grazia

Lifestyle

5 stvari koje nas Monika iz "Prijatelja" može naučiti o dobroj organizaciji

Iako je odlična kuvarica, radila je kao šef u mnogim restoranima tokom svih deset sezona serije Prijatelji, i ima izražen takmičarski duh, ono što je najzanimljivije ili najsmešnije u karakteru Monike Geler, jeste njena preterana pedantnost.

Samo neki od primera njene opsednutosti čistoćom su razvrstavanje peškira u 11 vrsta, posedovanje zaliha sredstava za čišćenje automobila – iako u tom trenutku uopšte nema kola, već njima čisti automobile parkirane ispred svog stana, lupanje etiketa na sve, od posuđa do fotografija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Himalayan (@himalayanind)

Nemojte da budete kao Monika – da ne možete da zaspite jer ste ostavili cipele u dnevnoj sobi umesto u ormariću za obuću, ali ako usvojite neke njene organizacione osobine, posebno kad je sređivanje stana u pitanju, olakšaćete sebi, a i onima koji žive sa vama, (su)život.

Sve treba da ima svoje mesto

Moniki je bilo vrlo važno da svaka stvar ima svoje mesto. Jednom kad stvorite takvu naviku lakše ćete pronaći stvari u domu, ali i brže pospremiti.

Ne zaboravite da su i aparati za čišćenje prljavi

Kad ste zadnji put očistili svoj usisivač? Taj je uređaj prepun prašine i dobro ga je očistiti s vremena na vreme, što je Monika vrlo dobro znala i radila redovno (jednom je čak izrazila žaljenje što ne postoji manji usisivač kojim bi usisala pajalicu kojom čisti svoj usisivač).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yuppiechef (@yuppiechef)

Čist dom znači čist um

Ok, nesanica zbog cipela na tepihu dnevne sobe je pomalo preterana, ali ima istine u tome da čist dom znači i čist um. Zato uvek sve pospremite uveče pre spavanja kako vas ne bi dočekao nered i haos kad se probudite. I da ponovimo - držite sve na svom mestu.

Ne napuštajte kuću pre nego što namestite krevet

Ovo je vrlo važan korak, posebno za psihu. Čim ujutru ustanete spremite krevet i odmah ćete se osećati kao da ste nešto postigli, soba će vam biti urednija i lakše ćete se uhvatiti u koštac s ostalim zadacima koji vas čekaju tog dana.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by R o s i e (@rr_stylehome)

Suočite se sa svojim strahovima

Kad je čišćenje i organizacija doma u pitanju, sigurno postoji neki kutak koji izbegavate u širokom luku. Monika je imala tajni ormar u kojem je skrivala nered, ali vi nemojte. Pronađite vremena u svom rasporedu i uhvatite se čišćenja baš tog kutka – red u svakom delu kuće, apsolutno znači red u svakom delu psihe.  

Tekst: J.M. 

Fotografije: Profimedia, Instagram 

Pročitajte još

Povezane teme

Lifestyle

JYSK predstavio rezultate istraživanja o navikama spavanja

Prosečan Srbin ne spava dovoljno, voli da dremne popodne, a evo u čemu najčešće ide u krevet

Lifestyle

10 stvari koje sigurno niste znali o Šeron Stoun

Holivudska seks bomba danas slavi 65. rođendan!

Lifestyle

Kamij Raza: Oličenje autentične Parižanke

Ako se nađete u Parizu, Kamij će vam odmah preporučiti tri mesta koja morate posetiti.

Lifestyle

Žena je ženi vuk: Zašto je ovo delom istina?

Sestrinstvo je sjajna stvar, ali ideja da žene moraju bezuslovno podržavati jedna drugu samo zato što su žene - nanosi nam štetu.

Lifestyle

Dan žena u SC Stadion: Budi svoja

Svaki dan u godini važan je kada je u pitanju žena