Krunisanje decenije: Čarls Treći postao je kralj a ovako je sve izgledalo

Osam meseci svoje vladavine, kralj Čarls III ozvaničio je krunisanjem. Vikend je počeo tradicionalnom ceremonijom krunisanja kralja i njegove supruge kraljice Kamile, zajedno sa vojnom povorkom i pojavljivanjem na balkonu Bakingemske palate. Slavlje je nastavljeno ručkovima, VIP prijemima i muzičkim koncertom u zamku Vindzor na kojem su nastupili Kejti Peri, Lajonel Riči i Andrea Bočeli.

U poređenju sa krunisanjem kraljice Elizabete II 1953. godine, krunisanje kralja Čarlsa prilično je pojednostavljeno, ali je i dalje bilo mnogo znamenitosti na koje je trebalo obratiti pažnju – od haljina, kostima i spektakularnih krunskih dragulja do prikaza porodične ujedinjenosti. Uprkos lošem vremenu u Londonu u subotu ujutro, ceremonija krunisanja ispunila je Vestminstersku opatiju dostojanstvenicima iz celog sveta kako bi obeležila istorijsku priliku.

Pored pojavljivanja međunarodnih članova kraljevske porodice, poput princa Alberta II i princeze Šarlin od Monaka i kralja Felipea i kraljice Leticije od Španije, bilo je dosta trenutaka da se vidi prošireni Vindzor klan, uključujući princa Vilijama, princezu Kejt, princa Džordža, prvi put u službenom protokolu, i to u ulozi paža, i princezu Šarlot u twinning momentu sa majkom. Na nesreću fanova princa Luisa, koji je još jednom ukrao šou buntovnim ponašanjem tokom porodičnog pojavljivanja na balkonu, na koncertu koji je usledio te večeri, nije se pojavio jer mu je bilo vreme za spavanje.

Ipak, koncert je uspeo da pruži veliku zabavu kraljevskim obožavaocima: Majk i Zara Tindal podelili su divan pevački trenutak, Stela Makartni je govorila o Čarlsovoj posvećenosti životnoj sredini, a Hju Bonvil je bio domaćin cele stvari.

Uživajte u čaju iza kulisa jer vam u nastavku teksta donosimo najistaknutije momente sa krunisanja.

Princeza Kejt u dizajnu Alexander McQueen, koordinirajući stajling sa princezom Šarlot

Princeza od Velsa nastavila je svoju dugogodišnju vezu sa brendom Alexander McQueen, odlučivši se za kraljevski izgled modne kuće, koja je ranije dizajnirala njenu venčanicu inspirisanu viktorijanskim stilom. Haljina od svilenog krepa u boji slonovače, bila je ukrašena srebrnim polugama i vezom u obliku ruže, čička, narcisa i deteline – amblemima koji označavaju četiri nacije Ujedinjenog Kraljevstva. Preko haljine, na zahtev kralja i kraljice, odenula je tamnoplavi plašt kraljevskog viktorijanskog reda sa skerletnim rubovima.

Volimo kada Kejt krši kraljevske protokole, a nije propustila ni ovaj decenijski trenutak za nešto tako, noseći srebrni ukras u obliku lišća na kosi umesto krune, izrađen od kristala i završen vezom srebrnim koncem od strane Džes Kolet za Alexander McQueen.

Princeza od Velsa, takođe, odala počast svojoj pokojnoj svekrvi, princezi Dajani, noseći njene biserne i dijamantske minđuše, kao i pokojnoj kraljici Elizabeti II dijamantskom George VI Festoon ogrlicom.

Princeza Šarlot bila je mini verzija svoje majke u Alexander McQueen haljini boje slonovače, sa izvezena istovetna četiri amblema, kao i ukrasom za kosu koji je takođe radila Džes Kolet.

Nešto novo nešto staro

Kao ljubitelj održivosti, logično je što se kralj Čarls odlučio da prepravi nekoliko starijih komada za ceremoniju. On i kraljica Kamila započeli su službu u sakrarijumu Vestminsterske opatije, gde su sedeli u dve državne stolice koje su prvenstveno napravljene za pokojnu kraljicu Elizabetu II i princa Filipa za potrebe krunisanja 1953. godine. Stolice su remodelovane i ponovo tapacirane, a tkanina je promenjena da bi se prikazao Čarlsov CR kod. Kasnije će sedeti na istim prestolima koje su Džordž VI i Majka Kraljica koristili za krunisanje 1937. godine.

Dok je kruna svetog Edvarda doneta je iz Londonskog tornja da bi se prilagodila za Čarlsa, Kamila je nosila krunu kraljice Meri, koja ju je imala 1911. godine, tokom krunisanja supruga kralja Džordža Petog.

Mnoge od izloženih stvari su renovirane I izmenjene – da bi se prikazao Čarlsov kod, čak i dugmad, ali bio je I jedan potpuno novi odevni predmet izložen. Kraljica Kamila nosla je belu haljinu sa ogrtačem i zlatnim detaljima koji je dizajnirao Bruce Oldfield.

Princ Hari bez Megan Markl

Princ Hari, koji je došao samo za krunisanje, zauzeo je svoje mesto u opatiji pored ostalih neradnih članova porodice. Takođe, njegovo odelo nije bilo ukrašeno plaštovima i počastima koje stariji članovi porodice inače oblače za tu priliku. Ovog puta nije imao ni fizičku podršku supruge, koja je ostala u Americi sa decom, zbog proslave 4. rođendana princa Arčija, kako je navedeno.

Eklektičan koncert za završnicu krunisanja

Ima li išta nadrealnije od toga da čujete Kejti Peri kako peva “Do you ever feel like a plastic bag…” u voluminoznoj Vivienne Westwood metalik balskoj haljini sa zamkom Vindzor koji se nazire iza nje?

20.000 ljudi okupilo kako bi proslavili novog monarha. Pored Kejti Peri, i Lajonel Riči, bend Take That, Tiva Sevidž i Nikol Šerzinger, sa specijalnim gostima Tomom Kruzom, Džoan Kolins i Nkuti Gatva, napravili su šou za pamćenje – kraljevski!

Foto: Profimedia

Priredila: T.M.