavanje, a upravo to je fokus JYSK škole spavanja koju smo pokrenuli prošle godine. Naš cilj nije samo da prodamo jastuk, jorgan ili dušek, već da se pobrinemo za individualne potrebe naših kupaca, kako bi se zaista kvalitetno naspavali“, objasnila je Zvjezdana Novak.

Istraživanje pokazuje da svaki treći ispitanik naše zemlje spava u fetus položaju, za koji se smatra da je poželjan za ljude koji imaju problem sa hrkanjem, ali sa druge strane, većina stučnjaka ističe da ova poza loše utiče na zdravlje kičme i vratnog dela. Žene u Srbiji najviše vole da spavaju u čarapama, a iako su o ovoj navici oduvek postojala oprečna mišljenja, nove svetske studije ukazuju da spavanje u čarapama zapravo povećava dotok i cirkulaciju krvi. Rezultati istraživanja pokazuju i da se ispitanici od 18 do 34 godina značajno teže bude, dok građani stariji od 55 godina mnogo lakše ustaju tokom uobičajenog jutra.

Pored ubrzanog tempa života i mnogobrojnih obaveza, na kvalitet sna skoro polovine ispitanika najviše je uticao dolazak prinove u porodicu, dok su se ekonomska kriza, selidba i Covid 19 odrazili na trećinu građana Srbije.

Suzana Adžić, psihijatar na Klinici za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" ističe da je u svakodnevnom životu od izuzetne važnosti organizacija slobodnog vremena, kao vid relaksacije i odbrane od niza stresova sa kojima se susrećemo na dnevnom nivou.

“Higijena zdravlja se ne odnosi samo na somatsko, već i na naše mentalno zdravlje, jer to predstavlja jednu neraskidivu vezu. Samim tim, ove aspekte zdravlja u životu moramo uzeti u obzir, uključujući i higijenu sna i rituale koje obavljamo i poštujemo svakodnevno. Simbioza svih ovih aspekata zdravlja daje kvalitet našem životu. Ukoliko se osećamo iscrpljeno, razdražljivo i umorno nakon buđenja i tokom dana, potrebno je odmah zatražiti stručnu pomoć, jer naše zdravlje ne čeka sutra”, naglašava Suzana Adžić.

Kada je reč o adekvatnoj opremi za spavanje, rezultati istraživanja pokazuju da petina ispitanika spava na dušeku i jastuku starijim od deset godina unatoč preporuči da se jastuci koriste od tri do pet, a dušeci od sedam do devet godina. Četvrtina anketiranih najčešće spava sa više jastuka, među kojima su najzastupljeniji jastuci punjeni veštačkim vlaknima, kao i jastuci od memorijske pene, dok oko 20 odsto ispitanika koristi jastuk punjem perjem. Nešto više od polovine ispitanika spava na bračnom krevetu, svaki četvrti na single krevetu, a svaki peti na kauču, dok su najčešće korišćeni dušeci među stanovnicima Srbije sa memorijskom penom, ali i dušeci sa oprugama.

Za više saveta i rešenja za bolji i kvalitetniji san, ali i ideje za bolju higijenu spavanja posetite JYSK školu spavanja.

Foto: Promo

Tekst: Promo

Tags:

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Rajan Gosling ekskluzivno o privatnom životu, Evi Mendez i ćerkama

Popularni Ken otkrio kako ga je slučajno upoznavanje navelo na razmišljanje o osnivanju porodice po prvi put.

Lifestyle

Održano prvo regionalno takmičenje barmena u pravljenju koktela „Schweppes Mixology“

Iskustvo, istančan ukus i kreativnost ukrstilo je 26 barmena iz Srbije, Crne Gore i Makedonije, na finalnoj večeri takmičenja „Schweppes Mixology, kokteli sa karakterom“.

Lifestyle

Nova saznanja o NLO-ima! Pentagon zabrinut zbog jedne stvari! Evo i koje

U pet jednočasovnih nastavaka emisija se bavi izveštajima o nedavnim događajima.

Lifestyle

Deca metaverzuma: Zovu se Gen Alfa i menjaju nam svet pred očima

Iako generacija Z još raste, stižu ih novi klinci

Lifestyle

Zašto otvoriti podkast?

U odgovoru na ovo pitanje krije se tajna uspeha autora radija na oblaku, koji se pokreće lako, a opstaje teško

Lifestyle

Izuzetnost svadbenog poklona

Koji god izbor da učinite u prodavnicama Sun Moon & Stars u Nušićevoj 25 i TC Galerija, pravi je...

Lifestyle

Predstavnica Poljske na Pesmi Evrovizije ekskluzivno za magazin Grazia otkriva sve o takmičenju

"Želim da moja pesma Solo pokrene ljude na ples, ali i da ih osnaži i učini nezavisnim"

Lifestyle

Da li je Majli Sajrus zaista najveća pop zvezda 21. veka

Majli Sajrus je proglašena “ultimativnom” pop zvezdom današnjice, zbog kameleonskih osobina koje u ovom slučaju nisu moralna osuda nego kvalitet kakav nema mnogo muzičara

Lifestyle

Sve počinje u porodici

Pozivamo vas da u SC Stadion 14. maja obeležimo Dan porodice i zajednički skrenemo pažnju na prave vrednosti.