grazia

Lifestyle

Kraljica Elizabeta II: Fantastičan život monarhinje kroz seriju fotografija

Elizabeta II, britanski kraljevski matrijarh i najduže vladajući monarh na svetu, umrla je 8. septembra u 96. godini.

"Kraljica je umrla spokojno u Balmoralu danas popodne. Kralj i consort kraljica ostaće u Balmoralu večeras i vratiće se u London sutra", pisalo je u jučerašnjem kraljevskom saopštenju javnosti.

Kraljica je nedavno proslavila platinasti jubilej - vladala je Engleskom u rekordnom periodu od 70 godina. Rođena 21. aprila 1926, bila je ćerka kralja Džordža VI i kraljice Elizabete (majke kraljice), kao i starija sestra princeze Margaret, grofice od Snoudona (rođena 21. avgusta 1930), koja je preminula 2002. godine.

Njeno Veličanstvo se udala za pokojnog bivšeg pripadnika grčke kraljevske porodice kralja Filipa Mountbatena, kasnije nazvanog Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Filip, vojvoda od Edinburga, u Vestminsterskoj opatiji u Londonu 20. novembra 1947. Kraljevski par bio je u braku više od sedam decenija i zajedno su imali četvoro dece: Čarls, princ od Velsa (1948); Ana, kraljevska princeza (1950); Endru, vojvoda od Jorka (1960); i  Edvard, grof od Veseksa (1964). Filip je preminuo 9. aprila 2021. godine u 99. godini.

Kraljica je dodatno bila kraljevski matrijarh osmoro unučadi i 12 praunučadi.

1952. godine tadašnja princeza, nasledila je kraljevski tron nakon očeve smrti. Tokom 70-godišnje vladavine posetila je preko 110 zemalja, i doživela neke od krucijalnih trenutaka moderne istorije, uključujući Drugi svetski rat, Hladni rat i Brexit krizu.

Njeno Veličanstvo bila je obožavana zbog svoje domišljatosti i suptilnog smisla za humor. Kraljica će ostati upamćena i po strasti koju je gajila prema životinjama, ljubavi prema derbijima i kraljevskoj smirenosti u teškim vremenima.

Na dan smrti, kada je zastava Engleske spuštena na pola koplja, iznad Vindsor zamka pojavil se duga, koju je svojim foto aparatom zabeležio kraljevski fotograf Kris Džekson.

Razvoj rođene princeze do odlučne kraljice kroz fotografije pogledajte u galeriji.

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.

 

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

Pronađi inspiraciju i probudi svoju kreativnost

Da li inspiraciju pronalazimo mi sami ili ona pronalazi nas?

Lifestyle

JYSK predstavio rezultate istraživanja o navikama spavanja

Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu najčešće ide u krevet

Lifestyle

10 stvari koje sigurno niste znali o Šeron Stoun

Holivudska seks bomba danas slavi 65. rođendan!

Lifestyle

Kamij Raza: Oličenje autentične Parižanke

Ako se nađete u Parizu, Kamij će vam odmah preporučiti tri mesta koja morate posetiti.

Lifestyle

Žena je ženi vuk: Zašto je ovo delom istina?

Sestrinstvo je sjajna stvar, ali ideja da žene moraju bezuslovno podržavati jedna drugu samo zato što su žene - nanosi nam štetu.