grazia

Lifestyle

Zašto ove zime svi žele da idu na Kopaonik?

Na Kopaoniku sam prvi put bila sa nekih 7 godina i jedino čega sam se sećala bile su beskrajne zelene površine koje sam tada, tako mala, zadivljeno posmatrala sa strahopoštovanjem. Ako ste se ikada penjali pešice do Pančićevog vrha onda vam je sigurno jasno na šta mislim. Drugi put sam posetila Kopaonik tek ovog leta, a njegova gotovo netaknuta priroda ponovo me je osvojila i učinila da poželim, pa najblaže rečeno, da se već sledećeg meseca tu doselim i zauvek napustim zagađeni grad.

Iako “na daljinu” i očigledno neobavezna, moja ljubav prema Kopaoniku traje od našeg prvog susreta, a budući da “treću sreću” planiram da iskusim baš ove zime (jer snega u gradu verovatno neće ni biti, a i zimovanje je novo letovanje), potrudila sam se da se dobro pripremim za ovaj susret. Naime, tako prostran i neosvojiv, a opet bogat najrazličitijim sadržajima, Kopaonik ume da vas zbuni tako da ne znate šta biste pre - jer želite sve!

Baš zato, danas vas čeka kompletan vodič kroz zimovanje na Kopaoniku - od ski aktivnosti i “zimskih radosti”, preko dobrog provoda i ukusnih specijaliteta, pa sve do veličanstvenih izlazaka i zalazaka sunca i prirodnih lepota koje ovoj planini ne manjkaju. 

Da li ste spremni da istražite, doživite i osvojite Kopaonik?

Šta videti?

S obzirom na to da je pred nama zimska sezona, apsolutni favorit među aktivnostima je vožnja motornim sankama kojima možete obići Crvene bare (predivan predeo obrastao gustom četinarskom šumom kroz koju vijuga više potoka), izletište Kadijevac (okruženo stoletnom bukovom i srčovom šumom) i čuvenu žičaru Gobelju. Pokrivene snegom, ove lokacije još su lepše i veličanstvenije, i sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim!

Kad se već nalazite na Kopaoniku, predlažemo vam da posetite i Jošaničku Banju, koja se nalazi na svega 24km udaljenosti, poznatu po termomineralnim izvorima vode temperature 77°C. U banjskom kompleksu nalazi se banjsko kupatilo sa manjim bazenom, đakuzi kadom i osam manjih kada, staro kupatilo (hamam), sauna i manji otvoreni bazen, a ovaj izlet na pravi način će zaokružiti vaše zimovanje. Za ljubitelje istorije, tu je i spomen soba posvećena Milunki Savić, koja je rođena 1889. godine u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje, sa multimedijalnom postavkom.

U neposrednoj blizini Turističkog centra Kopaonik nalaze se i vredni kulturno-istorijski spomenici koje vam takođe preporučujemo da posetite - manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica.

Šta raditi?

Na prvo mesto svakako treba staviti skijanje po kome je Kopaonik i poznat. Uostalom, da li ste znali da je Kopaonik najveći ski centar u Srbiji? Zvaničan početak skijaške sezone ove godine planiran je za period od 9. do 12. decembra, a dobra vest je da vas od tada očekuju i popusti na cene ski pasa i smeštaja. Ski centar Kopaonik, sa odlično pripremljenim i uređenim stazama, pruža neizmerno uživanje svim kategorijama skijaša, a za slučaj da tek želite da naučite da skijate, nemate čega da se plašite - tu su iskusni instruktori, kako za vas, tako i za najmlađe. Zanimljivo je da na Kopaoniku možete da skijate čak i noću, a to je nešto što i te kako vredi doživeti! 

