grazia

Lifestyle

Mesto koje krije sve tajne i skandale sa Kanskog filmskog festivala

Filmski festival u Kanu, jedna od najznačajnih umetničkih manifestacija na svetu, zvanično je počela 17. maja. Slavne zvanice iz celog sveta sjatile su se na Francusku rivijeru, a mnoge od njih će, kao i svake godine, odsesti u čuvenom hotelu "Hotel du Cap-Eden-Roc".

Hotel koji je na početku svog romana Blaga je noć opisao F. Skot Ficdžerald (“Na prijatnoj obali Francuske rivijere, otprilike na pola puta između Marselja i italijanske granice, stoji veliki ponositi ružičasti hotel. Palme mu snishodljivo hlade rumenu fasadu dok se pred njim pruža mala svetlucava plaža. To je odnedavno postalo letnje pribežište znamenitog i mondenskog sveta; a samo deceniju ranije, hotel bi gotovo opusteo u aprilu, kad bi se engleska klijentela preselila na sever..”), prošle godine proslavio je 150 godina postojanja.

Hotel du Cap-Eden-Roc 1865. osnovao je Francuz, Žan Ipolit Avgust Delonej, vlasnik francuskog lista Le Figaro i nazvao ga Villa Soleil. Njegova početna ideja bila je da napravi odmaralište, neku vrstu retreat centra, u kojem bi boravili anksiozni, istrošeni umetnici koji bi dolazili tamo i punili baterije, okruženi morem i planinama, za malo novca.

Hotel je ubrzo preuzeo Rus koji se nije slagao sa njegovim imenom, pa ga je 1870. nazvao Grand Hotel du Cap, ali je on ubrzo prestao sa radom, na šta su uticali Velika depresija i Francusko-pruski rat. Bio je napušten gotovo 17 godina dok ga nije preuzeo italijanski hotelijer Antoan Sela (1887) i oživeo. Iz pomoć britanskog političara modernizovao je zdanje, a kada je 1931. umro, njegov sin André je preuzeo posao i vodio ga sve do 1969, kada ga je nasledila britanska porodica. Ime Hotel du Cap-Eden-Roc nastalo je tek 1987, a hotel koji je osmislio Francuz, otvorio Rus, godinama vodio Italijan, otkupio Britanac, a nakon Prvog i Drugog svetskog rata oživeli Amerikanci, bio je napravljen za ceo svet.

Tokom 150 godina ovo zdanje uglavnom je vezivano za slavne i bogate – u njemu su boravili titani literature F. Skot Ficdžerald, Štefan Cvajg, Noel Kauard, glumačke zvezde Marlen Ditrih, Alen Delon, Elizabet Tejlor i Ričard Barton i svi A-listeri iz Kana, umetnici Šagal, Pikaso, Matis, Kokto, muzičari Džon i Joko Ono, Džejn Birkin i Serž Ginsburg, Ela Ficdžerald, političari Čerčil, De Gol, Kenedijevi, ali i engleska aristokratija - Vojvoda od Vindzora i Voli Simson. 

Zašto slavni vole ovaj hotel? Sve je zapravo počelo kada su u leto 1923. godine dvoje glamuroznih i bogatih Amerikanaca, muž i žena Sara i Džerald Marfi pristigli su u Cap d’Antibes na Francuskoj rivijeri i otkrili svoj privatni mali raj. Dok su sređivali svoju vilu na Azurnoj obali zamolili su vlasnika Hotel du Cap-Eden-Roc da ostane otvoren tokom leta kako bi tu odseli dok se ne završe radovi na njihovoj kući (Villa America). Bilo je pokretanje nečega što se zove "Riviera summer holiday" odnosno letovanja, jer se do tada na moru uglavnom boravilo od novembra do aprila. Upravo su njih dvoje poslužili Ficdžeraldu da u pomenutom romanu "Blaga je noć" opiše bračni par, glavne likove Nikol i Dika Divera.

