Lifestyle

Kako da tražite i dobijete povišicu

Scena iz filma Đavo nosi Pradu 

Traženje povišice je razgovor koji se ne obavlja svakodnevno i sigurno je da ne spada u pet najprijatnijih aktivnosti na svetu. Možda ćete se osećati neprijatno kada započnete razgovor ili vam je lakše da do njega nikad ni ne dođe – uvek se osećate da nije pravo vreme, pravi trenutak, da možda treba da sačeketa još malo… Ne brinite, niste jedini, a posebno ako ste žena jer, prema istraživanja o poslovnim navikama i aktivnostima, fizilčki “nežniji” pol ima tendenciju da potcenjuje svoju profesionalnu vrednost i bude manje asertivan, u odnosu na muškarce. 

A upravo je asertivnost suštinski kvalitet kad je pregovaranje u pitanju. Dakle, donosimo vam pet korisnih saveta ako mislite da treba da dobijete povišicu, ali se nikako ne usuđujete da o tome razgovarate sa pretpostavljenim. 

1. Pre nego što zatražite povišicu, obavite istraživanje 

Ako verujete da ste nedovoljno plaćeni za posao koji obavljate, onda je prva stvar odnosno korak koji treba da načinite – malo istraživanje. Možda vam nije lako da utvrdite gde se nalazite u okviru platne skale svoje kompanije, jer se razgovor o plati u mnogim firmama smatra tabuom, ali možda biste trebali da ispitate stanje okvirno – da saznate koja je trenutna stopa plaćanja za određeni posao od kolega koji rade na različitim pozicijama. Ili, da se raspitate kod kolega koji se bave istim poslom kao i vi, samo u drugim kompanijama, i uporedite zaradu. 

2. Na razgovor dođite spremni 

Prvo zakažite sastanak sa sobom, porazgovarajte šta je ono što vi želite od sebe, plate i samog posla, pa tek onda sa šefom. Treba da znate tačnu sumu koja bi vas zadovoljila. Onda napišite mejl. Zapravo, pre slanja mejla procenite tejming, dobar tajming je sve: saznajte da li vaša firma sprovodi analizu učinka na svaka tri meseca, na svakih šest, godinu? Diskretno se raspitajte o tome kod kolega i podesite trenutak kad idete da tražite povišicu sa poszitivnim finansijksim poslovanjem kompanije (ako je to moguće naravno). Napištite mejl i naznačite da želite da razgovarate o vašoj perspektivi u firmi u kojoj radite, vašem doprinosu i slično. 

3. Šta da pričate tokom sastanka 

Najteže u traženju povišice je sam zahtev. Kada imate sastanak sa šefom, onda je važno da o sastanku razmišljate kao o diskusiji, a ne kao o zahtevu koji ima samo dva moguća odgovora. Razmišljajte o sastanku kao o poslovnom predlogu i izbegavajte emocionalni i previše lični jezik koristeći reči kao što su “želeo bih” ili “zaslužujem”. Budite direktni.  Kada iznesete svoj argument i navedete željenu cifru, ostaje vam samo da sačekate odgovor. Traženje novca za većinu ljudi je neprijatno, ali prepustite se situaciji i oduprite se porivu da razbijate neprijatnu tišinu ili pružate neka dodatna opravdanja (ako, recimo, šef ćuti). Nakon što ste rekli šta imate, sledeći korak je na onom ko sedi preko puta vas.  

4. Pravilo od 20 odsto 

Koliko nekome treba novca je indiviualna, subjektivna stvar, ali ako ste već dogovorili neku platu kada ste počeli da radite, za prvo traženje povišice idealno je odabrati 20 odsto više od onoga što mislite da zaslužujete: tako ćete izbeći potcenjivanje sebe i/ili potcenjivanje od strane onih koji vas plaćaju. Možda će to vaš poslodavac prihvatiti, a možda i ne, u svakom slučaju vi sa njim samo razgovarate o plati, i sasvim je u redu da imate više samopouzdanja. 

5. Potpišite ugovor što je pre moguće

Ako je poslodavac prihvatio vaš predlog op povećanju, čini se da je najteži deo završen. Međutim, ne zaboravite da je potpisivanje (novog) ugovora veoma važno. Uverite se da svi novi predlozi/tačke dogovora između vas i posodavca budu stavljeni na papir što je pre moguće. Ako dokumenti moraju da prođu kroz ruke nekoliko kancelarija, pošaljite mejl nadležnima da potvrdite sve o čemu se razgovaralo na sastanku. Na taj način nećete naići ni na kakva neprijatna iznenađenja.

Tekst: J.M. /Grazia.it 

Fotografije: Profimedia