Kako da na fotografiji u pasošu izgledate kao na instagramu

Većina nas ima noćnu moru kada pogleda svoje fotografije u ličnim dokumentima, što nimalo ne čudi, budući da se to radi očas posla, na licu mesta, u ustanovi gde se izdaju pasoši, lične karte, vozačka dozvola… Ne postoji mogućnost da prvo pogledamo snimak, pa ako nismo zadovoljni da se ponovi, ili nedajbože fotka proturi kroz filtere. Ali, postavlja se pitanje zašto nam je to toliko važno, ali to je druga tema.

Nedavno se na TikToku pojavio snimak beauty blogerke Džordžije Barat, kako da se našminkate pre nego sednete ispred fotoaparata, kako bi bili  zadovoljni slikom. Ona je podelila detaljna uputstva u jednom od svojih video-zapisa.

– Glavni problem sa fotografijama u dokumentima je to što one „izravnavaju“ lice, pa je glavni zadatak specijalna šminka za konturisanje i isticanje reljefa – ističe Barat.

Prvo, temeljno hidrirajte kožu tako da se svi proizvodi lako nanose i mešaju. Zatim nanesite laganu podlogu, a vidljive nedostatke dodatno maskirajte korektorom. Takođe je potrebno da se korektor nanese ispod obrva, kao i od uglova očiju prema slepoočnici, da bi se obezbedio efekat liftinga.

Zatim se naoružajte sredstvom za konturisanje: bolje je ako odaberete kremaste bronzere, a ne one suve teksture. Nanesite konturu u ravnim linijama od centra prema gore: na jagodice, na donje uglove vilice, duž nosa i na bočne strane čela. Zatim pažljivo izblendajte, uvek u pravcu nagore – ovo će obezbediti vizuelno „zatezanje“ lica. Ne zaboravite da nanesete rumenilo koje daje svežinu vašem licu.

Sledeći korak je upotreba laganog hajlajtera, s kojim treba biti veoma pažljivo: vaš zadatak je da pravilno naglasite određene delove lica, a ne da prekrivate lice iskricama. Precizno nanesite hajlajter na uglove očiju i na vrh nosa, kao i na jagodice na koje je naneto rumenilo. Da bi oči bile izražajnije, dodajte ajlajner i obavezno uvijte trepavice.

Poslednji dodir su usne. Treba ih naglasiti nude olovkom, a na centar usana nanesite malo sjaja. To je sve – savršena šminka za fotografisanje je spremna.

Foto: Shutterstock

Priredila: S.M.