Planirate da se udate za princa? Pre toga pročitajte vodič za kraljevska venčanja!

Retki su događaji na planeti koji okupiraju pažnju čitavog sveta kao što to čine venčanja u britanskoj kraljevskoj porodici. Raskoš i sjaj Vindzora u kombinaciji sa viševekovnom traidicijom čine kraljevsko venčanje bajkovitim predmetom globalne fascinacije. Iako još uvek nije rađena anketa, najlepšim venčanjem u Velikoj Britaniji smatra se svadba princa Charlesa i Diane, ali se mnogo govori i o tome kako su se venčali njihovi sinovi, Vilijam i Hari. Ono što povezuje ova tri venčanja jesu ceremonije koje, iako održane u razmacima i od po nekoliko decenija, imaju nešto slično. Pravila ponašanja članova kraljevske porodice nisu jednostavna, a to naročito važi za buduću princezu koja svoj izgled, govor i ponašanje mora da prilagodi protokolu i kriterijumima britanske krune.

Nevesta ne sme da nosi bilo kakvu venčanicu

Njena venčanica mora da bude bela, zabranjene su bilo kakve boje, kao i hajine koje otkrivaju dekolte i ramena. Odevne kreacije uglavnom podsećaju na odeću iz viktorijanske ere, a poželjno je da mlada nosi neki detalj koji joj je poklonila kraljica Elizabeta II. Megan Markl i Kejt Midlton su na sebi imale nakit princeze Dajane. 

Burme, ali ne bilo kakve

Kraljevske burme moraju biti napravljene od velškog zlata, nalaže tradicija. Nošenje burmi obavezno je samo za princeze, ali, dok je Vilijam ispoštovao to pravilo, Hari se o njega oglušio. Meganin suprug nosi prsten sa venčanja na ruci, kao i većina Britanaca. 

U buketu se skriva mirta

Obavezan  cvet u princeznom buketu mora da bude mirta. Običaj je nastao davne 1858. godine, kada se princeza Viktorija, ćerka kraljice Viktorije, udavala. Mirta predstavlja cvet koji donosi sreću i simbolizuje lojalnost, a odabir ostalog cveća zavisi od afiniteta mlade. Takođe, mlada ne baca bidermajer. Britanski kraljevski protokol nalaže da, umesto bacanja preko ramena, buket kraljevske mlade mora da ode na mnogo dostojanstveniji počinak. Izlazeći iz Vestminsterske opatije, gde se venčala, Kate je položila svoj buket na grob neznanog ratnika koji je ugrađen u pod crkve 1920. godine, kao znak sećanja na sve anonimne vojnike stradale u ratu. 

Ne bilo kakva torta

Vekovima se na kraljevskim venčanjima služila voćna torta, a ako je voće u kombinaciji sa alkoholom i začinima, ona će simbolizovati prosperitet. U slučaju torte ne važi pravilo “manje je više”, već “što veća to bolja“, pa one imaju i po devet spratova. Pravilo o ukusima prekršeno je na venčanju Megan i Harija, njihova torta nije imala voće, ali je bila natopljena voćnim sirupom. Vojvotkinja od Saseksa odlučila da preskoči tradiciju služenja voćne torte na kraljevskom venčanju, pa je angažovala američku kuvaricu da napravi klasičnu belu tortu za mladence, od limuna, prelivena kremom od putera i ukrašena svežim cvetovima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @forbeautyqueen

Poljubac na balkonu

Pojavljivanje mladenaca na balkonu Bakingemske palate nakon venčanja, kraljevski je običaj koji datira još iz vremena kraljice Viktorije. Kada su se venčali 1840. godine, kraljica Viktorija i princ Filip pojavili su se na balkonu, a to je učinila i kraljica Elizabeta 1947. Poljubac se prvi put desio kada je Dijana 1981. poljbila Čarlsa, to su uradili i Kejt i Vilijam, ali ne i Megan i Hari – s obzirom na to da nisu ni bili blizu Bakingemske palate, već su se venčali u Vindzoru, a poljubili su pred okupljenima ispred crkve.

Mladoženja ne sme da nosi odelo

Umesto smokinga, princ treba da nosi vojničku uniformu. Ne brinite, to nije zato da bi momak za ženidbu pokazao svoju spremnost za bojne pohode, već zato što je mnoge vojvode i prinčeve u Engleskoj odlikovala kraljica, pa je red da na svom venčanju (koje ona prethodno mora da odobri) pokažu poštovanje prema njoj, kao i sve svoje titule. Zanimljivo je da je Vilijam umesto Royal Air Force uniforme nosio odeću irske garde. Hari je nosio uniformu, ali ne svoju, već specijalno krojenu za tu priliku, a imao je i bradu – a tradicija nalaže da mladoženja, u vojničkoj uniformi, mora da bude obrijan

(Ne) obične pozivnice

Pozivnice moraju biti pravljenje u kompaniji Barnard & Westwood, koja za palatu radi od 1985. godine. Zanimljivo je da na njima umesto “venčava se za” stoji “sa”, kako bi se istakla jednakost među polovima.

Bez kuma

Prema ekspertu za kraljevska venčanja, Marlen Kunig, titula kuma ne postoji u palati. Umesto njega uz mladoženju stoji “osoba koja ga podržava“, pa je tako Čarls odabrao svoju braću,  Endrua i Edvarda, Vilijam je razbio tradiciju i odarao Harija za kuma, a Hari je, prateći stope svog brata, učinio isto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @bunaslmoda

Obavezno slikanje

Tradicija nalaže da novopečeni mladenci poziraju odmah nakon venčanja i to za porodični portret. Prema pisanju magazina Brides, prva fotografija sa kraljevskog venčanja nastala je 1863. kada se Kralj Edvard VII venčao sa kraljicom Aleksandrom, koji su tada bili poznati kao princ i princeza od Velsa

Tekst: Jelena M. 

Fotografije: Profimedia