Lifestyle

Kako da uništite vezu u 5 lakih koraka

Ukoliko želite da vaša veza bude zdrava, kvalitetna i dugovečna – radite sve suprotno!

Naravno da niko od nas ne želi namerno da uništi svoju vezu – pa, ne živimo u filmu “Kako izgubiti dečka za 10 dana”. Ipak, mnogima se dešava da svoje emotivne odnose sami sabotiraju, nažalost, ni ne shvatajući da to čine. Ukoliko radite nešto od ovih pet stvari, osvestite da time zapravo terate svog partnera od sebe, a svoju vezu činite u najmanju ruku – toksičnom.

Od svog partnera pravite Frankenštajna

Često se dešava da neko u vezi želi da njegov partner bude – drugačiji. Zgodniji, seksepilniji, duhovitiji… Neko će tu potrebu ispoljavati latentno, neko i te kako javno i otvoreno. U ovom slučaju kada želite da “sastavite” partnera po meri od svih pozitivnih osobina koje postoje na svetu, treba se setiti da su vam na raspolaganju zapravo dve opcije: 1) da priznate sebi da niste sa adekvatnom osobom ili 2) da naučite da cenite i volite svog partnera onakvog kakav jeste. Sve drugo jednostavno nije u redu. 

Ne prihvatate fantazije koje se razlikuju od vaših

Seks je za mnoge, i dalje, tabu tema. Nikada nećemo prestati da ponavljamo da je otvorenost u vezi ključna, a ona se odnosi i na ovaj deo, deo o seksualnim fantazijama. Ukoliko vaš partner voli nešto što vi ne volite, to ga ne čini perverznim (u onom negativnom smislu), niti to znači da će se zbog toga upustiti u afere. Pa ipak, važno je da o tome razgovarate, ne samo da biste se našli “na pola puta”, već i da biste produbili svoj odnos i učinili ga snažnijim. 

Ne razlikujete identičnost od intimnosti

Mnogi veruju da partneri treba da budu “preslikani” da bi njihova veza uspela. To nikako nije tačno. Da, veza je često kvalitetnija i jednostavnija kada su partneri slični, nego kada su potpune suprotnosti, ali čak i kada se ne slažete oko svega, važno je pronaći “tačke preseka” koje će zapravo biti vaša najveća prednost i snaga. Svakako, u svakoj vezi je važno da postoji zdravo razlikovanje i da svako od partnera ima svoj život i izvan te veze. 

Postavljate radikalne uslove

Uzmimo kao primer prevaru. Ukoliko svom partneru kažete “ako me prevariš, onda je gotovo”, što se u prvi mah čini kao sasvim logičan sled okolnosti, teško da ćete ga inspirisati na to da bude veran – pre ćete izazvati sasvim suprotno, a to je da on krije od vas ono što zaista jeste i ono što zaista radi. Ista jednačina “ako ___, onda ___” važi i za razne druge situacije. Znamo, sve te teme su važne, ali važno je i pristupiti im na adekvatan način. Umesto da postavljate razne radikalne uslove u vezi, odlučite da sa svojim partnerom iskreno podelite kako se osećate, čemu težite i šta vam smeta. Tako to rade zrele osobe, svesne sebe i svojih potreba.

Zabranjujete druženje izvan veze

Partneri često jesu jedno drugom najbolji prijatelji i to je predivno – prijateljstvo jeste osnova svake kvalitetne veze. Pa ipak, to ne znači da vaš partner ne sme da ima prijatelje van te veze. Mnogo je istraživanja koja su pokazala da su osobe koje imaju prijatelje srećnije i da ostvaruju bolje (emotivne) odnose, te nema razloga da budete ljubomorni na osobe sa kojima vaš partner takođe provodi vreme. Isto važi i za vas. Družite se, uživajte, dajte svom partneru slobodu koja je potrebna i vama. 

Foto: Unsplash

Priredila: I. T.