Kako se hemija javlja u seksu i da li je važna

Naučni podaci koji pomažu u pokretanju reakcije!

“Seks je barometar odnosa!” – ubedila je svoje prijateljice Samanta Džons u seriji „Seks i grad“. Ali prema skromnoj Šarlot „Vežba čini čuda, moramo raditi na tome“. I, kako se sećamo iz serije, njena filozofija nije bila neutemeljena – njenoj istrajnosti može se samo zavideti. Šta mislite? Da li je moguće odmah utvrditi postojanje seksualne kompatibilnosti i da li je vredno nastaviti sa radom ili je bolje ne žuriti sa zaključcima, fokusirajući se na kognitivne sesije u intimnom okruženju?

I uopšte, kako naše ideje o hemiji koja se pojavljuju u paru (ili ne) utiču na seksualni odnos?

U pitanjima osećanja u pogledu seksa, psiholozi pretpostavljaju sličnu situaciju: nije jasno kada, ali svet je podeljen u dva tabora. Neko veruje u kompatibilnost koja je unapred predodređena, a neko veruje da će redovna praksa naučiti kako da zapale iskru jedni kod drugih.

Istraživači sa Univerziteta u Torontu, pod vodstvom dr Džesike Makvel, pokušali su da otkriju koliko je vera u srodne duše odgovarajuća u spavaćoj sobi. Razmatrane su dve kategorije verovanja: ono koje se svodi na formulaciju „rad na seksualnoj kompatibilnosti siguran je znak da će veza propasti“ i ono koje je u skladu sa mišljenjem: „da bi seksualni odnos zadovoljio partnere, par mora da uloži vreme i energiju “. Moramo reći da je Šarlotin tim pobedio!

Ispada da su oni koji su poput nje spremni da poboljšaju svoje veštine u redovnoj praksi, ne oslanjajući se na prirodnu kompatibilnost, zadovoljniji svojim seksualnim životom i vezama uopšte. Drugim rečima, ako hemija u početku ne izazove veliko oduševljenje, isplati se pokazati upornost – i reakcija će se sigurno raspaliti i buknuti! Usput, već smo otkrili osnovnu istinu – rad je jedini pravi način da postanete bolji u seksu. Za psihologe je očigledno: parovi koji pokazuju pažnju i osetljivost jedni prema drugima, smišljajući šta im najviše odgovara, napreduju u seksu. A sve zbog toga što su u intimnosti, kao i u životu, glavne tajne uspeha entuzijazam, reaktivnost i pozitivan stav.

S druge strane, ako verujete u sudbinu, srodne duše, ali istovremeno neprestano prevaziđete nesuglasice u svom seksualnom životu (na primer, teško je da se složite u koje vreme i koliko često želite da imate seks, što, kao što znate, nije retkost za savremene parove ), kvalitet vaše veze predvidljivo će izgubiti performanse. Ispada da je iznenađujuće da je Šarlot u ljubavnoj mudrosti nadmašila Samantu.

Verovanje da je dobar seks rezultat iskustva, a ne iskra dobra je vest. Možemo beskrajno razvijati svoju seksualnost, učiti jedni od drugih, isprobavati nove stvari, bilo koja otkrića i promeniti put ka užitku. Čak i sada, dok čitate ovaj tekst, možete nešto učiniti. Nema barijera, možete raditi na tome.