Osim skijanja, na raspolaganju su vam i već pomenuta vožnja motornim sankama na kojima ćete jednako dobro doživeti zimsku idilu na ovoj planini, kao i razni adrenalinski sadržaji, bob na šinama i tjubing, panoramska vožnja žičarom Pančićev vrh, a vašim mališanima Kopaonik nudi i razne aktivnosti u dečijem gradu. Ljubitelji planine mogu da se provozaju i taxi tabačem koji vozi na unapred zakazane termine, kako biste doživeli Kopaonik i iz tog ugla. Nakon omiljenih zimskih aktivnosti, uz domaću atmosferu u restoranima, ugrejaće vas čorba sa vrganjima, a gurmanski užitak zaokružiće izvrsna pita s borovnicama. 

Nemojte boraviti na jednom istom mestu i raditi jedne iste stvari sve vreme svog odmora - prepustite se zimskim avanturama, nakon kojih se možete kvalitetno opustiti uz wellness & spa sadržaje. Otvoreni i zatvoreni bazeni sa relaks zonom, slano-ledene pećine, saune, tepidarijumi, đakuzi kade, parna kupatila, razne vrste masaža… Verujemo da već sada sa nestrpljenjem iščekujete put!

Gde odsesti?

S obzirom na to da je Kopaonik sada već čuvena i verovatno najpopularnija zimska destinacija, nećete imati problema da pronađete smeštaj koji će odgovarati vašim željama i potrebama. I da, svaki od njih je zaista odličan! Na raspolaganju su vam hoteli, apart hoteli, odmarališta, konačišta, hosteli, vile… Za svakog ponešto! Detaljniju ponudu pogledajte na ovom linku.  

Foto: PROMO

Tekst: PROMO / Ivana Tomić

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Huawei predstavio novu generaciju vrhunskih proizvoda

Kompanija uvek pažljivo osluškuje iskustva svojih potrošača, i na toj osnovi razvija svoj ekosistem proizvoda koji mogu da obezbede besprekorno AI iskustvo.

Lifestyle

Holivudske zvezde koje imaju poznate očeve

Ove zvezde pratile su stope svojih slavnih roditelja.

Lifestyle

10 karakteristika mentalno zdravih ljudi

Kako mentalno zdravlje izgleda u stvarnom životu?

Lifestyle

NEW MOMENT SE VRATIO KUĆI

Mnoge poznate ličnosti poput Princa Filipa i Princeze Danice Karađorđević, Bojana Perića, Ane Štajdohar i Nikole Demonje, Stefana i Danijele Buzurović okupile su se na New Moment ž...

Lifestyle

Da li želite da provedete noć u Skubi Du kombiju? Sada imate mogućnost!

Zavirite u unutrašnjost legendarnog Mystery Machine - vozila družine uz koju smo odrastali!

Lifestyle

Vikend horoskop od 17. do 19. juna

Pokažite drugima koliko vredite.

Lifestyle

Kako da uništite vezu u 5 lakih koraka

Ukoliko želite da vaša veza bude zdrava, kvalitetna i dugovečna - radite sve suprotno!

Lifestyle

6 znakova da je vašem partneru i vama potrebna pauza

Nažalost, faza medenog meseca u vezi ne može da traje zauvek...

Lifestyle

Banca Intesa i Stefan Milenković najavili saradnju na projektu "Banka pod vašim prstima"

Banca Intesa je, u okviru projekta "Banka pod vašim prstima", predstavila brend ambasadora novog digitalnog bankarstva, svetski poznatog violinistu - Stefana Milenkovića.

Lifestyle

Doživite novo iskustvo kupovine u Tehnomanija Bosch Concept Store prodavnici

Tehnomanija je u saradnji sa svojim dugogodišnjim partnerom, kompanijom Bosch, otvorila jedinstvenu i specijalizovanu prodavnicu – Bosch Concept Store.

Lifestyle

Čitav svet pogodnosti uz Visa premium kartice

Visa je omogućila specijalne pogodnosti prilikom plaćanja Visa Gold, Visa Platinum i Visa Infinite karticama kod više od 50 partnera.