Nekad Koko Šanel, Džerald i Sara, Pikaso, Ficdžerald i Zelda, Hemingvej, a danas Kendal Džener i Bela Hadid, Arnold Švarceneger, Anđelina Žoli… apsolutno svi poznati koji dođu na Kanski filmski festival vole da odsednu u Hotel du Cap-Eden-Roc zdanju, koje se nalazi na samo 15 minuta vožnje kolima od Kana. Zidovi hotela kriju mnoge tajne, a jedna od prvih su ljubavne afere Marlen Ditrih.

Dve sezone (a provela ih je mnogo više tamo), Marlen je provodila sa svojim ljubavnikom. Glumica je tamo pristigla u leto 1938. godine sa svojim mužem i ćerkom Marijom, ljubavnicom svoga muža i svojim ljubavnikom, piscem Erihom Marijom Rilkeom. A onda se zaljubila u poznatog gosta hotela, tada ambasadora u Engleskoj, Džoa Kenedija koji je u Francuskoj boravio sa suprugom Rouz i njihovo devetoro dece (Džek Kenedi je u to vreme imao 21 godinu). Džo je postao čest pratilac Ditrihove na plaži (i osetilac njene sobe), a onda su sve to ponovili sledećeg leta.

Iako je osoblje hotela diskretno, ovo mesto opsedaju paparaci koji obožavaju da love holivudske ličnosti u najluđim pozama (jedne godine su uhvatili Romana Polanskog kako podiže nogu na ogradu terase i isteže prepone, glumice koje se sunčaju u toplesu, Lili Alen dok se tušira, gola, na plaži).

Postoje i neke priče koje spadaju u domen urbanih legendi, kao na primer ta da je Mel Gibson napravio žurku u hotelu za 300 ljudi, da je Kejt Mos zabranjen ulaz u hotel jer je demolirala sobu, a Šeron Stoun je naručila svirača harfe odevenog u irsku narodnu nošnju da je zabavlja.

Tekst: J.M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

 

 

 

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Muzičar hitno hospitalizovan: Kortni Kardašijan bila sve vreme uz njega

Šta je poručio tvitom "Bože spasi me" ranije tog dana?

Lifestyle

Huawei predstavio novu generaciju vrhunskih proizvoda

Kompanija uvek pažljivo osluškuje iskustva svojih potrošača, i na toj osnovi razvija svoj ekosistem proizvoda koji mogu da obezbede besprekorno AI iskustvo.

Lifestyle

Holivudske zvezde koje imaju poznate očeve

Ove zvezde pratile su stope svojih slavnih roditelja.

Lifestyle

10 karakteristika mentalno zdravih ljudi

Kako mentalno zdravlje izgleda u stvarnom životu?

Lifestyle

NEW MOMENT SE VRATIO KUĆI

Mnoge poznate ličnosti poput Princa Filipa i Princeze Danice Karađorđević, Bojana Perića, Ane Štajdohar i Nikole Demonje, Stefana i Danijele Buzurović okupile su se na New Moment ž...

Lifestyle

Da li želite da provedete noć u Skubi Du kombiju? Sada imate mogućnost!

Zavirite u unutrašnjost legendarnog Mystery Machine - vozila družine uz koju smo odrastali!

Lifestyle

Vikend horoskop od 17. do 19. juna

Pokažite drugima koliko vredite.

Lifestyle

Kako da uništite vezu u 5 lakih koraka

Ukoliko želite da vaša veza bude zdrava, kvalitetna i dugovečna - radite sve suprotno!

Lifestyle

6 znakova da je vašem partneru i vama potrebna pauza

Nažalost, faza medenog meseca u vezi ne može da traje zauvek...

Lifestyle

Banca Intesa i Stefan Milenković najavili saradnju na projektu "Banka pod vašim prstima"

Banca Intesa je, u okviru projekta "Banka pod vašim prstima", predstavila brend ambasadora novog digitalnog bankarstva, svetski poznatog violinistu - Stefana Milenkovića.

Lifestyle

Doživite novo iskustvo kupovine u Tehnomanija Bosch Concept Store prodavnici

Tehnomanija je u saradnji sa svojim dugogodišnjim partnerom, kompanijom Bosch, otvorila jedinstvenu i specijalizovanu prodavnicu – Bosch Concept Store.