Koje aktivnosti mogu zameniti 25 minuta seksa i sagoreti kalorije

Kako sagoreti kalorije ako vam najpogodniji način za to nije dostupan?

Od svih načina da sagorite suvišne kalorije, daleko je najugodniji seks. Ali, nažalost, samo mršavljenje od seksa neće uspeti. Studija Univerziteta u Montrealu pokazala je da seks sagoreva u proseku nešto više od 100 kalorija kod muškaraca, a 70 – kod žena. Obično su ženski pokazatelji manji, jer potrošnja kalorija zavisi od težine – što je veća, više energije se troši prilikom seksualnih odnosa. Naučnici su uporedili potrošnju kalorija tokom trčanja i seksa i otkrili da je – ne iznenađujuće – trčanje daleko ispred seksa. Žene su sagorele u proseku 213 kalorija za 30 minuta laganog trčanja, a muškarci – 276.

Naravno, ovi podaci su prosečni i zavise od mnogih pokazatelja – starosti, težine, seksualnih poza, statusa para, vaše strasti i još mnogo toga. Ali ako se obilno znojite i na kraju teško dišete, verovatno ste dobro „odradili“ sve.

“Muškarci su obično fizički aktivniji tokom seksa,” rekao je Anthoni Karelis, profesor sa Univerziteta u Montrealu, “ali čak i ako ste sagoreli manje kalorija dok ste vodili ljubav, to je ipak ugodnije od trčanja.“

Mi se apsolutno slažemo sa njim, ali šta treba učiniti onima koji su u vreme karantina, bez partnera? U nekim zemljama Ministarstvo zdravlja preporučilo je svojim građanima da pronađu „prijatelja za karantinski seks“ kako bi se zajedno samoizovali, jer seks sa redovnim partnerom ne samo da ublažava stres, već vam omogućava i da ne rizikujete svoje zdravlje kada idete na sastanke. Ali ako sada niste u vezi ili još nemate seksualnog partnera, šta će vam pomoći da sagorite što više kalorija?

Hodanje – oko 30 minuta

Konopac za skakanje – 10 minuta

Trčanje – 10 minuta

Bicikl za vežbanje – 15 minuta

Vožnja skuterom – 25 minuta

Aktivno čišćenje – 25 minuta

foto:elle.ru